Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Και άλλες αποκαλύψεις παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Αμυνας εξέφρασε χτες ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης η οποία έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για άμεση σχέση των κυβερνώντων και πολιτικών συμμάχων του Ουρίμπε με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, την «αιχμή του δόρατος» κατά του λαϊκού κινήματος.

Εντούτοις, το «σκάνδαλο» συνεχώς διευρύνεται και απειλεί την κυβέρνηση. Ειδικά μετά τις συλλήψεις, τη Δευτέρα, δύο ακόμη πολιτικών στο άμεσο περιβάλλον του Ουρίμπε και τη δημοσιοποίηση, από δικαστικές πηγές, μέροτς της κατάθεσης του Σαλβατόρε Μανκούσο, του προφυλακισμένου διοικητή των παραστρατιωτικών, ο οποίος λέει ότι την περίοδο 1996-'97 (άλλη κυβέρνηση) είχε συναντηθεί με τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φρανσίσκο Σάντος, και τον υπουργό Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το «σκάνδαλο» έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον Ουρίμπε τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τον πόλεμο, υποτίθεται, «κατά των ναρκωτικών» στην Κολομβία, στην ουσία κατά του λαϊκού κινήματος, καθώς οι φιλικοί σε αυτόν βουλευτές που έχουν προφυλακιστεί ως ενεχόμενοι ανέρχονται σε 13. Στις ΗΠΑ βουλευτές των Δημοκρατικών εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στην έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία όσο και στην επανάληψη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ