Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
Πολιτική η απόφαση εισβολής

BΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πριν από την εισβολή στο Ιράκ, οι πληροφορίες που έρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες ήταν ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι το καθεστώς Χουσεΐν είχε διασυνδέσεις με την "αλ Κάιντα". Η απόφαση εισβολής δε βασίστηκε κυρίως στις πληροφορίες, ήταν πολιτική απόφαση και προέκυψε από τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτό, λίγο πολύ, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που παρουσιάστηκαν χτες ενώπιον της πενταμελούς διερευνητικής επιτροπής που διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Μπράουν για να ερευνήσει τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, μετά από τις κλιμακούμενες πιέσεις του αντιπολεμικού βρετανικού κινήματος. Οι Βρετανοί διπλωμάτες που κατέθεσαν χτες, ανοιχτά παραδέχτηκαν ότι πριν την εισβολή το Ιράκ «δεν ήταν από τις χώρες εκείνες που το Λονδίνο θεωρούσε ως τις σημαντικότερες απειλές».

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ, συνεχίζεται η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες εμπλοκές στην υιοθέτηση του εκλογικού νόμου. Η όποια απόφαση έχει παραπεμφθεί για μετά τις 8 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Κοινοβούλιο που τώρα βρίσκεται σε αργία λόγω θρησκευτικής γιορτής.

Τέλος, χτες, πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν από τη διαδοχική έκρηξη δύο βομβών σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της σιιτικής πόλης Καρμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ