Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑ
Στρατηγική συνεργασία για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καθώς ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνεται η δέσμευση των δύο χωρών στη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που είχε υπογραφτεί επί προεδρίας Μπους και επικυρώθηκε ένα χρόνο πριν από το Κογκρέσο.

Η συμφωνία που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ήρε το εμπάργκο εκ μέρους των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο πυρηνικών υλικών στην Ινδία, εμπάργκο που είχε επιβληθεί 34 χρόνια πριν καθώς η Ινδία είχε μπει στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων. Με τη συμφωνία ωστόσο οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ινδία πυρηνική τεχνογνωσία και πυρηνικά καύσιμα. Το αντάλλαγμα: η Ινδία δέχεται να ανοίξει σε διεθνείς ελέγχους τους 14 από τους 22 αντιδραστήρες της, αποκλείοντας τους υπόλοιπους 8, επειδή χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επίσης, ΗΠΑ και Ινδία θα συνάψουν μια νέα οικονομική συνεργασία, που σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα είναι αντίστοιχη με τον στρατηγικό και οικονομικό διάλογο, που οι ΗΠΑ έχουν εγκαινιάσει με την Κίνα. «Η Ινδία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και αυτό περιλαμβάνει την κορυφαία οικονομική μου προτεραιότητα: τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας με καλούς μισθούς για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα μεταβεί στην Ινδία στις αρχές του 2010 για την έναρξη της συνεργασίας, που θα σημάνει νέο σημαντικό πεδίο δράσης για το κεφάλαιο και στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ