Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Διαμαρτυρία στον Αμερικανό πρέσβη για τις συλλήψεις των σωματοφυλάκων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαστάσεις των αμερικανο-τουρκικών «τριβών» που γίνονται ορατές ειδικά τους τελευταίους μήνες αναδεικνύουν τα εντάλματα σύλληψης για σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου που «περιποιήθηκαν» διαδηλωτές έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζον Μπας, για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μελών των δυνάμεων Ασφαλείας του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Σε δική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει τα εντάλματα «λανθασμένα και μεροληπτικά», ισχυρίζεται ότι «στερούνται νομικής βάσης». Αναφέρει, μάλιστα, ότι η «φιλονικία» μπροστά στην τουρκική πρεσβεία προκλήθηκε «εξαιτίας της αποτυχίας των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα». Για την ... αντίδραση δε των ανδρών ασφαλείας του Ερντογάν λέει ότι «οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι» για το «περιστατικό που έλαβε χώρα».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο ίδιος ο Ερντογάν που, σύμφωνα με το «CNN Turk», είπε πως θα «ανταποδώσει πολιτικά» τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σημείωσε πως οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται όσους χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία της έκφρασης και τη νόμιμη πολιτική έκφραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ