Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Τα Δυτικά Βαλκάνια στο «άρμα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κλιμάκωση της παρέμβασης των ΗΠΑ στην πολιτική και οικονομική ζωή χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να «ξεφύγουν» από τη ρωσική ενεργειακή και στρατιωτική εξάρτηση και να γίνουν πιο «ελκυστικά» για μπίζνες από τα αμερικανικά μονοπώλια, πρότεινε προχτές, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι.

Σημείωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν σήμερα «τις πιο σοβαρές προκλήσεις από το 1990» και «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές» που αν μείνουν «χωρίς έλεγχο», θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Εκτίμησε ότι «οι πολιτικές αδυναμίες σε χώρες της περιοχής, τα ανελεύθερα ΜΜΕ και η ενδημική διαφθορά, ανοίγουν δρόμο σε εν δυνάμει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, όπως ο βίαιος εξτρεμισμός (π.χ. τζιχαντιστές), ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, χώρες που ασκούν κακόβουλη επιρροή όπως η Ρωσία». Υποστήριξε πως τα εσωτερικά προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων «ανοίγουν την πόρτα σε εξωτερικές απειλές όπως η Ρωσία, που επιχειρεί να εμποδίσει τις χώρες της περιοχής να μπουν στο ευρωατλαντικό μονοπάτι». Κατηγόρησε τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί τη «βαριά εξάρτηση των χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενδημική διαφθορά, την εύθραυστη έννομη τάξη, τροφοδοτώντας την εξάρτηση στρατών της περιοχής από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό...», λες και τα δυτικά μονοπώλια επιδιώκουν κάτι διαφορετικό.

Πολλές φορές επισήμανε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «εξαρτώνται σχεδόν εξολοκλήρου από τη Ρωσία για φυσικό αέριο» και πως η ρωσική κυριαρχία στο ενεργειακό πεδίο αφήνει ουσιαστικά «εκτός νυμφώνος» ανταγωνιστικά αμερικανικά μονοπώλια που π.χ. δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) (σε αυτή εμπλέκονται και Ελληνες εφοπλιστές). Ανέφερε ως «δούρειο ίππο» ενεργειακής απεξάρτησης των χωρών αυτών από τη Ρωσία τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), τον τερματικό σταθμό LNG στο κροατικό νησάκι Κρκ (στην Αδριατική) και τον αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας - Σερβίας. Σημείωσε ότι ένας απαραίτητος, επιπρόσθετος, μοχλός για αύξηση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή είναι η απεξάρτηση στρατών των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσω της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, αφού θα υποχρεώσει τις χώρες - μέλη να αγοράζουν εξοπλισμούς πλέον μόνο ή κυρίως από μονοπώλια των ΗΠΑ και άλλων χωρών της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «πιο σταθερά και ευημερούντα Δ. Βαλκάνια, ενταγμένα στην Ευρώπη», αποτελούν έναν «ισχυρό εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», θα βοηθήσουν να κάνουν «την Αμερική πιο ασφαλή», θα παράσχουν «ευκαιρίες στους Αμερικανούς επιχειρηματίες και θα εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή».

Είναι, επομένως, πολύ πιθανό πως και το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και σε οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ