Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
«Ανοίγει» και το μέτωπο στο νότο

ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ.--

Τουλάχιστον πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και άλλοι τόσοι συνελήφθησαν κατά τη διάλυση άλλης μιας διαδήλωσης διαμαρτυρίας, στη νότια Υεμένη, από τις δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις και ο στρατός άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους, που διαμαρτυρόταν κατά των διακρίσεων σε βάρος του νότου από την κεντρική κυβέρνηση και ζητούσε, ουσιαστικά, την απόσχιση του νότου της χώρας.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Νότιας Υεμένης, που ήταν ανεξάρτητη χώρα μέχρι το 1990, οπότε ενώθηκε με τον, κυρίως, ισλαμικό και συντηρητικό βορρά. Εντός των επομένων ημερών αναμένονται περισσότερες διαδηλώσεις στο νότο, με αφορμή την 42η επέτειο από την αποχώρηση των Βρετανών αποικιοκρατών από το λιμάνι του Αντεν, που ήταν η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Κατηγορηματικά διέψευσε, για πολλοστή φορά, η σαουδαραβική ηγεσία τις καταγγελίες των σιιτών ενόπλων Χούθι ότι ο σαουδαραβικός στρατός έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά θέσεών τους εντός του εδάφους της βόρειας Υεμένης. Οι νέες διαψεύσεις έγιναν από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, κατά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και για την προοπτική σύσφιγξης των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ