ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αλληλένδετες» όλες οι πτυχές του σύνθετου παζαριού

Στις 28 Ιούνη η συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενδεχόμενο η Διάσκεψη για το Κυπριακό να διαρκέσει βδομάδες επανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, χτες, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε πάντως ότι «ίσως και να μην χρειάζεται» τέτοια διάρκεια. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «ιστορικής ευκαιρίας» για την επίλυση του Κυπριακού, «αν και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά, πριν πάμε εκεί». Ακόμα, υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές πηγαίνουν στη Γενεύη με την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση, εκτιμώντας πως αυτό εναπόκειται «στο κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων».

Μεταξύ άλλων, ο Αϊντε είπε ότι η Διάσκεψη θα γίνει στην τοποθεσία Κρανς Μοντάνα της Γενεύης. Εχει ήδη προγραμματιστεί για τις 28 Ιούνη και εκτός από την κυπριακή κυβέρνηση και το ψευδοκράτος θα συμμετάσχουν Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία ως «εγγυήτριες δυνάμεις» και η ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή, ως «ενδιαφερόμενο μέρος». Ωστόσο, από το Γενάρη ακόμα που είχε ξεκινήσει η Διάσκεψη είχε σημειωθεί ότι παράλληλες παρουσίες αναμένονται πολλές, καταρχάς από τις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που ενδιαφέρονται από πολλές πλευρές για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτική του περίπλοκου παζαριού είναι η επισήμανση του Αϊντε ότι «τα πράγματα δεν θα είναι ευκολότερα επειδή θα πάμε στην Ελβετία», αλλά και ότι «οι βασικές πτυχές του Κυπριακού θα συζητηθούν αλληλένδετα». Πράγματι, η προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού συνδέεται με ευρύτερες γεωπολιτικές και ενεργειακές επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που τροφοδοτούν νέες κόντρες αλλά και νέους συμβιβασμούς, πάντα γεμάτους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις περί Διάσκεψης που ίσως διαρκέσει ακόμα και βδομάδες, είχε πει την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη: «Τι, για διακοπές;... Μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται βδομάδες». Την ίδια στιγμή, η νέα Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επιβεβαίωσε πόσο μπλεγμένη είναι η περιφέρειά μας σε κρίσιμους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μάλιστα, ο Κύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στη «στρατηγική σημασία» του έργου φυσικού αερίου «EastMed Pipeline», όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, υπενθύμισε ότι αυτά τα «υποστηρίζει έμπρακτα και η ΕΕ».

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο Κύπριος ηγέτης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «μια δημιουργική συνάντηση» στην οποία μελετήθηκε «το πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τα Δυτικά Βαλκάνια στο «άρμα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κλιμάκωση της παρέμβασης των ΗΠΑ στην πολιτική και οικονομική ζωή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να «ξεφύγουν» από τη ρωσική ενεργειακή και στρατιωτική εξάρτηση και να γίνουν πιο «ελκυστικά» για μπίζνες από τα αμερικανικά μονοπώλια, πρότεινε προχτές, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι.

Σημείωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν σήμερα «τις πιο σοβαρές προκλήσεις από το 1990» και «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές» που αν μείνουν «χωρίς έλεγχο», θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Εκτίμησε ότι «οι πολιτικές αδυναμίες σε χώρες της περιοχής, τα ανελεύθερα ΜΜΕ και η ενδημική διαφθορά, ανοίγουν δρόμο σε εν δυνάμει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, όπως ο βίαιος εξτρεμισμός (π.χ. τζιχαντιστές), ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, χώρες που ασκούν κακόβουλη επιρροή όπως η Ρωσία». Υποστήριξε πως τα εσωτερικά προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων «ανοίγουν την πόρτα σε εξωτερικές απειλές όπως η Ρωσία, που επιχειρεί να εμποδίσει τις χώρες της περιοχής να μπουν στο ευρωατλαντικό μονοπάτι». Κατηγόρησε τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί τη «βαριά εξάρτηση των χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενδημική διαφθορά, την εύθραυστη έννομη τάξη, τροφοδοτώντας την εξάρτηση στρατών της περιοχής από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό...», λες και τα δυτικά μονοπώλια επιδιώκουν κάτι διαφορετικό.

Πολλές φορές επισήμανε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «εξαρτώνται σχεδόν εξολοκλήρου από τη Ρωσία για φυσικό αέριο» και πως η ρωσική κυριαρχία στο ενεργειακό πεδίο αφήνει ουσιαστικά «εκτός νυμφώνος» ανταγωνιστικά αμερικανικά μονοπώλια που π.χ. δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (σε αυτή εμπλέκονται και Ελληνες εφοπλιστές). Ανέφερε ως «δούρειο ίππο» ενεργειακής απεξάρτησης των χωρών αυτών από τη Ρωσία τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), τον τερματικό σταθμό LNG στο κροατικό νησάκι Κρκ (στην Αδριατική) και τον αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας - Σερβίας. Σημείωσε ότι ένας απαραίτητος, επιπρόσθετος, μοχλός για αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η απεξάρτηση στρατών των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα υποχρεώσει τις χώρες - μέλη να αγοράζουν εξοπλισμούς πλέον μόνο ή κυρίως από μονοπώλια των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «πιο σταθερά και ευημερούντα Δ. Βαλκάνια, ενταγμένα στην Ευρώπη», αποτελούν έναν «ισχυρό εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», θα βοηθήσουν να κάνουν «την Αμερική πιο ασφαλή», θα παράσχουν «ευκαιρίες στους Αμερικανούς επιχειρηματίες και θα εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή».

Είναι, επομένως, πολύ πιθανό πως και το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και σε οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ζητά επέκταση των αποστολών και ενίσχυση του στρατού

Καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ κ.ά.

Γερμανός «εκπαιδευτής» σε Κούρδους του Ιράκ
Γερμανός «εκπαιδευτής» σε Κούρδους του Ιράκ
Απαραίτητο «να επεκταθεί η συμμετοχή του γερμανικού στρατού» κρίνει ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και ζητά «την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας» σε χτεσινή συνέντευξή του στη «Frakfurter Allgemeine Zeitung». Ο Γερμανός Πρόεδρος παρατηρεί μια εντεινόμενη αποξένωση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, ενώ προειδοποιεί πως «κοιτώντας την Αμερική δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στον Τραμπ».

Στις δηλώσεις αυτές του Σταϊνμάγερ αποτυπώνεται η μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παγκοσμίως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κάτι που εκφράζεται και στρατιωτικά με συμμετοχή σε μεμονωμένες πολεμικές συγκρούσεις (π.χ. στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας), αλλά δεν αποκλείεται αυτές να πάρουν και πιο γενικευμένη μορφή. Κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες - τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων - παρουσίασε το ρόλο της Γερμανίας ως ...«εγγυητή σταθερότητας»: «Ακριβώς επειδή ανήκουμε στα λίγα πολιτικά και δημοκρατικά σταθερά κράτη παγκοσμίως, αναμένεται από μας να συμμετέχουμε στην επίλυση συγκρούσεων, περισσότερο απ' ό,τι πριν 10 ή 20 χρόνια», είπε.

«Το περιβάλλον ασφαλείας για τη Γερμανία και την Ευρώπη έχει αλλάξει. Οι κίνδυνοι έχουν γίνει μεγαλύτεροι», είπε υπονοώντας ακόμη και έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και καταδεικνύοντας τη Ρωσία ως το βασικό υπεύθυνο γι' αυτήν την εξέλιξη: «Θυμίζω μόνο ότι η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία επανέφερε τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που θεωρούσαμε λυμένο».

Τα εύσχημα λόγια του Σταϊνμάγερ δεν μπορούν να αποκρύψουν τη «σφαγή» μεταξύ των γερμανικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.) για την προώθηση των συμφερόντων τους, που παίρνει και μορφή πολέμου με θύματα τους λαούς. Αλλωστε, αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το 2010 ένας προκάτοχος του Σταϊνμάγερ, ο Χορστ Κέλερ.

Ο Κέλερ, μετά από επίσκεψη στους Γερμανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο είχε συσχετίσει τις γερμανικές αποστολές στο εξωτερικό με συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων: «Για μία χώρα του δικού μας μεγέθους, με αυτό τον προσανατολισμό στο εξωτερικό εμπόριο και συνεπώς με εξάρτηση από το εξωτερικό εμπόριο, σε περίπτωση αμφισβήτησης, σε περίπτωση ανάγκης είναι απαραίτητη και η στρατιωτική χρήση, προκειμένου να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας. Για παράδειγμα, ελεύθερους εμπορικούς δρόμους, για να εμποδίσουμε την περιφερειακή αστάθεια...». Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και η «μετάφραση» των δηλώσεων του σημερινού Προέδρου...

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Διαμαρτυρία στον Αμερικανό πρέσβη για τις συλλήψεις των σωματοφυλάκων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαστάσεις των αμερικανο-τουρκικών «τριβών» που γίνονται ορατές ειδικά τους τελευταίους μήνες αναδεικνύουν τα εντάλματα σύλληψης για σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου που «περιποιήθηκαν» διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζον Μπας, για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μελών των δυνάμεων Ασφαλείας του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Σε δική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει τα εντάλματα «λανθασμένα και μεροληπτικά», ισχυρίζεται ότι «στερούνται νομικής βάσης». Αναφέρει, μάλιστα, ότι η «φιλονικία» μπροστά στην τουρκική πρεσβεία προκλήθηκε «εξαιτίας της αποτυχίας των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα». Για την ... αντίδραση δε των ανδρών ασφαλείας του Ερντογάν λέει ότι «οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι» για το «περιστατικό που έλαβε χώρα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο ίδιος ο Ερντογάν που, σύμφωνα με το «CNN Turk», είπε πως θα «ανταποδώσει πολιτικά» τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σημείωσε πως οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται όσους χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία της έκφρασης και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ