Σάββατο 17 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την καπιταλιστική Γαλλία να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο σε κόντρες πολλαπλά αντιλαϊκές, εντός αλλά και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, αύριο ανοίγουν οι κάλπες του β' γύρου των βουλευτικών εκλογών. Ετσι θα οριστικοποιηθεί η σύνθεση της 577μελούς Εθνοσυνέλευσης, αφού μόνο 4 υποψήφιοι πήραν πάνω από το 50% των ψήφων και διασφάλισαν έδρα από τον α' γύρο (οι εκλογικές περιφέρειες είναι μονοεδρικές).

Πριν μερικές μέρες, δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία πάνω από έξι στους δέκα Γάλλους (το 61% των ερωτηθέντων για την ακρίβεια) επιθυμούν «διόρθωση» των αποτελεσμάτων όπως διαμορφώθηκαν στον α' γύρο της προηγούμενης Κυριακής, αναδεικνύοντας πρώτη και με απόσταση δύναμη το νεοσύστατο κόμμα του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, «La Republique en Marche» (LREM). Το 37% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε υπέρ μιας «επιβεβαίωσης» των αποτελεσμάτων του α' γύρου.

Επίσης, το 53% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να «ανησυχεί» για την πιθανότητα το LREM μαζί με το κεντρώο (συνεργάτη του και στην κυβέρνηση του Εντουάρντ Φιλίπ) Modem να καταλάβουν τόσο μεγάλο μέρος των εδρών όπως το παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και αναγωγές δημοσκόπων, ενώ το 20% εμφανίζεται «αδιάφορο». Πάντως, το 27% το θεωρεί θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «Odoxa», το LREM μαζί με το Modem μπορούν να εξασφαλίσουν 430 - 460 έδρες. Οι φιλελεύθεροι Ρεπουμπλικάνοι μαζί με τους συμμάχους τους (π.χ. το κεντρώο UDI) 70 - 95, το PS μαζί με τα κόμματα που συνεργάζεται (PRG, DVG, EELV) 25 - 35 έδρες και το FN 1 - 6.

Για το νέο μόρφωμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, οι εκτιμήσεις δίνουν 20 - 30 έδρες, μαζί όμως με τις επιδόσεις του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας.

H δημοσκόπηση της «Odoxa» προβλέπει συμμετοχή 47% στο β' γύρο, δηλαδή ακόμα χαμηλότερη από το 48,71% του α' γύρου.

Ανησυχία για τη θέση του γαλλικού κεφαλαίου

Στο μεταξύ, το ντόπιο κεφάλαιο ανησυχεί και παίρνει μέτρα για τη θέση του, τόσο στην εγχώρια μεγάλη αγορά της δεύτερης ευρωπαϊκής δύναμης, όσο και στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος Μακρόν εντείνει τις επαφές για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού που θα «περιορίζει» τις εξαγορές ομίλων στρατηγικής σημασίας από τρίτους. Μάλιστα, ο Γάλλος ηγέτης ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημα τη σχετική πρόταση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Η πρωτοβουλία αυτή εκδηλώνεται στο φόντο προβληματισμών γαλλικών αλλά και άλλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων για τις αυξημένες «ευκαιρίες» που έχουν κυρίως (αλλά όχι μόνο) κινεζικοί όμιλοι στις εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας. Η «προστασία» των επιχειρήσεων της Ευρώπης από «τρίτες χώρες» περιλαμβανόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μακρόν, διαμηνύοντας την ετοιμότητά του να διεκδικήσει όρους ευνοϊκότερους για τη δράση των γαλλικών μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαία και η «γκρίνια» της γαλλικής αστικής τάξης για τις «άνισες» ευκαιρίες που η ίδια έχει στην Κίνα, όταν κινεζικά κεφάλαια επεκτείνουν τη θέση τους στη Γηραιά Ηπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ