ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανεμφανίζονται οι "αισιόδοξες" εκτιμήσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για διπλωματική διέξοδο στη γιουγκοσλαβική κρίση, επικρατεί στην Αθήνα, μετά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη Μόσχα

Στην Αθήνα - μετά τις επαφές που είχε χτες στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου - επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, μεταξύ στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έναρξη μιας διπλωματικής διαδικασίας επίλυσης της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Ελληνας υπουργός, πριν τις επαφές του στη Μόσχα μάλιστα, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα, "διαπίστωσε ενδείξεις μιας "νέας ευελιξίας" τόσο στο Βελιγράδι όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ". Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι οι Σέρβοι δεν είναι πλέον αντίθετοι σε μια "δύναμη επιτήρησης" στο Κόσσοβο ενώ από την πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας "γίνεται τώρα συζήτηση για μια δύναμη υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ με νατοϊκό πυρήνα".

Οι αισιόδοξες αυτές διαπιστώσεις, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, πολλαπλασιάστηκαν, μετά τις συναντήσεις που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τους Ρώσους αξιωματούχους, και ιδιαίτερα μετά την "τετραμερή" συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ελλάδας, Καναδά και του ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, είχε χτες στη Μόσχα και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την οποία, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας "συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια και αντάλλαξαν σκέψεις για την ενίσχυση των προσπαθειών, προκειμένου μέσω πολιτικής προσέγγισης να λυθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, συζήτησαν τη δυνατότητα ενεργότερης ανάμειξης του ΟΗΕ στις διαδικασίες για την αναζήτηση λύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την υποστήριξη της Ελλάδας προς τις πρωτοβουλίες του, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε προβάδισμα στην πολιτική προσέγγιση και λύση του θέματος της κρίσης. Και ακόμη, γιατί η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αναπτυχθούν διαδικασίες, οι οποίες θα μας φέρουν κοντά σε μία λύση με συναίνεση όλων των πλευρών".

Πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρέπει να αναμένει κανείς γρήγορες εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις για "προσέγγιση", ωστόσο για την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική ενέργεια. Η "ενέργεια" αυτή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει να κάνει με τη δραστηριοποίηση του ΟΗΕ, κάτω από την "ομπρέλα" του οποίου θα αναπτυχθούν οι "ειρηνευτικές δυνάμεις" στο Κόσσοβο.Ηδη, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, υπάρχουν στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης, ακόμη και για τον τρόπο ανάπτυξής της μέσα στο Κόσσοβο, μετά τη συμφωνία του Βελιγραδίου. Αυτές οι ιδέες θα καταγραφούν τις προσεχείς μέρες και έτσι θα αρχίσει να σχηματίζεται το "σώμα" της διαπραγμάτευσης, το οποίο, όπως ελπίζει η Αθήνα, θα προσφέρει μια διπλωματική διέξοδο για τον τερματισμό του πολέμου.

ΚΥΣΕΑ
Σήμερα κληρώνει το μαχητικό...

Η τελική απόφαση για τον τύπο του μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναμένεται να ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Το θέμα αυτό της τελικής επιλογής του τύπου του μαχητικού, έχει απασχολήσει το ΚΥΣΕΑ σε τουλάχιστον τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις του, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Για το θέμα αυτό είχαν χτες συνεργασία ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε ότι στο σημερινό ΚΥΣΕΑ θα κλείσει το θέμα του μαχητικού και θα ληφθούν και κάποιες αποφάσεις για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ μέχρι το τέλος του 1999 θα ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα και θα κλείσουν ακόμα δύο - τρία προγράμματα που αφορούν στο Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς. Να σημειωθεί ότι το τμήμα που αφορά το μαχητικό αεροσκάφος είναι το μεγαλύτερο "πακέτο" του συνολικού πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (1996 - 2000) των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικού ποσού 4 τρισ. δραχμών. Αρχικά το ποσόν που προοριζόταν για το μαχητικό ήταν περίπου 500 δισ. δραχμές, ποσόν όμως που αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω για να ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. δραχμές, που ωστόσο θα καταμεριστεί και στο επόμενο πενταετές πρόγραμμα.

Ο αριθμός των αεροσκαφών που προβλέπεται να αγοραστούν είναι από 40 μέχρι 70, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλεγεί. Οσον αφορά τις επιλογές η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην επιλογή μεταξύ του "F-15 H" (Hellenic) της "Μπόινγκ" που είναι και το ακριβότερο (κοστίζει περίπου 20 δισ. δραχμές το καθένα) και του "F-16 Block 50" της "Λόκχηντ - Μάρτιν" (κοστίζει περίπου 10 δισ. το καθένα). Και τα δύο είναι αμερικανικής προέλευσης. Συμπληρωματικά θα αγοραστούν, σύμφωνα με απόφαση που έχει ήδη ληφθεί σε προηγούμενο ΚΥΣΕΑ, από δύο περίπου δεκάδες μαχητικών των δύο τύπων της παλιάς "αγοράς του αιώνα"("F-16" και "Μιράζ 2000") με παράλληλη αναβάθμιση των υπαρχόντων για την κάλυψη των απωλειών που υπάρχουν. Σε προηγούμενη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία που κατασκευάζει το ευρωμαχητικό "EuroFighter", που όμως η άφιξή του στην Ελλάδα προσδιορίζεται μετά το 2005, για την προμήθεια 60 - 80 μαχητικών αυτού του τύπου.

Αρχίζει σήμερα το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβάλλουν την οικονομική ασφυξία στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αφού εξανάγκασαν την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν με συνοπτικές διαδικασίες το ολοκληρωτικό εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας, έρχονται τώρα να επικαλεστούν ακριβώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως "νομιμοποίηση" του ΝΑΤΟικού εμπάργκο, για να μην εξαναγκαστούν να προσφύγουν σε σχετική εντολή του ΟΗΕ.

Η ενεργειακή ασφυξία της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί, σ' αυτή τη φάση, ύψιστη στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, η οποία θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που παρατείνονται "ανησυχητικά" και αναποτελεσματικά. Αλλά αν δεν υπήρχε η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ θα δυσκολεύονταν να "πείσουν" χωρίς ανάμειξη του ΟΗΕ. Ετσι όλη την εβδομάδα η Στρατιωτική Επιτροπή (MC) του ΝΑΤΟ εξετάζει ένα κείμενο συμφωνίας που θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο των πρέσβεων, μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, στη βάση της απόφασης της ΕΕ την οποία προσπαθούν ναεπεκτείνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος της συνολικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΑΤΟική απόφαση ενδέχεται να περιοριστεί μόνο στο εμπάργκο, για το οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη έχουνήδη λάβει απόφαση, ενώ οι υπόλοιπες ΝΑΤΟικές χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Τουρκία θα επικαλεστούν την ευρωπαϊκή απόφαση και θα προχωρήσουν σε"οικειοθελή" προσχώρηση στο εμπάργκο, σε κατάλληλη "εθνική νομοθεσία" έκτακτης ανάγκης. Ολες οι άλλες "επιλογές" (options) που θα ενισχύσουν, ενδεχόμενα, το εμπάργκο στη ΝΑΤΟική απόφαση θα αφορούν είτε ως υποψίες "κατά περίπτωση" είτε τον αποκλεισμό του βασικού λιμένος ανεφοδιασμού του Μπαρ(Μαυροβούνιο) με βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων άντλησης και την απειλή ναρκοθέτησης της εξόδου του λιμανιού. "Πληροφορίες" εντυπωσιασμού όπως η"ναρκοθέτηση της Αδριατικής" χαρακτηρίζονται ως "φαιδρότητες" από ΝΑΤΟικούς κύκλους. Ενισχυτικό της ιδιαίτερης ευρωπαϊκής ευθύνης είναι το γεγονός ότι η ΕΕ προετοιμάζεται - και στο χτεσινό "Κορεπέρ" των πρέσβεων, μονίμων αντιπροσώπων έγινε σχετική συζήτηση - να ενισχύσει ομόφωνα και"οικειοθελώς" το εμπάργκο με σχετική απόφαση που θα επιτρέπει νηοψίες στα πλοία με σημαίες των κρατών - μελών της ΕΕ. Πρόκειται για εντυπωσιακόελιγμό παραπλάνησης της ευρωπαϊκής "κοινής γνώμης" και κατάφωρηπαράκαμψη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο την αλληλοκάλυψη ΗΠΑ και ΕΕ, ώστε να "νομιμοποιήσουν", ως ΝΑΤΟ, το πετρελαϊκό εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και να καταστήσουν την Αδριατική "ΝΑΤΟική λίμνη" ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων. Ολες οι προπαγάνδες, ιδιαίτερα της Αθήνας, για δήθεν "επιφυλάξεις" διαψεύστηκαν πανηγυρικά στο χτεσινό "Κορεπέρ" των Βρυξελλών, όπου όλοι, ομόφωνα,συντάχτηκαν πίσω από τις εντολές του"μεγάλου αφεντικού". Η ενεργειακή ασφυξία της Γιουγκοσλαβίας κυριαρχεί αυτές τις μέρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακριβώς γιατί η προπαγανδιστική "αφλογιστία" των βομβαρδισμών και η διπλωματική ανεπάρκεια της Μόσχας, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την ομόφωνη απόφαση για την "τελική φάση" του πολέμου με χερσαίες επιχειρήσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής με 1.300 υπογραφές πολιτών

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, έστειλε η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, με την παράκληση να ενημερωθούν όλα τα πολιτικά κόμματα για την οργή και αγανάκτηση του λαού της Καβάλας, για τη συνεχιζόμενη βάρβαρη επέμβαση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, καθώς και την αντίθεση στη χρησιμοποίηση του ελληνικού χώρου για τη διέλευση και παραμονή ξένων στρατευμάτων και πολεμικού υλικού.

Η Επιτροπή που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.300 υπογραφές επωνύμων και ανωνύμων απλών ανθρώπων της περιοχής, απαιτεί από τον πρόεδρο της Βουλής "να ενεργήσει έτσι ώστε να γίνουν σεβαστές οι διατάξεις εκείνες του Συντάγματος, που προβλέπουν το ρόλο της Βουλής" για το θέμα της διέλευσης και παραμονής ξένων στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση "που δε σεβάστηκε τις συνταγματικές της υποχρεώσεις", όπως σημειώνει, "ότι θα καλέσει τον Καβαλιώτικο λαό, ο οποίος αυτόν τον καιρό μαζικά, ενωτικά, δυναμικά και πολύ συχνά, καταδικάζει όλες αυτές τις καταστάσεις, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα σύμφωνα με το ακροτελεύτιο του άρθρο, όπως περήφανα έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν".

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ιωαννίνων, Αποστόλη Τασούλα,επισκέφτηκε χθες τον Διοικητή της 8ης Μεραρχίας και τον Επιθεωρητή Αστυνομικής Διοίκησης Ηπείρου και τοςυ εξέθεσε την αντίθεση του Κόμματος αλλά και του γιαννιώτικου λαού, στη χρησιμοποίηση της περιοχής της Ηπείρου για να περάσουν ξένα στρατεύματα και πολεμικά υλικά προς την εμπόλεμη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ