ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Νέα περιοδεία Μακρόν με φόντο τον ανταγωνισμό με Ρωσία - Κίνα

Για «αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική κάνει λόγο ο Μακρόν, με φόντο την «έξοδο» από χώρες που ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Copyright 2020 The Associated

Για «αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική κάνει λόγο ο Μακρόν, με φόντο την «έξοδο» από χώρες που ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία
Μία ακόμα περιοδεία στην Αφρική - τη 18η από το 2017 - πραγματοποιεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, καθώς το Παρίσι επιχειρεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην ήπειρο και ιδιαίτερα στις πρώην γαλλικές αποικίες, με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό κυρίως με τη Ρωσία και την Κίνα που αυξάνουν τη γεωπολιτική «επιρροή» τους στην ίδια περιοχή.

Φθάνοντας προχτές βράδυ στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αλί Μπονγκό.

Χτες, παρέστη σε Σύνοδο για την «προστασία των δασών» στη λεκάνη του ποταμού Κονγκό, παρουσία 12 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την περιοχή.

Πίσω από τέτοιους βαρύγδουπους και υποκριτικούς τίτλους, βέβαια, κρύβονται πάντα οι μπίζνες των μονοπωλίων. Να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτήν τη διάσκεψη, η ΜΚΟ Global Witness δημοσιοποίησε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο των γαλλικών τραπεζών στην καταστροφή των δασών αφρικανικών χωρών υπέρ των συμφερόντων μεγαλοτσιφλικάδων. Για παράδειγμα, η τράπεζα BNP Paribas από το 2016 υπολογίζεται ότι έβγαλε κέρδη 32,9 εκατ. δολαρίων μόνο από συμφωνίες με γαλλικές αγροτικές επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την αποψίλωση δασών αφρικανικών χωρών, ενώ γαλλικές τράπεζες το 2022 έδωσαν δάνεια ύψους 286 εκατ. ευρώ σε επικίνδυνα για τη βιωσιμότητα δασικών οικοσυστημάτων επιχειρηματικά σχέδια. Εκτιμάται επίσης ότι οι διαχειριστές γαλλικών κερδοσκοπικών ταμείων είχαν μετοχές και ομόλογα από τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες συνολικού ύψους 966 εκατ. ευρώ.

Η νέα περιοδεία του Μακρόν στην Αφρική συμπεριλαμβάνει επισκέψεις και συναντήσεις στην Αγκόλα, στο Κονγκό - Μπραζαβίλ και τη ΛΔ Κονγκό, και ολοκληρώνεται μεθαύριο.

«Αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας

Στο μεταξύ, μετά το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μπουρκίνα Φάσο έγινε μία ακόμα από τις πρώην γαλλικές αποικίες που απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφός της, καθώς ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner».

Πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην «αφρικανική πολιτική» της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι επιθυμεί μια «αμοιβαία υπεύθυνη σχέση». Πρόσθεσε ότι το συμφέρον της Γαλλίας στην Αφρική «είναι πρώτα και κύρια η δημοκρατία», αλλά και «οι οικονομικές συνεργασίες».

Ανέφερε επίσης ότι ο γαλλικός στρατός θα μειώσει την παρουσία του στην ήπειρο τους επόμενους μήνες. Κάνοντας λόγο για μια «αναδιοργάνωση» που δεν θα συνιστά απόσυρση, ο Μακρόν είπε ότι οι τακτικές στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στην Αφρική θα μετατραπούν σε «ακαδημίες», όπου θα υπάρχει «αυξημένη παρουσία των Αφρικανών εταίρων μας», ενώ θα αυξηθούν επίσης οι προσπάθειες για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

Σήμερα, πάνω από 3.000 Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν στη Σενεγάλη, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Γκαμπόν και στο Τζιμπουτί. Περίπου άλλοι 3.000 Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων του Νίγηρα και του Τσαντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο φόντο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα στην Αφρική, η ΕΕ επέβαλε το Σάββατο νέες κυρώσεις εναντίον στελεχών του ρωσικού μισθοφορικού ομίλου «Wagner» και οντοτήτων συνδεόμενων με αυτόν, με πρόσχημα «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρική. Στο στόχαστρο τέθηκαν κυρίως στελέχη της «Wagner» στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Ρωσία και η Κίνα πάντως ενισχύουν το στρατιωτικό τους «αποτύπωμα» στην ήπειρο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Αφρικής τα δεύτερα (από το 2019) γυμνάσια της αφρικανικής χώρας με τη Ρωσία και την Κίνα.

ΗΠΑ
Προωθούν νέους εξοπλισμούς στην Ταϊβάν

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση νέου μεγάλου πακέτου πυρομαχικών στην Ταϊβάν, για τον εξοπλισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε πώληση πυρομαχικών 619 εκατ. δολαρίων, που - αν οριστικοποιηθεί - θα διασφαλίσει στην Ταϊπέι περίπου 100 πυραύλους κατά ραντάρ (HARM AGM-88B) και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, μεταξύ άλλων.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να τονίσει ότι η πώληση θα ενισχύσει «τη δυνατότητα της Ταϊβάν να εγγυάται την υπεράσπιση του εναερίου χώρου της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ». Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα αυτή για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς τη νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή».

Από τη μεριά της, η ταϊβανέζικη κυβέρνηση επισήμανε μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ ότι «μπροστά στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αυξάνει ενεργά τις δυνατότητές της να αμυνθεί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε χτες πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο 21 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν στη λεγόμενη «ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας» (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου. Σύμφωνα με την Ταϊπέι, επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 και 4 μαχητικά J-16, τα οποία εισήλθαν στο νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ. Η εν λόγω μονομερώς ανακηρυγμένη ζώνη είναι πολύ ευρύτερη από τον εναέριο χώρο που αναλογεί στην Ταϊβάν, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την προσπάθεια εκφοβισμού

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην εκτόξευση της φορολογίας και συνολικά ενάντια στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής έγινε την Τετάρτη στη Σρι Λάνκα, με αποφάσεις περίπου 40 συνδικάτων, από κλάδους όπως η Υγεία, οι Τράπεζες, οι Μεταφορές κ.ά.

Εργαζόμενοι απήργησαν και διαδήλωσαν παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει, μεταξύ άλλων κηρύσσοντας παράνομες τις απεργίες σε πολλούς σημαντικούς τομείς, στο όνομα της διασφάλισης «βασικών υπηρεσιών». Συγκεκριμένα, με σχετικά διατάγματα η κυβέρνηση ανακήρυξε «τις δημόσιες μεταφορές, την παράδοση τροφίμων ή ποτών, άνθρακα, πετρελαίου, καυσίμων, τη συντήρηση εγκαταστάσεων για μεταφορά οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς... αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές, ως βασικές υπηρεσίες» και έθεσε «σε άμεση ισχύ» την απαγόρευση κινητοποιήσεων σε αυτούς τους τομείς.

Παρ΄ όλα αυτά, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα μαζική σε μια σειρά από κλάδους, όπως των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο λιμάνι του Κολόμπο κ.τ.λ.

Η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει καθώς φορτώνονται διαρκώς με νέα φορολογικά βάρη και ταυτόχρονα η κυβέρνηση μειώνει τις «δημόσιες δαπάνες», για να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι φόροι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί μέχρι και κατά 100% (!) από τον Γενάρη. Επίσης, οι λογαριασμοί για το ρεύμα έχουν εκτοξευτεί, μέχρι και 3 φορές πάνω.

Από τη μεριά του, το ΔΝΤ έσπευσε να υπερασπιστεί τις ανατροπές και τα κυβερνητικά σχέδια, τονίζοντας πως «μόνο με τις κατάλληλες εισπράξεις φόρων η κυβέρνηση θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει τις βασικές δαπάνες και να αποφύγει περαιτέρω περικοπή κρίσιμων δαπανών», ουσιαστικά εκβιάζοντας για κλιμάκωση της επίθεσης. Βέβαια, επιβεβαιώνοντας ποιες είναι οι αγωνίες του ξεκαθάρισε ότι οι προωθούμενες ανατροπές είναι απαραίτητες «για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών».

Το ΠΣΕ σε Ινδία και Νεπάλ

Στο Συνέδριο της Πανινδικής Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης (AIPSO), που πραγματοποιείται από χθες μέχρι τις 6 Μάρτη στην πρωτεύουσα του κρατιδίου του Punjab, Chandigarh, συμμετέχει εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Πάνω από 250 εκλεγμένοι σύνεδροι από 21 επαρχίες θα λάβουν μέρος στο Συνέδριο, το οποίο θα συζητήσει την κατάσταση στη χώρα, τις συνέπειες από τη συμμετοχή της κυβέρνησης σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και τις απειλές για την ειρήνη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι λαϊκοί αγώνες των τελευταίων ετών, σε συνθήκες που ο λαός της χώρας υπέφερε μεταξύ άλλων τεράστια πλήγματα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος, εκτός από το ΠΣΕ, προσκεκλημένες αντιπροσωπείες από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης του Νεπάλ, του Μπανγκλαντές, της Σρι Λάνκα, του Βιετνάμ και της Κούβας. Σημειωτέον, στο πρόσφατο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΠΣΕ νέος πρόεδρός του εξελέγη ο Pallab Sengupta, γενικός γραμματέας της AIPSO.

Μετά την Ινδία ο Ηρ. Τσαβδαρίδης θα επισκεφτεί από 7 μέχρι 10 Μάρτη την πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, καλεσμένος του Συμβουλίου Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Νεπάλ (NPSC), όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ θα ενημερωθεί για την κατάσταση και την πάλη του λαού και του κινήματος ειρήνης. Το NPSC είναι περιφερειακός συντονιστής Ασίας και Ειρηνικού στο ΠΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ