Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις παρά την προσπάθεια εκφοβισμού

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην εκτόξευση της φορολογίας και συνολικά ενάντια στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής έγινε την Τετάρτη στη Σρι Λάνκα, με αποφάσεις περίπου 40 συνδικάτων, από κλάδους όπως η Υγεία, οι Τράπεζες, οι Μεταφορές κ.ά.

Εργαζόμενοι απήργησαν και διαδήλωσαν παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει, μεταξύ άλλων κηρύσσοντας παράνομες τις απεργίες σε πολλούς σημαντικούς τομείς, στο όνομα της διασφάλισης «βασικών υπηρεσιών». Συγκεκριμένα, με σχετικά διατάγματα η κυβέρνηση ανακήρυξε «τις δημόσιες μεταφορές, την παράδοση τροφίμων ή ποτών, άνθρακα, πετρελαίου, καυσίμων, τη συντήρηση εγκαταστάσεων για μεταφορά οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς... αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές, ως βασικές υπηρεσίες» και έθεσε «σε άμεση ισχύ» την απαγόρευση κινητοποιήσεων σε αυτούς τους τομείς.

Παρ΄ όλα αυτά, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα μαζική σε μια σειρά από κλάδους, όπως των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο λιμάνι του Κολόμπο κ.τ.λ.

Η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει καθώς φορτώνονται διαρκώς με νέα φορολογικά βάρη και ταυτόχρονα η κυβέρνηση μειώνει τις «δημόσιες δαπάνες», για να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι φόροι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί μέχρι και κατά 100% (!) από τον Γενάρη. Επίσης, οι λογαριασμοί για το ρεύμα έχουν εκτοξευτεί, μέχρι και 3 φορές πάνω.

Από τη μεριά του, το ΔΝΤ έσπευσε να υπερασπιστεί τις ανατροπές και τα κυβερνητικά σχέδια, τονίζοντας πως «μόνο με τις κατάλληλες εισπράξεις φόρων η κυβέρνηση θα είναι ικανή να χρηματοδοτήσει τις βασικές δαπάνες και να αποφύγει περαιτέρω περικοπή κρίσιμων δαπανών», ουσιαστικά εκβιάζοντας για κλιμάκωση της επίθεσης. Βέβαια, επιβεβαιώνοντας ποιες είναι οι αγωνίες του ξεκαθάρισε ότι οι προωθούμενες ανατροπές είναι απαραίτητες «για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ