Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια νέας αύξησης της αμερικανικής παρουσίας

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Χτες, το αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέτεντ Πρες», επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε πως η σκέψη είναι να προστεθεί δύναμη ίση με 4.000 άτομα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο βασικός όγκος της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ θα παρέχει εκπαιδευτική και συμβουλευτική στήριξη στις ΗΠΑ, ενώ ένας μικρότερος αριθμός θα ενταχθεί και σε επιχειρήσεις ενάντια στους «Ταλιμπάν» και το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, είπε πως «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» σχετικά. Ωστόσο, θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, είχε εκτιμήσει ότι «στο Αφγανιστάν δεν κερδίζουμε» και ότι «αυτό θα αλλάξει». Ακόμα, μίλησε για «επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής και μια αύξηση των πόρων αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση εκεί».

Σημειώνεται πως και ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, επικεφαλής της δύναμης στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι η ήττα «Ταλιμπάν» και «Ισλαμικού Κράτους» θα έρθει «μόνο δίνοντας στις στρατιωτικές μας δυνάμεις τη στήριξη και τις εξουσίες που χρειάζεται για να νικήσουμε».

Στην Καμπούλ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Αφγανιστάν, Νταουλάτ Γουαζίρι, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι είμαστε σε πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και «θέλουμε να τελειώσουμε αυτό τον πόλεμο με τη βοήθεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ έγινε στην Καμπούλ βομβιστική επίθεση σε ένα σιιτικό τέμενος που ήταν γεμάτο κόσμο. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων ήταν συγκεχυμένες, υπήρχαν πάντως ΜΜΕ που μιλούσαν μέχρι και για οκτώ νεκρούς. Την ευθύνη ανέλαβε αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ