ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τακτικοί ελιγμοί στα παζάρια της Γενεύης...
  • Με φόντο την κλιμάκωση συγκρούσεων ιδιαίτερα στη συρο-τουρκική μεθόριο, όπου νέες επιθέσεις στο Κιλίς προκάλεσαν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς...
  • Τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας για την κατάσταση στη Συρία

Από το παζάρι στη Γενεύη
Από το παζάρι στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Περιπλέκονται τα πολιτικά και διπλωματικά παζάρια στη Γενεύη και κορυφώνονται οι εντάσεις στα μέτωπα πολέμου της Συρίας, μετά την απόφαση τακτικής της συριακής αντιπολιτευτικής αντιπροσωπείας να «αναστείλει» μέχρι νεωτέρας τη συμμετοχή της στις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, διστάζοντας εντούτοις να αποχωρήσει εντελώς από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της λεγόμενης «Υπατης Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας», Μοχάμεντ Αλούς, σημειώνοντας ότι η πλευρά του θα «παγώσει» τις έμμεσες διαπραγματεύσεις λόγω των επιθέσεων του συριακού στρατού σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, «κατά παράβαση» της συμφωνίας παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη και λόγω των εμποδίων που, όπως ισχυρίστηκε, ορθώνουν οι συριακές αρχές στην προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που είναι ο επικεφαλής διεθνής διαπραγματευτής στη Γενεύη, σημείωσε ότι η συριακή αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης θα παραμείνει στην πόλη και θα συνεχίσει τις συναντήσεις για «τεχνικά ζητήματα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα, «προέκυψαν νέες ιδέες» για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, τις οποίες δεν προσδιόρισε. Καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων συριακών εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν από το Ισραήλ.

Με φόντο τα προβλήματα στις συνομιλίες της Γενεύης, το θερμόμετρο της έντασης στη συρο-τουρκική μεθόριο ανέβηκε χτες για μία ακόμη φορά, όταν ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από συριακά εδάφη χτύπησαν την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίν, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων Σύρων (τα τρία προσφυγόπουλα!) και τον τραυματισμό ενός Τούρκου και άλλων τεσσάρων Σύρων προσφύγων...

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ομπάμα

Αργότερα χτες βράδυ, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνομίλησαν τηλεφωνικά, συμφωνώντας να αυξήσουν τη συνεργασία ειδικών δυνάμεων και «υπηρεσιών» ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, προσανατολίζονται στη λήψη «επιπρόσθετων μέτρων για ταχεία αντίδραση σε παραβίαση της συμφωνίας παύσης πυρός». Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει άμεσα η προώθηση όπλων και μισθοφόρων προς ενίσχυση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» «από την Τουρκία στη Συρία». Αμφότεροι, τέλος, σημείωσαν τη σημασία συνέχισης των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, με αφορμή συριακή εθνική επέτειο, και επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να στηρίξει τη συριακή κυβέρνηση στις μάχες κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ασφάλεια της Συρίας», προωθώντας παράλληλα την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου...

Νέες στρατιωτικές ενισχύσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μετέβη αιφνιδίως στη Βαγδάτη, όπου άσκησε πιέσεις σε πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για αύξηση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στα μέτωπα συγκρούσεων με το «Ισλαμικό Κράτος» και δη στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Κάρτερ ανακοίνωσε ότι στο Ιράκ οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ενισχυθούν εκ νέου κατά τουλάχιστον 200 στρατιωτικούς και συμβούλους (συνεπώς θα φτάσουν τους 4.087) και θα χρησιμοποιηθούν τα πυροβόλα των στρατιωτικών ελικοπτέρων Απάτσι και των πυροβολικών μεγάλου βεληνεκούς HIMARS στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι περίπου 200 που θα μεταβούν στο Ιράκ ως ενισχύσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις «πιο κοντά στις πρώτες γραμμές» των μαχών. Ανακοίνωσε, ακόμη, έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 415.000.000 δολαρίων για τη μισθοδοσία των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, που καθυστερεί εδώ και μήνες λόγω χαμηλών εσόδων των κουρδικών αρχών από τις πολύ χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Ο Κάρτερ, τέλος, επισήμανε ότι ο ρόλος των Κούρδων μαχητών «είναι κρίσιμος στα μέτωπα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών μεταξύ άλλων και στη Μοσούλη», «παραβλέποντας» (;) τον κίνδυνο η δήλωσή του να «ανάψει» νέες αντιδράσεις μεταξύ Ιρακινών Αράβων πολιτικών στη Βαγδάτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στήριξη» της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη ενόψει επόμενης επέμβασης

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, παρέχοντας εκπαίδευση στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας», δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, προωθώντας τα σχέδια της επόμενης φάσης επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Χάμοντ υποστήριξε ότι οι συνθήκες στη Λιβύη «έχουν αλλάξει» και ότι οι Λίβυοι έχουν «κουραστεί» από τις συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν ότι ο «κοινός εχθρός όλων είναι το Ισλαμικό Κράτος». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός της Λιβύης ή σε κάποια γειτονική χώρα «θα σημείωνε μεγαλύτερη επιτυχία» απ' ό,τι αν γινόταν κάπου στην Ευρώπη.

Ο Χάμοντ ανακοίνωσε, τέλος, «τεχνική βοήθεια» ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών στη νέα λιβυκή κυβέρνηση, εκ των οποίων 1.400.000 προορίζεται για την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος».

Το Σάββατο είχαν μεταβεί στην Τρίπολη και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, και Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση - μαριονέτα του νέου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σεράτζ. Την Πέμπτη ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, πρόσφερε τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ στη νέα λιβυκή κυβέρνηση «ενότητας», τονίζοντας ότι «δεν θα στείλουμε στρατεύματα ούτε θα εμπλακούμε σε άλλες δραστηριότητες στη Λιβύη, εάν πρώτα δεν το ζητήσει η ίδια η λιβυκή κυβέρνηση».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ - ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Οι αλληλοκατηγορίες και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται

ΜΠΑΚΟΥ.--

Με αλληλοκατηγορίες για το ποιος παραβιάζει περισσότερο την εκεχειρία στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Η πρώτη έκανε λόγο για 60 παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα και το δεύτερο για πάνω από 100 τις τελευταίες δύο μέρες, ενώ ανταλλαγή επικρίσεων υπήρξε και στην συνεδρίαση, χτες Δευτέρα, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δεν έγινε δεκτό κανένα ψήφισμα για τη διένεξη στην περιοχή.

Η αναθέρμανση της διαμάχης και των συγκρούσεων από τις 2 Απρίλη στην περιοχή αυτή του Καυκάσου, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους, κυρίως Αρμένιους, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού που σχετίζεται με μια τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας ευρύτερη περιοχή, πλούσια σε ενεργειακούς πόρους και πέρασμα για τους αγωγούς μεταφοράς τους. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό, που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί και των δύο χωρών για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, παίζουν ρόλο και πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που στηρίζουν το πλούσιο σε Ενέργεια Αζερμπαϊτζάν, και η Ρωσία που στηρίζει την Αρμενία αλλά κάνει μπίζνες και με το Αζερμπαϊτζάν. Θυμίζουμε ότι από την πολεμική σύγκρουση του 1991-94 για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ είχε καταληχτεί μια προσωρινή εκεχειρία, μετά την κατάληψη από την Αρμενία 7 περιοχών του Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ.

Χτες πάντως ο Αρμένιος Πρόεδρος Σερτζ Σαργκσιάν (με στρατιωτική περιβολή) πραγματοποίησε με στρατιωτικούς επιτελείς επίσκεψη στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όπου έγινε κοινή σύσκεψη με τον πρόεδρο της περιοχής Μπάκο Σαχακιάν και εξετάστηκε η εξέλιξη της πολεμικής σύγκρουσης. Επίσης στις 21-22 Απρίλη στην Αρμενία θα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για συζητήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η Ρωσία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, είναι συμπρόεδροι στη λεγόμενη «Ομάδα του Μινσκ» στο πλαίσιο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιτηρεί την εκεχειρία του 1994 και την πρόσφατη της 5ης Απρίλη μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση των βομβαρδισμών

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ενταση των συγκρούσεων παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά παραστρατιωτικά τάγματα) εντείνουν τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν μίλησε για 54 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015 με βλήματα μεγάλου διαμετρήματος, που, με βάση τη συμφωνία, έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τη γραμμή αντιπαράθεσης.

Επίσης, καταγγέλθηκε η δράση Πολωνών ελεύθερων σκοπευτών που συνδράμουν την ουκρανική πλευρά.

Στο μεταξύ, χτες υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, συζήτησαν κυρίως για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα η νέα ουκρανική κυβέρνηση υπό τον Β. Γκρόιτσμαν να κάνει βήματα εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ