Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέα εκτέλεση Παλαιστίνιου νεαρού

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη

Copyright 2023 The Associated

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη
Την τριήμερη πολιορκία της Ιεριχούς σταμάτησε χτες ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας προχτές βράδυ τον 22χρονο Παλαιστίνιο Μαχμούντ Τζαμάλ Χασάν Χαμντάν, στη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της περιοχής, Ακαμπέτ Τζάμπερ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δολοφονία του 27χρονου Ισραηλινού αμερικανικής υπηκοότητας, Ιλάν Γκανέλες.

Χτες στην Ιεριχώ πραγματοποιήθηκε γενική απεργία. «Νέκρωσαν» επιχειρήσεις, καταστήματα, σχολεία και πανεπιστήμια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 22χρονου Παλαιστίνιου, μερικές ώρες αφότου εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι επιδόθηκαν σε πογκρόμ σφοδρών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων του χωριού Χουάρα και άλλων παρακείμενων περιοχών νοτίως της Ναμπλούς, σκοτώνοντας έναν 37χρονο, τραυματίζοντας πάνω από 380 άλλους, καίγοντας παράλληλα δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα.

Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις αλλά και οι σφοδρές ενδοαστικές κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν (μεταξύ άλλων) στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Μετά τις σοβαρές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών με αστυνομικούς στο κέντρο του Τελ Αβίβ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ξανά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι ενθαρρύνουν την «αναρχία» αναφερόμενος στην επιδρομή εποίκων στο παλαιστινιακό χωριό Χουάρα, στη Δυτική Οχθη.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, στον οποίο έχει επίσης ανατεθεί η επίβλεψη της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, δήλωσε προχτές βράδυ πως «το χωριό Χουάρα πρέπει να σβηστεί. Νομίζω πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να το κάνει αυτό, όχι οι πολίτες, για όνομα του Θεού».

Μερικές ώρες μετά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, καταδίκασε υποκριτικά τις δηλώσεις Σμότριτς, λέγοντας πως τέτοια σχόλια «είναι ανεύθυνα (...) και αποκρουστικά».

Ο νόμος για τη θανατική ποινή σε «τρομοκράτες»

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε καταδικασθέντες για «τρομοκρατικές» επιθέσεις ψηφίστηκε προχτές βράδυ επί της αρχής από 55 βουλευτές σε σύνολο 120. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επίσης εννιά βουλευτές, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε της ψηφοφορίας. Το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της θανατικής ποινής Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων ή μελών της αντίστασης στις κατοχικές δυνάμεις, κατατέθηκε στην Κνέσετ από την βουλευτή Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη» (στο οποίο αρχηγός είναι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ