Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται η λαϊκή οργή για την πυρκαγιά στον πύργο «Γκρένφελ»

Σε τουλάχιστον 30 ανέβηκαν χτες οι νεκροί

Κάτοικοι του Λονδίνου προσφέρουν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους του ουρανοξύστη, που έχασαν τα πάντα
Κάτοικοι του Λονδίνου προσφέρουν την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους του ουρανοξύστη, που έχασαν τα πάντα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αυξήθηκαν εκ νέου χτες τα θύματα της προχτεσινής πυρκαγιάς στον πύργο «Γκρένφελ» του Λονδίνου. Οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 30, ενώ αρκετές δεκάδες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία χαροπαλεύοντας, ή εξακολουθούν να αγνοούνται, με την εφημερίδα «Sun» να δημοσιεύει χτες λίστα 65 αγνοουμένων!

Το ίδιο διάστημα, οι συγγενείς των θυμάτων ή ένοικοι που διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα νιώθουν τώρα τον πόνο να μετασχηματίζεται σε οργή. Οργή για τον δημοτικό φορέα διαχείρισης της πολυκατοικίας που «λυπήθηκε» 5.000 στερλίνες, βάζοντας προσφάτως εύφλεκτα υλικά εξωτερικής κάλυψης του (χτισμένου από το 1974) πύργου, που ενοχλούσε την «αισθητική» των πλουσίων και των διάσημων που ζουν στο παρακείμενο νότιο τμήμα του Κένσιγκτον. Χτες αργά το απόγευμα ομάδα περίπου 30 διαδηλωτών εισέβαλε σε κτίριο της δημοτικής αρχής του Λονδίνου, στο Κέσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έσπευσαν χτες το μεσημέρι σε κέντρο εθελοντών για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Δυτικό Λονδίνο, φοβούμενοι τη λαϊκή κατακραυγή. Αμφότεροι μοίρασαν συμπάθεια και ψεύτικο ενδιαφέρον για τα θύματα ακόμη ενός, καθώς φαίνεται, ταξικού προδιαγεγραμμένου εγκλήματος.

Από την άλλη, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχίζει την αξιοποίηση της πυρκαγιάς, επιχειρώντας να καρπωθεί πολιτικά ωφέλη. Χτες, πρότεινε να αγοραστούν από τη δημοτική αρχή τα εκατοντάδες ξενοίκιαστα σπίτια πολυτελείας, που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον καμένο πύργο, ώστε να δοθούν στα θύματα της πυρκαγιάς, που έχουν μείνει άστεγα, διαθέτοντας εκτός από τα ρούχα που φορούσαν τη νύχτα του μεγάλου πανικού και όσα αγαθά τούς χαρίζουν απλόχερα από το υστέρημά τους Λονδρέζοι από τις εργατικές συνοικίες της πόλης, κάθε εθνοτικής ή θρησκευτικής ταυτότητας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Στιούαρτ Κάντι, εξέφρασε χτες πάλι φόβο για πιθανή δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών, τονίζοντας πως διενεργείται έρευνα όχι μόνο για τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και για τη διάπραξη «τυχόν ποινικών αδικημάτων», υποστηρίζοντας πως η φωτιά «δεν εκδηλώθηκε εσκεμμένα».

  • Ενας άνδρας γύρω στα 30 συνελήφθη χτες έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Γουεστμίνστερ, με την υποψία πως κρατούσε μαχαίρι. Η σύλληψή του φέρεται, κατά τις πρώτες πληροφορίες, πως δεν σχετίζεται με «τρομοκρατία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ