Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Νέα περιοδεία Μακρόν με φόντο τον ανταγωνισμό με Ρωσία - Κίνα

Για «αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική κάνει λόγο ο Μακρόν, με φόντο την «έξοδο» από χώρες που ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία

Copyright 2020 The Associated

Για «αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική κάνει λόγο ο Μακρόν, με φόντο την «έξοδο» από χώρες που ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία
Μία ακόμα περιοδεία στην Αφρική - τη 18η από το 2017 - πραγματοποιεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, καθώς το Παρίσι επιχειρεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην ήπειρο και ιδιαίτερα στις πρώην γαλλικές αποικίες, με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό κυρίως με τη Ρωσία και την Κίνα που αυξάνουν τη γεωπολιτική «επιρροή» τους στην ίδια περιοχή.

Φθάνοντας προχτές βράδυ στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αλί Μπονγκό.

Χτες, παρέστη σε Σύνοδο για την «προστασία των δασών» στη λεκάνη του ποταμού Κονγκό, παρουσία 12 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την περιοχή.

Πίσω από τέτοιους βαρύγδουπους και υποκριτικούς τίτλους, βέβαια, κρύβονται πάντα οι μπίζνες των μονοπωλίων. Να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτήν τη διάσκεψη, η ΜΚΟ Global Witness δημοσιοποίησε ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο των γαλλικών τραπεζών στην καταστροφή των δασών αφρικανικών χωρών υπέρ των συμφερόντων μεγαλοτσιφλικάδων. Για παράδειγμα, η τράπεζα BNP Paribas από το 2016 υπολογίζεται ότι έβγαλε κέρδη 32,9 εκατ. δολαρίων μόνο από συμφωνίες με γαλλικές αγροτικές επιχειρήσεις που είναι υπεύθυνες για την αποψίλωση δασών αφρικανικών χωρών, ενώ γαλλικές τράπεζες το 2022 έδωσαν δάνεια ύψους 286 εκατ. ευρώ σε επικίνδυνα για τη βιωσιμότητα δασικών οικοσυστημάτων επιχειρηματικά σχέδια. Εκτιμάται επίσης ότι οι διαχειριστές γαλλικών κερδοσκοπικών ταμείων είχαν μετοχές και ομόλογα από τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες συνολικού ύψους 966 εκατ. ευρώ.

Η νέα περιοδεία του Μακρόν στην Αφρική συμπεριλαμβάνει επισκέψεις και συναντήσεις στην Αγκόλα, στο Κονγκό - Μπραζαβίλ και τη ΛΔ Κονγκό, και ολοκληρώνεται μεθαύριο.

«Αναδιοργάνωση» της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας

Στο μεταξύ, μετά το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μπουρκίνα Φάσο έγινε μία ακόμα από τις πρώην γαλλικές αποικίες που απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφός της, καθώς ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner».

Πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην «αφρικανική πολιτική» της κυβέρνησής του, ισχυριζόμενος ότι επιθυμεί μια «αμοιβαία υπεύθυνη σχέση». Πρόσθεσε ότι το συμφέρον της Γαλλίας στην Αφρική «είναι πρώτα και κύρια η δημοκρατία», αλλά και «οι οικονομικές συνεργασίες».

Ανέφερε επίσης ότι ο γαλλικός στρατός θα μειώσει την παρουσία του στην ήπειρο τους επόμενους μήνες. Κάνοντας λόγο για μια «αναδιοργάνωση» που δεν θα συνιστά απόσυρση, ο Μακρόν είπε ότι οι τακτικές στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας στην Αφρική θα μετατραπούν σε «ακαδημίες», όπου θα υπάρχει «αυξημένη παρουσία των Αφρικανών εταίρων μας», ενώ θα αυξηθούν επίσης οι προσπάθειες για παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού.

Σήμερα, πάνω από 3.000 Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν στη Σενεγάλη, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Γκαμπόν και στο Τζιμπουτί. Περίπου άλλοι 3.000 Γάλλοι στρατιωτικοί παραμένουν σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της περιοχής του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένων του Νίγηρα και του Τσαντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο φόντο του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα στην Αφρική, η ΕΕ επέβαλε το Σάββατο νέες κυρώσεις εναντίον στελεχών του ρωσικού μισθοφορικού ομίλου «Wagner» και οντοτήτων συνδεόμενων με αυτόν, με πρόσχημα «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρική. Στο στόχαστρο τέθηκαν κυρίως στελέχη της «Wagner» στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Ρωσία και η Κίνα πάντως ενισχύουν το στρατιωτικό τους «αποτύπωμα» στην ήπειρο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Αφρικής τα δεύτερα (από το 2019) γυμνάσια της αφρικανικής χώρας με τη Ρωσία και την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ