Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαφωνίες αλλά και «κατέβασμα τόνων»

ΜΟΣΧΑ.--

Η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα την απλή καταγραφή των διαφορών των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατεβάσουν τους τόνους στις δημόσιες ανακοινώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για θέματα σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκατασταθεί η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και άλλα. Σε ό,τι αφορά την «ασπίδα», η Ρωσία επανέλαβε για μια φορά ακόμα την αντίθεσή της, ωστόσο η Κοντολίζα Ράις, μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζεται να προχωρήσουν μπροστά και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αυτό ακριβώς θα κάνουμε». «Δεν πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε θα αναμένει από τις ΗΠΑ να επιδεχτούν ένα οποιοδήποτε βέτο σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ασφαλείας» πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα του Κοσσόβου η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει «σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα» της διαίρεσης μιας κυρίαρχης χώρας ενάντια στη βούλησή της, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Σεργκέι Γιαστρζέμσκι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δηλώνουν πως είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτομάτως το Κοσσυφοπέδιο αν η Ρωσία ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Εκο Μοσκβί», η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «το Κόσσοβο δε θα γίνει ποτέ ξανά τμήμα της Σερβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ