Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από Δευτέρα διαπραγματεύσεις, με πιέσεις για «ήπιο Brexit»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε αλλαγή τακτικής φαίνεται πως αναγκάζεται η συντηρητική Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατά την επικείμενη έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), που ξεκινά τη Δευτέρα 19 Ιούνη στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον Βρετανό αρμόδιο υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις και τον επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή δεν είναι μόνο οι υπαρκτές κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά μονοπώλια της Βρετανίας, σχετικά με το αν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα είναι σχέσεις ρήξης ή χαλαρής συνεργασίας, αλλά και τα «κομμένα φτερά» της πρωθυπουργού από το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Ιούνη, που την υποχρεώνουν να παζαρέψει την επάνοδό της στην εξουσία με τους συντηρητικούς του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρει ότι ο Ντ. Ντέιβις θα προσέλθει μεθαύριο στις Βρυξέλλες με μία «εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση», που θα αφορά τη διασφάλιση του σημερινού καθεστώτος των τριών και πλέον εκατομμυρίων Ευρωπαίων μεταναστών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόταση φέρεται πως προβλέπει χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής και διατήρηση ίσων προνομίων με τους Βρετανούς πολίτες, αντί της αρχικής πρόβλεψης που ήθελε το μέτρο αυτό να περιορίζεται μόνο για όσους μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ ήρθαν στη Βρετανία έως το τέλος του περασμένου Μάρτη, οπότε υποβλήθηκε και επίσημα το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για αποχώρηση από την ΕΕ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Ντέιβις αναμένεται να συναινέσει και στην απαίτηση της ΕΕ το μέτρο να ισχύσει ακόμα και μετά το τέλος της διετούς διαπραγμάτευσης το 2019. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε χτες δυσαρεστημένος με δημοσιεύματα που θεωρούν την κυβέρνηση Μέι ανέτοιμη για διαπραγμάτευση.

Αλλα ρεπορτάζ μερίδας του βρετανικού Τύπου υποστηρίζουν πως η Μέι πιέζεται σημαντικά από υπουργούς της κυβέρνησής της να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση διαπραγμάτευσης και τα σχέδια για «σκληρό Brexit» (δηλαδή αποχώρηση δίχως διατήρηση πρόσβασης σε ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση). Ενας από αυτούς τους υπουργούς φαίνεται πως είναι ο επί των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που μιλώντας προσφάτως στο Σίτι του Λονδίνου τόνισε την «ανάγκη» να παραμείνει η Βρετανία «μέλος των βασικών οικονομικών και εμπορικών θεσμών της ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και της βρετανικής οικονομίας».

Βεβαίως, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το Brexit δεν εξαρτάται μόνο από τις διαθέσεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων στη Βρετανία, αλλά και από τους ανταγωνιστές τους στην ΕΕ. Οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν προειδοποιήσει πως δεν θέλουν το παράδειγμα της Βρετανίας να ενθαρρύνει άλλες χώρες - μέλη με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε με την αποχώρηση και άλλων χωρών, είτε με τη θέσπιση πιο χαλαρών πολιτικών σε διάφορα επίπεδα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η πίεση που ασκούν τις τελευταίες μέρες αρκετοί αξιωματούχοι από την ΕΕ και τις ισχυρότερες χώρες - μέλη, καλώντας το Λονδίνο να ξανασκεφτεί τα σχέδιά του και να κάνει πίσω από την επιλογή για Brexit, τονίζοντας πως η πόρτα «είναι ακόμη ανοιχτή» και πως αν στο μέλλον θελήσουν να ξαναενταχθούν, αυτό θα γίνει με σαφώς πιο δυσβάσταχτους όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ