Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμός «εντυπωσιασμού»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δεκάμηνη αναστολή της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δ. Οχθη ενέκρινε με 11 ψήφους υπέρ και μία κατά, χτες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας μετά από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού μιλούσαν για «κίνηση καλής θέλησης στην κατεύθυνση της ευόδωσης των προσπαθειών αναθέρμανσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου», δηλαδή κίνηση «εντυπωσιασμού της διεθνούς κοινής γνώμης προκειμένου να πεισθεί ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ούτε σ' αυτό το δεκάμηνο «πάγωμα» συμπεριλαμβάνονται οι εποικισμοί της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επιφυλακτικά θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον στις πληροφορίες για τις προθέσεις Νετανιάχου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλάμβανε ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει το ολικό και επ' αόριστον «πάγωμα» του εποικισμού, αλλά συμπλήρωνε ότι η πρόταση Νετανιάχου είναι «ένα πρώτο βήμα». Αντίθετα, αρνητική εμφανιζόταν η παλαιστινιακή πλευρά. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριζε ότι «χωρίς ολικό πάγωμα του εποικισμού, δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτε».

  • Εξοργιστική αδράνεια επιδεικνύουν η ισραηλινή Δικαιοσύνη, ο στρατός αλλά και οι συνοριοφύλακες, στις συνεχείς καταστροφικές επιδρομές εποίκων κατά των καλλιεργειών (κυρίως ελαιοδέντρων) των Παλαιστινίων στη Δ. Οχθη καταγγέλλει η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση Yesh Din.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ