ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Προβλέψεις για 1 δισ. λιμοκτονούντων

Η Αφρική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου ο υποσιτισμός θερίζει

Associated Press

Η Αφρική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου ο υποσιτισμός θερίζει
ΡΩΜΗ.--

Το ένα δισεκατομμύριο αναμένεται να φθάσουν οι πεινασμένοι στον πλανήτη μέσα στον επόμενο χρόνο προέβλεψε χτες ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Ζακ Ντιούφ, θεωρώντας ότι θα προστεθούν άλλα 100.000.000 ανθρώπων στη στρατιά των 900.000.000 που ήδη λιμοκτονούν.

Ο Ντιούφ υποστήριξε ότι μία από τις αιτίες αύξησης της πείνας είναι το καθεστώς «προστατευτισμού» και επιδοτήσεων που εφαρμόζουν πλούσιες χώρες της Δύσης σε βάρος των αγροτών αναπτυσσόμενων χωρών. Ανέφερε έτσι ότι οι κυβερνήσεις χωρών του ΟΟΣΑ δίνουν στους αγρότες τους επιδοτήσεις ύψους 372 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, τη στιγμή που θα αρκούσαν, για όλο τον κόσμο, 30 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος «προκειμένου να επενδύσουμε στη γεωργία με το σωστό τρόπο».

Βέβαια, ο ίδιος «ξέχασε» να αναφερθεί στο σκοτεινό ρόλο των πολυεθνικών κολοσσών αγροχημικών προϊόντων (λιπασμάτων και γεωργικών υβριδίων) που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος της αγροτικής παραγωγής και στις πλούσιες χώρες, όπως και για τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που καταστρέφει την κύρια παραγωγική δύναμη, τους ανθρώπους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αλλαγή φρουράς όχι πολιτικής

Εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν χτες στις κάλπες για να αναδείξουν τον 44ο Πρόεδρο της χώρας τους. Πάνω από 153 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Ενας αριθμός που αντιστοιχεί στο 73,5% του εκλογικού σώματος. Πάνω από 20 εκατομμύρια είχαν ήδη ψηφίσει πριν ανοίξουν οι κάλπες. Πρόκειται για ρεκόρ. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο μεγάλο το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας περίμεναν υπομονετικά ακόμη και ώρες μέχρι να ψηφίσουν... ενώ στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των «Δημοκρατικών» Μπαράκ Ομπάμα προηγούνταν έως και 11 μονάδες του «Ρεπουμπλικάνου» Τζον Μακέιν.

Είναι προφανής ο λόγος της μεγάλης προσέλευσης. Για εκατομμύρια Αμερικανούς και τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν ένας πραγματικός εφιάλτης, που περιγράφεται με τις λέξεις «Κατρίνα», «διάλυση των απομειναριών του συστήματος υγείας», «δάνεια», «ανεργία» «πτωχεύσεις», «κατασχέσεις σπιτιών», «απεμπόληση ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών»...

Οι ειδικοί τονίζουν, παρά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα υπέρ Ομπάμα, ότι «όλα θα μετρήσουν» στο ποιος τελικά θα αποσπάσει την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων ώστε να εκλεγεί πρόεδρος.

Ενδιαφέρον για την εκλογή στις ΗΠΑ υπάρχει σε όλο τον κόσμο. Αυτό βέβαια δεν αφορά επ' ουδενί στην «ηγεσία του ελεύθερου κόσμου», όπως προσπαθούν να πείσουν τα ΜΜΕ ή για τον «άνεμο της αλλαγής» που θα φέρει σε περίπτωση που εκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Τον αφορά γιατί έχει αγωνία ποιος θα ηγηθεί της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την ίδια βάρβαρη πολιτική.

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το ισχυρότερο κράτος στον πλανήτη, όπου ζει το λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, και καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορυκτών, καταναλωτικών αγαθών από όλες τις μεριές του πλανήτη» αναφέρει ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας, στο χτεσινό του άρθρο στη στήλη «Στοχασμοί» στην εφημερίδα «Γκράνμα», ειδικά για τις αμερικανικές εκλογές. Και ο Φιντέλ Κάστρο, αναφέροντας τα «χαρίσματα» του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει ότι παρά αυτά και τη ρητορική του, «στηρίζει το σύστημα και το σύστημα τον στηρίζει». Ενα σύστημα που έχει στοιχηθεί στην κυριολεξία πίσω από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πολυεθνικές όπως η «Goldman Sachs», η «Citigroup», η «JP Morgan», η «Morgan Stanley», η «Microsoft» έχουν δώσει σε χρηματοδοτήσεις τη μερίδα του λέοντος στον υποψήφιο των «Δημοκρατικών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαμάχη για τη «Νήσο των φιδιών»

Για μεγάλη «κομπίνα» και έναρξη του διαμελισμού της χώρας κάνει λόγο ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας

Κάτω από την κάλυψη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο πρέπει να διευθετήσει το ζήτημα της «Νήσου των φιδιών», που έχει προκύψει μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, κρύβεται μια τεράστια κομπίνα του Προέδρου Β. Γιούστσενκο, ο οποίος επωφελούμενος από την εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία, προωθεί την αποκοπή από τη χώρα μιας περιοχής με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Αυτό κατήγγειλε στις 4 του Νοέμβρη ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Οι ενέργειες του Β. Γιούστσενκο και των πολιτικο-χρηματιστικών ομάδων, που βρίσκονται από πίσω του, στρέφονται κατά των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ο αλγόριθμος με τον οποίο υλοποιείται αυτή η κομπίνα κατά του κράτους είναι ο εξής: Το Δικαστήριο της Χάγης θα θεωρήσει τη "Νήσο των Φιδιών" ως μη κατοικήσιμο νησί, με αποτέλεσμα την αυτόματη μείωση της ζώνης των οικονομικών συμφερόντων της Ουκρανίας, παραδίδοντας την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Ρουμανία. Μάλιστα, μετά την έναρξη της λειτουργίας της στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Κωστάντζα της Ρουμανίας το 2009, αυτή η περιοχή θα περάσει κάτω από τον έλεγχο των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Τότε και θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση από τις εταιρείες, τα συμφέροντα των οποίων προωθεί ο Πρόεδρος Γιούστσενκο».

Ο Α΄ Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας θεωρεί πως πρόκειται για «εκδούλευση» του Γιούστσενκο προς τις ΗΠΑ και τον Τσένι, ως αντάλλαγμα της στήριξης που του παρέχουν από το 2004.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2004 η Ρουμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, ζητώντας να διευκρινιστεί η οικονομική ζώνη με την Ουκρανία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κι εκτός των χωρικών υδάτων της. Η «Νήσος των φιδιών» βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από τις ακτές στις εκβολές του Δούναβη. Εχει έκταση περίπου 205 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί βρισκόταν κατά το μύθο κι ο τάφος του Αχιλλέα.

Η Ρουμανία θεωρεί πως η «Νήσος των φιδιών» είναι βραχονησίδα κι όχι νησί. Εάν γίνει αποδεκτή η θέση της η Ουκρανία θα χάσει μεγάλο μέρος της οικονομικής ζώνης της σ' αυτό το σημείο της Μαύρης Θάλασσας, που θα περάσει προς εκμετάλλευση στη Ρουμανία. Η διαμάχη, λοιπόν, δεν έχει ξεσπάσει για τον τάφο του ομηρικού ήρωα, αλλά για τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν ανιχνευτεί από τη δεκαετία του '80 στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως το Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη εξετάσει στις 19 του Σεπτέμβρη 2008 το ζήτημα και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το 2009.


Ι. Π

ΠΑΜΕ
Εκθεση ζωγραφικής για τους «πέντε»

Μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ, στέλνει το ΠΑΜΕ, που συνδιοργανώνει με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα έκθεση ζωγραφικής του σημαντικού Κουβανού ζωγράφου Κάρλος Ρέγιες. Η έκθεση θα γίνει στο «Στέκι Νέων του ΠΑΜΕ» (Πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα) από αύριο 6 έως τις 8 Νοέμβρη και θα είναι ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης με τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και το ΠΑΜΕ.

Ο λαός και η νεολαία της πόλης θα απαιτήσουν να απελευθερωθούν άμεσα οι 5 Κουβανοί πατριώτες - αγωνιστές και να σταματήσει το απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

ΡΩΣΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Τριμερής προεδρική συνάντηση

Την Κυριακή, 2 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα της Μόσχας συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, της Αρμενίας, Σ. Σαργκισιάν και του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς και στόχος της ήταν η συζήτηση της κατάστασης στον Καύκασο και της «ανοιχτής πληγής» των δύο χωρών, της κατάστασης δηλαδή με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που στο παρελθόν (1991 - '94) είχε προκαλέσει το θάνατο 15 χιλιάδων ανθρώπων και την υποχρεωτική προσφυγιά για περίπου 1 εκατομμύριο άλλους.

Στην κοινή διακήρυξη γίνεται λόγος για «ειρηνικό διακανονισμό» του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, «με πολιτικά μέσα, μέσω της συνέχισης του απευθείας διαλόγου Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας», που να θυμίσουμε πως συμμετέχουν στη λεγόμενη «Ομάδα του Μινσκ», που έχει συγκροτήσει ο ΟΑΣΕ για την επίλυση του ζητήματος.

Στη Διακήρυξη (που να σημειωθεί πως για 1η φορά μετά το 1994 έχει τις υπογραφές αξιωματούχων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν) γίνεται επίσης λόγος για μια διευθέτηση που θα στηρίζεται στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και πως για την εξασφάλιση της λύσης θα υπάρξουν «διεθνείς εγγυήσεις».

Οπως επίσης έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση των 3 Προέδρων, είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και δίωρη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ