Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Αλληλένδετες» όλες οι πτυχές του σύνθετου παζαριού

Στις 28 Ιούνη η συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενδεχόμενο η Διάσκεψη για το Κυπριακό να διαρκέσει βδομάδες επανέλαβε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, χτες, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε πάντως ότι «ίσως και να μην χρειάζεται» τέτοια διάρκεια. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί «ιστορικής ευκαιρίας» για την επίλυση του Κυπριακού, «αν και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά, πριν πάμε εκεί». Ακόμα, υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές πηγαίνουν στη Γενεύη με την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση, εκτιμώντας πως αυτό εναπόκειται «στο κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων».

Μεταξύ άλλων, ο Αϊντε είπε ότι η Διάσκεψη θα γίνει στην τοποθεσία Κρανς Μοντάνα της Γενεύης. Εχει ήδη προγραμματιστεί για τις 28 Ιούνη και εκτός από την κυπριακή κυβέρνηση και το ψευδοκράτος θα συμμετάσχουν Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία ως «εγγυήτριες δυνάμεις» και η ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή, ως «ενδιαφερόμενο μέρος». Ωστόσο, από το Γενάρη ακόμα που είχε ξεκινήσει η Διάσκεψη είχε σημειωθεί ότι παράλληλες παρουσίες αναμένονται πολλές, καταρχάς από τις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα που ενδιαφέρονται από πολλές πλευρές για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτική του περίπλοκου παζαριού είναι η επισήμανση του Αϊντε ότι «τα πράγματα δεν θα είναι ευκολότερα επειδή θα πάμε στην Ελβετία», αλλά και ότι «οι βασικές πτυχές του Κυπριακού θα συζητηθούν αλληλένδετα». Πράγματι, η προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού συνδέεται με ευρύτερες γεωπολιτικές και ενεργειακές επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που τροφοδοτούν νέες κόντρες αλλά και νέους συμβιβασμούς, πάντα γεμάτους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις περί Διάσκεψης που ίσως διαρκέσει ακόμα και βδομάδες, είχε πει την Πέμπτη από τη Θεσσαλονίκη: «Τι, για διακοπές;... Μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται βδομάδες». Την ίδια στιγμή, η νέα Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ επιβεβαίωσε πόσο μπλεγμένη είναι η περιφέρειά μας σε κρίσιμους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μάλιστα, ο Κύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στη «στρατηγική σημασία» του έργου φυσικού αερίου «EastMed Pipeline», όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, υπενθύμισε ότι αυτά τα «υποστηρίζει έμπρακτα και η ΕΕ».

Τέλος, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο Κύπριος ηγέτης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για «μια δημιουργική συνάντηση» στην οποία μελετήθηκε «το πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ