ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται διπλωματία και συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι πιέσεις, οι διαβουλεύσεις και οι παρασκηνιακές επαφές με επίκεντρο τη Συρία, όπου οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και αναγνωρίζονται πλέον και από το καθεστώς Ασαντ ως «πραγματικός πόλεμος». Την ίδια στιγμή, ένας νέος γύρος ενδο-ιμπεριαλιστικών παζαριών διαδραματίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί, το Σάββατο, στη Γενεύη, όπου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, συγκαλεί διεθνή διάσκεψη για το ζήτημα, με τις συμμετέχουσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να διαφωνούν, ήδη, για το ποιος τελικά θα συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο.

«Η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό πόλεμο και όλη η ενέργεια όλων των τομέων πρέπει να κατευθυνθεί προς την αντιμετώπισή του» δήλωσε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε την Τρίτη, ο Σύρος Πρόεδρος. Ωρες αργότερα, ένοπλοι επέδραμαν στον φιλο-καθεστωτικό τηλεοπτικό σταθμό «αλ Ικχμπαρίγια», στην περιοχή Ντρούσα, νοτίως της Δαμασκού, σκοτώνοντας επτά δημοσιογράφους και άνδρες ασφαλείας, απαγάγοντας άλλους, κατά πληροφορίες, και καίγοντας ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις. Επίσης, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, νέες σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν σε προάστια της πρωτεύουσας, καθώς και σε Χομς, Ντάιρ αλ Τζουρ και στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου φέρονται να σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες, να καταρρίφθηκε ελικόπτερο και να λιποτάκτησαν άλλοι 30 Σύροι στρατιώτες.

Σφοδρές αντεγκλήσεις ενόψει συνόδου

Το Σάββατο στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος που καλεί ο Κόφι Ανάν για τη Συρία με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, «να βρεθούν τρόποι πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδίου αποκλιμάκωσης και να τεθούν οι βασικές αρχές πολιτικής μετάβασης». Ο Ανάν άφησε να εννοηθεί ότι «πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει απόφαση γιατί ο χρόνος τελειώνει» και επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της αντιπροσωπείας της Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που επισκέφτηκε τη Συρία και αναφέρει «σοβαρή χειροτέρευση της κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ διαπιστώνει «έξαρση των διαδογματικών θρησκευτικών χαρακτηριστικών στα επεισόδια βίας».

Στη Σύνοδο ο Ανάν φέρεται να κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς και γειτονικές στη Συρία χώρες, όπως η Τουρκία και η Ιορδανία, αλλά και άλλες χώρες με επιρροή στις εξελίξεις όπως το Κατάρ. Χωρίς να είναι σαφές ποιους ακριβώς περιλαμβάνει ο κατάλογος των προσκεκλημένων στη Σύνοδο της Γενεύης, είναι ξεκάθαρο ότι ασκούνται από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έντονες πιέσεις στον Ανάν να μην καλέσει τελικά το Ιράν, όπως επιθυμεί. Από την άλλη, η Ρωσία, διά του Προέδρου Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, επιμένει να προσκληθεί το Ιράν («γιατί όσο αγνοείται η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη»), αλλά και η Σ. Αραβία ως παράγοντας άσκησης επιρροής, όπως και ο Λίβανος και το Ιράκ ως γειτονικές χώρες.

Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά την παρουσίαση της έκθεσης του επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάουλο Πινέιρο, σχετικά με την έρευνα που έγινε για τη σφαγή στη Χούλα - 108 νεκροί άμαχοι. Ο Πινέιρο μίλησε για γενική κλιμάκωση «σωρείας φρικτών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν πέραν πάσης αμφιβολίας να κατονομαστούν οι δράστες (δίνοντας μια γκάμα επιλογών - ξένες ομάδες, παραστρατιωτικές καθεστωτικές οργανώσεις και ένοπλοι της αντιπολίτευσης). Παρ' όλα αυτά, προσπάθησε εμμέσως ν' απαλλάξει την αντιπολίτευση, εξοργίζοντας το Σύρο αντιπρόσωπο που αποχώρησε καταγγέλλοντας πολιτικές μεθοδεύσεις.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Διευρύνονται οι λαϊκές αντιδράσεις

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα εξαπλώνονται σε όλη την Παραγουάη
Οι διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα εξαπλώνονται σε όλη την Παραγουάη
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Συγκεντρώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις, αποκλεισμοί δρόμων και το μέτωπο της αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα διευρύνεται, με στόχο να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας, έξι μέρες μετά την εκδήλωση του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», όπου με συνοπτικές διαδικασίες έγινε η αποπομπή του Πρόεδρου Φερνάντο Λούγο. Μία αποπομπή που έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο παράνομη και αντισυνταγματική, όπως και από όλους τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν επιβάλει προς το παρόν διπλωματική απομόνωση, ενώ οι γειτονικές χώρες από την πρώτη ώρα έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

Οι περαιτέρω ενέργειες αναμένονται από την έκτακτη Σύνοδο των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Περού και η οποία θα γίνει από κοινού με τη Σύνοδο της Ενωσης της Αγοράς του Νότου - Mercosur κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της την Παρασκευή, στη Μεντόσα της Αργεντινής. Η έκπληξη, ωστόσο, είναι η χτεσινή ανακοίνωση του «έκπτωτου προέδρου» Λούγο ότι τελικά δεν πρόκειται να παραστεί στην κοινή Σύνοδο παρότι είχε προσκληθεί και ενώ έχει ανασταλεί η ιδιότητα μέλους για την Παραγουάη, όπερ και απαγορεύεται η συμμετοχή της κυβέρνησης που σχημάτισε ο αντιπρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο. «Δεν θέλω να επηρεάσω τις αποφάσεις της κοινής Συνόδου», τόνισε ο Λούγο σε συνέντευξη προς το πρακτορείο Telam.

Ενδεχομένως, όμως, είναι ένας έμμεσος και διπλωματικός τρόπος για να αποφύγει την έξοδό του από την Παραγουάη. Να αποφύγει το «πάθημα» του πρώην Προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, που δεν έφυγε φυσικά με τη θέλησή του, αλλά απήχθη και εκδιώχθηκε και δεν κατόρθωσε ποτέ να επιστρέψει ως πρόεδρος... Εξάλλου, όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Σελάγια, η «κοινοβουλευτική αποπομπή» του συνοδεύεται από ποινικές διώξεις, καθώς αναμένεται να «δικαστεί» ως υπεύθυνος για τα αιματηρά επεισόδια στις 16 Ιουνίου, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε επιχείρηση «εφαρμογής» εντολής δικαστηρίου για την εκδίωξη μελών του Κινήματος των Ακτημόνων Αγροτών - Liga Nacional de Carperos που είχαν καταλάβει έκταση που ανήκε στο πρώην στέλεχος του κόμματος Κολοράδο, Μπλας Ρικέλμε.

Τέλος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποφάσισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του, να στείλει αποστολή στην Παραγουάη, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και στη συνέχεια να αποφασίσει για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα και κυρώσεις κατά της «νέας κυβέρνησης Φράνκο». «Ανησυχία» για την κατάσταση εξέφρασε και η ΕΕ που ζήτησε από όλες τις πλευρές να γίνει «σεβαστή» η δημοκρατική βούληση στην Παραγουάη.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΖΙΑΜΠΑΟ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Ο χαώδης Ειρηνικός Ωκεανός δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πολλά υποσχόμενη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, αποχωρώντας από την περιοχή μετά από δεκαήμερη παραμονή.

Η περιοδεία του Τζιαμπάο, που ξεκίνησε από το Μεξικό στις 18 Ιούνη, όπου και έλαβε μέρος στη Σύνοδο της G20 περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Χιλή. Επισκέψεις που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνιών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά συνέπεια τη «διεύρυνση της συνεργασίας» και μέσω αυτής της διείσδυσης της Κίνας στη Λατινική Αμερική.

Με αφορμή την αναχώρησή του από τη Χιλή, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας θα πιστώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έργων υποδομής και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, περιοχή που αποτελεί βασική πηγή γεωργικών προϊόντων, ορυκτών και ενέργειας, αλλά και μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές.

Σημαντικότερο επίτευγμα της περιοδείας Τζιαμπάο ήταν η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Κίνας και της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR), μία συμφωνία που ήδη έχει εγκριθεί σε τηλεδιάσκεψη από τους ηγέτες των χωρών του MERCOSUR και αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως κατά τη Σύνοδό του που ξεκινά σήμερα στη Μεντόσα της Αργεντινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του χρόνου η Κίνα είχε προχωρήσει σε σειρά «επιθετικών» επενδύσεων στη Βραζιλία, ύψους 21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών και στην εξαγορά εκ μέρους της κρατικής κινεζικής «Sinopec» του 30% της ενεργειακής εταιρείας «Petrogal», θυγατρικής της πορτογαλικής «Galp Energia» και της εξαγοράς μέρους του δικτύου μεταφοράς πετρελαίου -επτά αγωγούς- από την κινεζική «State Grid».

ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Παραγουάης

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με χτεσινή της ανακοίνωση «καταδικάζει κατηγορηματικά τη βίαιη αποπομπή του εκλεγμένου προέδρου της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο, από το Κογκρέσο και τη Γερουσία της χώρας, ύστερα από μια «δίκη-φάρσα» για το θάνατο 11 αγροτών και 6 αστυνομικών στο Κουρουγουάτι.

Είναι το δεύτερο πραξικόπημα ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική, μετά την Ονδούρα, όπου αντί των γνωστών παραδοσιακών μορφών, ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιες ολιγαρχίες χρησιμοποιούν πολιτικές διαφωνίες και συγκρούσεις ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, εφαρμόζοντας έτσι τη μορφή των δήθεν «κοινοβουλευτικών» πραξικοπημάτων.

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταδικάσουν το πραξικόπημα και να μην αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση του Φεδερίκο Φράνκο. Καλούμε τον ελληνικό λαό να δείξει την αλληλεγγύη του με το λαό της Παραγουάης που αντιστέκεται με κάθε τρόπο στη νέα αυτή πραξικοπηματική ενέργεια και να καταδικάσει κάθε άλλη προσπάθεια αποσταθεροποίησης στη Λατινική Αμερική».

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ – ΣΥΡΙΑ
Η επανάληψη του λιβυκού σεναρίου οδηγεί στην άβυσσο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε «μονομερή» την ανακοίνωση, στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, μετά από το αίτημα της Τουρκίας, για το τουρκικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Οπως σημειώνεται στη δήλωση του Ιβάν Σολτανόφσκι, διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να λάβει μια τέτοια θέση «που να απηχεί τα συμφέροντα όλης της περιοχής και όχι μια μονομερή στάση».

Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε όλους τους «παίκτες», που «είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτραπεί η όξυνση και να εξασφαλιστεί η εκτόνωση της κατάστασης» και προειδοποίησε για άλλη μια φορά πως δεν πρέπει να επαναληφθεί το λιβυκό σενάριο. Οπως είπε: «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο σχεδιασμός της επανάληψης του λιβυκού μοντέλου σε άλλες καταστάσεις κρίσεων, πρώτα απ' όλα στη Συρία, όχι μόνον δε θα επιτύχει τη διευθέτηση, αλλά θα οδηγήσει την περιοχή στην άβυσσο, που εγκυμονεί την καταστροφή για όλη την περιοχή».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ