Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προωθούν νέους εξοπλισμούς στην Ταϊβάν

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση νέου μεγάλου πακέτου πυρομαχικών στην Ταϊβάν, για τον εξοπλισμό των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ενέκρινε πώληση πυρομαχικών 619 εκατ. δολαρίων, που - αν οριστικοποιηθεί - θα διασφαλίσει στην Ταϊπέι περίπου 100 πυραύλους κατά ραντάρ (HARM AGM-88B) και 200 προηγμένους πυραύλους αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, μεταξύ άλλων.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να τονίσει ότι η πώληση θα ενισχύσει «τη δυνατότητα της Ταϊβάν να εγγυάται την υπεράσπιση του εναερίου χώρου της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ». Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα αυτή για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς τη νόμιμη άμυνα συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή».

Από τη μεριά της, η ταϊβανέζικη κυβέρνηση επισήμανε μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ ότι «μπροστά στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέκταση και την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να αυξάνει ενεργά τις δυνατότητές της να αμυνθεί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε χτες πως μέσα στο τελευταίο 24ωρο 21 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν στη λεγόμενη «ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας» (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου. Σύμφωνα με την Ταϊπέι, επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 και 4 μαχητικά J-16, τα οποία εισήλθαν στο νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ. Η εν λόγω μονομερώς ανακηρυγμένη ζώνη είναι πολύ ευρύτερη από τον εναέριο χώρο που αναλογεί στην Ταϊβάν, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ