ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: «Εμπόδιο σε κάθε ειρήνευση οι ισραηλινές θέσεις»

Πρώτη αντίδραση στις προκλήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι με τους ισραηλινούς εποικισμούς και το γκρέμισμα των σπιτιών τους

Associated Press

Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι με τους ισραηλινούς εποικισμούς και το γκρέμισμα των σπιτιών τους
ΡΑΜΑΛΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονα αντέδρασε η Π. Αρχή στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά την οποία ο Νετανιάχου, αν και δήλωσε «έτοιμος για επίπονες παραχωρήσεις», επανέλαβε, κατηγορηματικά, ότι δεν αποδέχεται επαναφορά στα σύνορα του '67 (όπως πρότεινε αρχικώς, για να «υπαναχωρήσει διπλωματικώς» στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ομπάμα) και επέμεινε σε όλες τις γνωστές ισραηλινές θέσεις για πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ, Δ. Οχθη κλπ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς υποστήριξε ότι η ομιλία Νετανιάχου «έθεσε ακόμη περισσότερα εμπόδια στην οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας».

Σχολιάζοντας την ίδια ομιλία, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι αποτελεί απόδειξη «γιατί δεν μπορεί το Ισραήλ να είναι εταίρος σε ειρηνευτική διαδικασία». Ο Ερακάτ συμπλήρωσε ότι ο Νετανιάχου «απλώς έθεσε όρους και προκατέλαβε κάθε αποτέλεσμα: απέκλεισε την επιστροφή των προσφύγων, έκλεισε το θέμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, υποστήριξε ότι οι εποικισμοί θα παραμείνουν και θα επεκταθούν, ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα σύνορα και απαίτησε την αποστρατιωτικοποίηση των Παλαιστινίων... Δε γίνεται έτσι διαπραγμάτευση...». Επίσης, ο Νετανιάχου κάλεσε τον Αμπάς «να σκίσει τη συμφωνία συμφιλίωσης με τη "Χαμάς"», προκαλώντας την αντίδραση στελεχών της οργάνωσης, που δήλωναν ότι «η καλύτερη απάντηση είναι να εφαρμοστεί το γρηγορότερο η Συμφωνία συμφιλίωσης».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντάται σήμερα με την ΟΑΠ και τη «Φατάχ» για να εξετάσουν πώς θα προχωρήσουν τη διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι θα προτιμούσε η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά εφόσον το Ισραήλ, όπως είπε, δεν προτίθεται να συνομιλήσει, τότε το Σεπτέμβρη οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν αναγνώριση από τον ΟΗΕ, μια κίνηση που ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε ν' αποτρέψει, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος».

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση που φιλοξενεί η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», το 46,8% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο Νετανιάχου θα έπρεπε να έχει αποδεχτεί την πρόταση Ομπάμα «με επιφυλάξεις», ενώ το 10% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να την έχει δεχτεί χωρίς καν επιφυλάξεις.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνίες και παζάρι για τη «μοιρασιά της λείας»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τώρα, είναι η ώρα για την ηγεσία των ΗΠΑ και της Δύσης», παρά την άνοδο στο παγκόσμιο σκηνικό των αναδυόμενων δυνάμεων, τόνισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, τη δεύτερη μέρα επίσκεψής του στη Βρετανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, η επιρροή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης θα εξακολουθήσει να είναι «απολύτως αναγκαία», προσθέτοντας ωστόσο ότι η ηγεσία αυτή θα χρειαστεί «να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες» ούτως ώστε να αντεπεξέλθει στις διάφορες προκλήσεις. Οι διαβεβαιώσεις Ομπάμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπως και η επαναβεβαίωση της ειδικής σχέσης ΗΠΑ και Βρετανίας, που μάλιστα θα ενισχυθεί, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της ομιλίας του, τη στιγμή που οι διενέξεις και τα παζάρια, με επίκεντρο την εκλογή του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος - Καν, κορυφώνονται, με τις αναδυόμενες δυνάμεις να απαιτούν τη μετάβαση σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στη Γαλλία της G8 (Ομάδα των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και η Ρωσία).

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην κοινή συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσει τις επιθέσεις κατά πολιτών και δεχθεί να παραδώσει την εξουσία. «Ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να φύγει», όπως δήλωσε ο Κάμερον χαρακτηριστικά, ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δε θα πρέπει να υπάρξει αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Δυνατή η λύση των δύο κρατών για Ισραήλ και Παλαιστίνιους, δήλωσε ο Ομπάμα, προτρέποντας, όμως, την Παλαιστινιακή Αρχή να συνομιλήσει με το Ισραήλ, παρά να επιδιώξει την ανεξαρτησία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλα ζητήματα της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», που παρά τη εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο πρόσχημα για την εκδήλωση των επιθετικών τους ενεργειών. Τέλος, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα προωθήσουν ένα πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης στη λεγόμενη «Αραβική άνοιξη» κατά τη σύνοδο της G8, όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν στην ολομέλεια ή στο περιθώριο της G8 που αρχίζει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Ντοβίλ στις νορμαδικές ακτές της Γαλλίας και φέρει τον τίτλο «Μια νέα ώθηση για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» είναι η Μέση Ανατολή, η «Αραβική άνοιξη» όπου προωθείται η ατζέντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο πόλεμος στη Λιβύη, οι εξελίξεις στη Συρία, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ιράν, οι εξελίξεις στην αφρικανική ήπειρο, όπου αναμένεται να υπάρξει κοινή ανακοίνωση G8 - Aφρικής, καθώς ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει προσκαλέσει τους ηγέτες των χωρών της Βορείου και της υποσαχάριας Αφρικής. Επίσης το ΔΝΤ, η πυρηνική ενέργεια και η Ιαπωνία και τέλος το διαδίκτυο, καθώς με πρωτοβουλία της Γαλλίας αναζητείται η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Στόχος η Τρίπολη ενώ προετοιμάζεται νέα «διαμεσολάβηση»

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Στη λιβυκή πρωτεύουσα αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ως εκπρόσωπος και της Αφρικανικής Ενωσης, σε μια προσπάθεια, όπως διαρρεόταν από νοτιοαφρικανικές διπλωματικές πηγές, να «εξευρεθεί στρατηγική εξόδου από την εξουσία του Καντάφι». Επισήμως, πάντως, από το γραφείο του Τζέικομπ Ζούμα δεν επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο του μηνύματος που θα μεταφέρει στον Καντάφι, ούτε και οι διαρροές που ανέφεραν ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εμπλέκεται και η τουρκική ηγεσία. Εντούτοις, ουδείς, στη Νότια Αφρική, έκρυβε τη βαθιά δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η διασταύρωση της είδησης ότι οι λιβυκές αρχές άφησαν έναν, νοτιοαφρικανικής καταγωγής, φωτορεπόρτερ να πεθάνει στην έρημο, αφού πρώτα τον πυροβόλησαν.

Στο μεταξύ, η ηγεσία της Τρίπολης υποστήριζε ότι στην επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ θα συμμετάσχει κανονικά ο επικεφαλής της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας, και υπουργός Πετρελαίου, Σούκρι Γκχάνεμ, ο οποίος εδώ και μέρες δεν έχει εμφανιστεί πουθενά πυροδοτώντας φημολογία περί αποσκίρτησης. Η εμφάνιση Γκχάνεμ, αν όντως γίνει, αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα που στον «αέρα» παραμένει το κατά πόσο στη συγκεκριμένη σύνοδο του ΟΠΕΚ θα φιλοξενηθεί αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης. Το αντικαθεστωτικό Συμβούλιο το έχει ζητήσει, αλλά ο ΟΠΕΚ δεν έχει απαντήσει.

Κατά τα άλλα, η Τρίπολη συγκλονιζόταν και χθες από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, με ακρίβεια, ποιες είναι οι συνέπειές τους. Σχολιάζοντας την κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της λιβυκής πρωτεύουσας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι «αυτά τα πλήγματα δε συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη» και δε συνεισφέρουν «στην επίτευξη εκεχειρίας». Για αναγκαιότητα άμεσης κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να «στηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να γίνουν συνομιλίες για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης», έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ, που συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Λίβυο πρωθυπουργό αλ Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ