Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Υψηλή τεχνολογία παρακολούθησης πούλησε σε Σ. Αραβία, Ομάν και Κατάρ

Η Δανία πούλησε τεχνολογία μέσων παρακολούθησης στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κατάρ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της δανέζικης εφημερίδας «Ιnformation», που δημοσιεύει και σχετικό έγγραφο. Η εταιρεία «BAE Systems Applied Intelligence», θυγατρική του βρετανικού κολοσσού στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων «BAE Systems», πούλησε στα παραπάνω κράτη του Περσικού Κόλπου την προηγμένη τεχνολογία με έγκριση από τη Δανέζικη Επιχειρηματική Αρχή (σ.σ. κυβερνητική υπηρεσία που εντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων).

Η πώληση έγινε το Φλεβάρη του 2016 και αφορά συστήματα για την παρακολούθηση της διεύθυνσης των Η/Υ (ΙΡ) και την ανάλυση δεδομένων για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Μάλιστα, λίγο αργότερα ακολούθησε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία εκπροσώπων επιχειρηματιών, υπουργών, του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Δανίας. Με αυτό το σύστημα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ποιες ιστοσελίδες χρησιμοποιούνται, τη μετακίνηση ανθρώπων και μπορούν να διαβαστούν όλα τα μη κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα από και προς ανθρώπους που βρίσκονται στις χώρες αυτές. Η συμφωνία με τους Σαουδάραβες εκτιμάται ότι ανήλθε σε 70 εκατ. κορόνες (10 εκατ. δολάρια).

Η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) και από ΜΚΟ, ότι η πώληση αντιτίθεται στους κανόνες της ΕΕ «για απαγόρευση χρήσης ευρωπαϊκής τεχνολογίας με σκοπό την καταπίεση πολιτών σε δικτατορικά καθεστώτα», είναι υποκριτική. Ο μόνος νόμος για τα καπιταλιστικά κράτη είναι η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών τους ομίλων και θυμούνται τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την «τρομοκρατία» (όπως πρόσφατα με το Κατάρ) όταν υπάρχει σύγκρουση ή παρεμπόδιση συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ