Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Πιέσεις ΟΗΕ για άρση του φονικού εμπάργκο...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την άμεση άρση του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της από τον Μάρτη του 2015, όταν ξεκίνησαν ιμπεριαλιστική επίθεση για να μειώσουν την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, ζήτησε χτες εμμέσως πλην σαφώς με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Το ΣΑ κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να ανοίξουν όλα τα λιμάνια της χώρας και ιδιαίτερα το λιμάνι Χοντέιντα, ώστε να σταματήσει ο λιμός και να αντιμετωπιστεί η επιδημία χολέρας που σαρώνει τους τελευταίους μήνες τη χώρα, εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου και των εγκληματικών βομβαρδισμών (της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της) που έχουν διαλύσει κάθε υποδομή ύδρευσης, ηλεκτρισμού, ανεφοδιασμού της αγοράς με βασικά είδη και τρόφιμα κ.λπ.

Κάλεσε, επίσης, τους αντικαθεστωτικούς σιίτες «Χούτι» και τη δυτικόφιλη κυβέρνηση του Προέδρου της Υεμένης Χάντι να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του «διαλόγου» και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες «με ευέλικτο και εποικοδομητικό τρόπο δίχως προϋποθέσεις και με καλή πίστη», ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Το σχέδιο απόφασης, που ψηφίστηκε ομόφωνα, υπέβαλε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ και είναι το πρώτο που αφορά την Υεμένη εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο ίδιος έκανε λόγο για «το ξεδίπλωμα ανθρωπιστικής καταστροφής» στην Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ