ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Προετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις στο Δημόσιο

Με αβάσιμους ισχυρισμούς προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τις απολύσεις που σχεδιάζει να κάνει, τουλάχιστον, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σημειωθούν απολύσεις και στο καθαυτό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφεραν και οι δύο ότι όσοι εργαζόμενοι είναι υπό μετάταξη θα κριθούν από το ΑΣΕΠ αν είναι «ικανοί» να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. Αν δεν είναι, τότε θα απολυθούν! Αυτό σύμφωνα με τις δηλώσεις φέρεται να αφορά στους εργαζόμενους που μετατάσσονται από τις πρώην ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, όμως μπορεί να αφορά και εργαζόμενους που υπηρετούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως στόχος της «αξιολόγησης» από το ΑΣΕΠ είναι «να δούμε εάν όντως αξίζει κάποιος να περάσει στο Δημόσιο» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «θα κρίνει το ΑΣΕΠ με τις δικές του ορθολογικές και αντικειμενικές διαδικασίες εάν θα πρέπει να διακοπεί η συνεργασία με κάποιους εργαζόμενους». Για να δικαιολογήσουν το νέο αντεργατικό σχεδιασμό, χρησιμοποιούν το ιδεολόγημα της «αξιοκρατίας» (σ.σ. ακριβώς το ίδιο επιχείρησαν για να πετάξουν στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους με stage) και ταυτόχρονα προσπαθούν να στρέψουν τμήματα των εργαζομένων το ένα ενάντια στο άλλο όταν λένε ότι «όσοι δεν είναι άξιοι να είναι στο Δημόσιο, να μη συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Χτες πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη μία προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυριζόμενος πως «εμείς δεν μιλήσαμε για απολύσεις στο Δημόσιο» αλλά στη συνέχεια ανέφερε: «Φυσικά το Δημόσιο δεν μπορούμε πλέον να το βλέπουμε σαν ένα χώρο προσφυγής και καταφυγής κάποιων για να έχουν εργασία», το οποίο (σ.σ. Ελληνικό Δημόσιο) είναι «διογκωμένο». Εδώ προσπαθούν ξανά να στρέψουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στους «προστατευμένους» εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «σε περίπου 3 χρόνια η Ελλάδα θα έχει ένα Δημόσιο στο οποίο θα εργάζονται περίπου 200.000, από 150.000 - 200.000 λιγότεροι άνθρωποι, άρα και θα μισθοδοτούνται». Η δήλωση αυτή αναδεικνύει τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και τομέων, καθώς πολλοί από αυτούς θα περάσουν στα χέρια του κεφαλαίου και άλλοι θα καταργηθούν.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοι σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση

Στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ όλης της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν σε στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής να καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Η υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, τεράστια επιβάρυνση ακόμα και των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, επιβάλλει την άμεση συσπείρωση των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις για την παραπέρα οργάνωση και συνέχιση του αγώνα.

Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην καθιέρωση των 40 ωρών εργασίας τη βδομάδα στο Δημόσιο. Μέτρο που επιβαρύνει ιδιαίτερα το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς (το εβδομαδιαίο ωράριο αυξάνεται κατά 10 ώρες) και κατ' επέκταση τα ίδια τα παιδιά. Ενώ σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, ο τελευταίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι 40 ώρες εργασίας να ισχύσουν και στον τομέα καθαριότητας στους δήμους. Μια τέτοια περίπτωση θα είναι καταστρεπτική για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, καθώς οι 32 ώρες που δουλεύουν σήμερα έχουν γίνει στη βάση μελέτης, η οποία δείχνει ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα προκαλεί σοβαρές επιβαρύνσεις (καθημερινή επαφή με νοσογόνους παράγοντες, μυοσκελετικά προβλήματα και άλλα). Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση προωθεί, παράλληλα, την παράδοση ολόκληρης ή μέρους της καθαριότητας στους ιδιώτες.

Ταυτόχρονα, προωθεί τις υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, που σήμερα δουλεύει στους ΟΤΑ, σε άλλες υπηρεσίες, όταν αυτό χαρακτηριστεί πλεονάζον. Και εδώ τίθεται το ερώτημα αν και αυτές οι μετατάξεις «αξιολογηθούν» από το ΑΣΕΠ όπως θα συμβεί και με τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, οι οποίες αν κριθούν αρνητικά θα οδηγήσουν σε απολύσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και σε Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται στα λόγια. Στην πράξη, φροντίζουν να κρατούν τους εργαζόμενους διαιρεμένους με αποφάσεις για διαφορετικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμιά προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα και με πλαίσιο αιτημάτων που διευκολύνει, αντί να βάζει, τουλάχιστον, εμπόδια στην αντεργατική πολιτική.

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση

Τις μεθοδεύσεις μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο κατήγγειλε το ΚΚΕ

Σε τίποτε δεν αλλάζει την κατεύθυνση του κρατικού μηχανισμού υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή. Παράλληλα, κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Υπέρ της «αρχής» του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενη στην ουσία της περίφημης «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα προβλήματα του Δημοσίου «σχετίζονται και παράγονται από κακούς δημόσιους υπαλλήλους και δύσκαμπτες δομές» αποκρύπτει όμως ότι στην πραγματικότητα «εκφράζουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους», που λειτουργεί σαφώς «υπέρ των μονοπωλίων». Μίλησε για ένα «νομοσχέδιο εντυπωσιασμού, προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές αιτίες» και για διατάξεις που «απλώς θα μεταβάλουν την απάτη και τη διαφθορά σε ...ηλεκτρονική». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ «ακόμη και αν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δουλέψει ρολόι σε τίποτε δεν θα αλλάξει τον προσανατολισμό του κράτους». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα γιατί αυτό «θέλει πρώτα και κύρια να εξυπηρετήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να διευκολύνει τους επενδυτές. Εντάσσεται στη γενικότερη λογική του fast truck. Η πλειοψηφία του λαού δε θα ωφεληθεί».

Ιδιαίτερα στάθηκε η Β. Νικολαΐδου στο θέμα του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτοντας πως «ένας άλλος στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων», μιλώντας για «βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική που όχι μόνο αδιαφορεί αλλά θριαμβολογεί που χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι». Ειδικά, όσον αφορά στις μετατάξεις, επισήμανε ότι πρέπει να έχουν τη συναίνεση του κάθε υπαλλήλου. Για τη διάταξη που αφορά στην αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο επισήμανε ότι «αποδεικνύει τη στόχευση του νομοσχεδίου». Μάλιστα, σχολιάζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης σημείωσε ότι «επικαλείστε την εξίσωση των ωρών εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όμως «τακτοποιείτε το ζήτημα προς το αρνητικότερο και όχι προς το θετικό», θυμίζοντας ότι στο Δημόσιο η άδεια λοχείας είναι 1 έτος και στον ιδιωτικό τομέα μερικοί μήνες. Η ρύθμιση αυτή - σημείωσε η Β. Νικολαΐδου - «είναι καθαρός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», προκειμένου «να αποδέχονται την όποια μορφή εργασίας προτείνει ο εργοδότης», τη στιγμή που επικρατεί «τρομοκρατία σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Ο εισηγητής της κυβέρνησης Ε. Αρβανιτίδης υποστήριξε στην τοποθέτησή του πως «το νοικοκύρεμα της Δημόσιας Διοίκησης διέρχεται μέσα από την καθιέρωση και ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο εισάγει «την εξίσωση στη μεταχείριση των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αυξάνονται σε 40 οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής της Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει συγκεκριμένα άρθρα. Συνολικά σημείωσε ότι το νομοθέτημα «δημιουργεί εντυπώσεις και προσδοκίες χωρίς να ανταποκρίνεται σε όσα υπόσχεται» και αποτελεί «άλλοθι για την απραξία και την αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών επί 20 μήνες». Κριτική για ανικανότητα της κυβέρνησης και αποσπασματικότητα άσκησε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Κολοκοτρώνης, ενώ για «υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο» μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμανατίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ