ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Στρατηγική συνεργασία για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνεται η δέσμευση των δύο χωρών στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που είχε υπογραφτεί επί προεδρίας Μπους και επικυρώθηκε ένα χρόνο πριν από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ήρε το εμπάργκο εκ μέρους των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο πυρηνικών υλικών στην Ινδία, εμπάργκο που είχε επιβληθεί 34 χρόνια πριν καθώς η Ινδία είχε μπει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων. Με τη συμφωνία ωστόσο οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ινδία πυρηνική τεχνογνωσία και πυρηνικά καύσιμα. Το αντάλλαγμα: η Ινδία δέχεται να ανοίξει σε διεθνείς ελέγχους τους 14 από τους 22 αντιδραστήρες της, αποκλείοντας τους υπόλοιπους 8, επειδή χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επίσης, ΗΠΑ και Ινδία θα συνάψουν μια νέα οικονομική συνεργασία, που σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα είναι αντίστοιχη με τον στρατηγικό και οικονομικό διάλογο, που οι ΗΠΑ έχουν εγκαινιάσει με την Κίνα. «Η Ινδία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και αυτό περιλαμβάνει την κορυφαία οικονομική μου προτεραιότητα: τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας με καλούς μισθούς για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα μεταβεί στην Ινδία στις αρχές του 2010 για την έναρξη της συνεργασίας, που θα σημάνει νέο σημαντικό πεδίο δράσης για το κεφάλαιο και στις δύο χώρες.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση της συνεργασίας

O πρόεδρος του Ιράν με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας
O πρόεδρος του Ιράν με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αυλαία τέλους για την περιοδεία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Λατινική Αμερική η χτεσινή επίσκεψή του στη Βενεζουέλα, όπου αναμενόταν να υπογράψει με τον ομόλογό του πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πλήθος συμφωνιών, περίπου 70 κατά την «Πρένσα Λατίνα», που θα προστεθούν στις 270 συμφωνίες συνεργασίας που υπεγράφησαν πέρσι.

Ο Ιρανός πρόεδρος έφτασε στη Βενεζουέλα από τη Βολιβία, ενώ σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» οι συμφωνίες αφορούν τον ενεργειακό τομέα ειδικά όσον αφορά την εκμετάλλευση της πλούσιας πετρελαϊκά Ζώνης του Ορινόκο. Επίσης αναμένεται να υπογραφτούν συμφωνίες στη βιομηχανία τροφίμων με περιεχόμενο που θα εξασφαλίζει τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και για την εκπόνηση κοινών σχεδίων στον οικονομικό, τηλεπικοινωνιακό τομέα, αλλά και στους τομείς υγείας και βιοτεχνολογίας.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
Πολιτική η απόφαση εισβολής

BΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πριν από την εισβολή στο Ιράκ, οι πληροφορίες που έρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες ήταν ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι το καθεστώς Χουσεΐν είχε διασυνδέσεις με την "αλ Κάιντα". Η απόφαση εισβολής δε βασίστηκε κυρίως στις πληροφορίες, ήταν πολιτική απόφαση και προέκυψε από τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτό, λίγο πολύ, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που παρουσιάστηκαν χτες ενώπιον της πενταμελούς διερευνητικής επιτροπής που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Μπράουν για να ερευνήσει τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, μετά από τις κλιμακούμενες πιέσεις του αντιπολεμικού βρετανικού κινήματος. Οι Βρετανοί διπλωμάτες που κατέθεσαν χτες, ανοιχτά παραδέχτηκαν ότι πριν την εισβολή το Ιράκ «δεν ήταν από τις χώρες εκείνες που το Λονδίνο θεωρούσε ως τις σημαντικότερες απειλές».

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ, συνεχίζεται η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες εμπλοκές στην υιοθέτηση του εκλογικού νόμου. Η όποια απόφαση έχει παραπεμφθεί για μετά τις 8 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Κοινοβούλιο που τώρα βρίσκεται σε αργία λόγω θρησκευτικής γιορτής.

Τέλος, χτες, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν από τη διαδοχική έκρηξη δύο βομβών σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της σιιτικής πόλης Καρμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αβέβαιο μέλλον για 50.000 εργαζόμενους της «OPEL»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον περίπου 50.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της OPEL στην Ευρώπη, ειδικά με τους σχεδιασμούς της μητρικής εταιρείας GENERAL MOTORS να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, ενδεχομένως και κλεισίματος των εργοστασίων της μετά την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση της OPEL στην καναδική MAGNA.

Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα έληξαν χτες οι συνομιλίες των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των γερμανικών κρατιδίων που φιλοξενούν εργοστάσια της OPEL. Επισήμως οι πέντε χώρες στην ΕΕ που ενδιαφέρονται άμεσα για την OPEL απορρίπτουν έναν αγώνα δρόμου κρατικών επιδοτήσεων. Εντούτοις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και το Βέλγιο θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά την GENERAL MOTORS, ενώ ήδη η φλαμανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «έχει πρόθεση να στηρίξει με 500 εκατομμύρια ευρώ» την GM εάν διατηρηθεί το εργοστάσιο στην Αμβέρσα, ενώ αντιδρά εντόνως η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της GM είναι να συγκεντρώσει από τα ευρωπαϊκά κράτη περισσότερα από 3,3 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος πρόεδρος της GM Νικ Ρέιλ δε θέλησε να αποκαλύψει στοιχεία του σχεδίου της αμερικανικής εταιρείας, παρά μόνο ότι οι απολύσεις θα ανέλθουν «σε περίπου 9.000».

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Απεργία ενάντια στην πολιτική του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν και τον προϋπολογισμό που κατατίθεται στις 9 Δεκέμβρη και προβλέπει σκληρές περικοπές δαπανών και μισθών για να συγκρατηθεί το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 12%, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα

Σε 24ωρη γενική απεργία προχτές, όλου του δημόσιου τομέα, συμμετείχαν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των νοσοκομειακών αλλά και των ιδιωτικών υπαλλήλων ενώ οι πυροσβέστες άνοιξαν την απεργία πρώτοι ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα. Ακόμα και οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν απεργία, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Ο δημόσιος τομέας παρέλυσε με μόνη ουσιαστικά εξαίρεση τις περιοχές που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως η περιοχή γύρω από την Κορκ, δεύτερη πόλη της χώρας.

Ο προϋπολογισμός αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν μειώσεις δαπανών, αλλά και αυξήσεις φόρων, για να εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ, με τα οποία μόλις που θα συγκρατηθεί το έλλειμμα στο 12%. Για τους περίπου 250.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα αυτό μεταφράζεται σε περικοπή του συνολικού ποσού των μισθών τους κατά 1,3 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα ...«δώρα» που υποσχέθηκε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο στον ιρλανδικό λαό για να τον εκβιάσει να ανατρέψει την απόρριψη της Ευρωσυνθήκης.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Δολοφονίες και βάρβαρη καταστολή

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΛΙΜΑ.--

Νεκρός βρέθηκε ο Λουίς Γκράντις Εσπινάλ, 56 χρόνων, συνταξιούχος δάσκαλος και ηγετικό στέλεχος του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, στην περιοχή Λας Κασίτας στα δυτικά της πρωτεύουσας της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα. Ο Εσπινάλ ήταν «αγνοούμενος» επί σχεδόν 72 ώρες από τη στιγμή που η Αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε την Κυριακή, σύμφωνα με καταγγελία της συνεπιβάτισσάς του, και τον έσυρε έξω χτυπώντας τον μάλιστα με την κάννη του όπλου στο κεφάλι.

Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο καταγγέλλει τη νέα δολοφονία, ενώ τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής των πραξικοπηματιών, κατασταλτική πολιτική που έχει ενταθεί τρομακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα κλιμακωθεί μέχρι την Κυριακή, που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές - παρωδία. Παράλληλα, σύμφωνα με το «Τελεσούρ» περισσότεροι από 100 υποψήφιοι του Μετώπου αλλά και του Φιλελευθέρου Κόμματος, του UD, του PINU και ανεξάρτητοι έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους.

Τέλος, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια δήλωσε χτες ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίξει τις εκλογές που διοργανώνει το πραξικοπηματικό καθεστώς θα διχάσει τις χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου και θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο.

Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, πάντως ο πραξικοπηματίας πρόεδρος Μιτσελέτι εμφανίστηκε βέβαιος αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα το αναγνωρίσουν. Επίσης η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, γεγονός που καταγγέλλουν τα συνδικάτα του Περού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ