ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συνειδητή σύγχυση ως προς το χρόνο ψήφισης

Αποφεύγει η κυβέρνηση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων για εργασιακά - ασφαλιστικά στη Βουλή

Συνειδητά αποφεύγει η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πότε ακριβώς - στα πλαίσια των σαρωτικών αλλαγών που προωθεί στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό - θα καταθέσει τα δυο αντίστοιχα νομοσχέδια στη Βουλή, ενισχύοντας τις πληροφορίες που τη θέλουν να τα παραπέμπει στο θερινό τμήμα, για ευνόητους λόγους. Στη βάση αυτής της λογικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο κατάθεσης των νομοσχεδίων, απαντώντας σε ερώτηση κατά την καθιερωμένη ενημέρωση που κάνει.

Οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι και το τέλος Ιούνη,οπότε και η κυβέρνηση έχει περιθώριο να προωθήσει τα σχετικά αντεργατικά νομοσχέδια. Μόνο "εμπόδιο" που παρουσιάζεται είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει το περιεχόμενό τους και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως συνέπεια της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αγώνων των εργαζομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. Η μεθόδευση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει στη σύσταση του θερινού τμήματος - το πρώτο ξεκινά τον Ιούλη - στο οποίο θα κατατεθούν τα νομοσχέδια, ενώ η θερινή περίοδος χαρακτηρίζεται από την απουσία του σημαντικού τμήματος εργαζομένων λόγω των καλοκαιρινών αδειών.

Ο Δ. Ρέππας,ρωτήθηκε χθες από το "Ρ" για το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί "στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο ή αν θα πάει στα θερινά τμήματα".Η απάντηση ήταν ότι το νομοσχέδιο (σύμφωνα με εκτιμήσεις και τα δυο νομοσχέδια) θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη Μάη με αρχές Ιούνη.Οσο για τον ακριβή χρόνο εισαγωγής του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε ότι "θα ήταν επιπόλαιο από την πλευρά μου, να επιχειρήσω αυτή την ώρα, να προσδιορίσω πότε ακριβώς θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή".

Το ν/σ για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", θα περιέχει την κατάργηση του 8ωρου μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπου για ορισμένο χρονικό διάστημα ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί με 9ωρα και 10ωρα τους εργαζόμενους με αντάλλαγμα ρεπό ή μέρες εργασίας με μειωμένο ωράριο! Με το ίδιο νομοσχέδιο γενικεύεται η εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,με αμοιβές κάτω των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και προοπτικά το καθοριστικό χτύπημα των ΣΣΕ.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό παίρνει με τον καιρό όλο και πιο σημαντικό περιεχόμενο, παρ' όλο που έχει χαρακτηριστεί σαν το μικρό "πακέτο", προάγγελος μιας δεύτερης καθοριστικής νομοθετικής ρύθμισης που θα τινάξει στον αέρα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.Συστατικά του μέρη αναμένονται να είναι οι συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, η εξίσωση του ύψους των παροχών που δίνονται προς τα κάτω, η διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, κύριων και επικουρικών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μέσω χρηματιστηρίου κλπ.

Στρατηγικής σημασίας η γενικευμένη επίθεση

Ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις επιχειρούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Η πολιτική γενικευμένης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων έχει στρατηγική σημασία για το κεφάλαιο. Δεν αφορά μόνο την επιδίωξη για παραπέρα αύξηση των κερδών, μέσω της άγριας εκμετάλλευσης, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μέσο ενίσχυσης της πολιτικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, αφού διασπούν και κατακερματίζουν την εργατική τάξη. Πιο δύσκολα συνενώνονται εργάτες με διαφορετικά ωράρια, με διαφορετικές συμβάσεις στον ίδιο κλάδο ή στην ίδια επιχείρηση, πιο εύκολα υποδαυλίζονται οι διαφορές ανάμεσα τους και η διάσπαση. Οι εργάτες καταδικάζονται στην εξατομίκευση και όχι στη συλλογική διεκδίκηση. Γίνονται, έρμαια, στη συλλογική καπιταλιστική επίθεση". Αυτά επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης,μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα "την αλλαγή του πλαισίου εργασιακών σχέσεων", στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Μάης '98". Στη συζήτηση παρουσιάστηκε ως ιδιαίτερα ζοφερό το μέλλον των εργαζομένων σε μια Ευρώπη που διευθύνεται από τις πολυεθνικές και τις πολιτικές εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο - όπως υπογραμμίστηκε - η γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική της άρχουσας τάξης, μπορεί να διαμορφώσει τους όρους της ταξικής πάλης κι αυτό θα πρέπει να σημάνει ένταση των αγώνων των εργαζομένων.

Μιλώντας ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μονόπλευρες και αποκλειστικά σε βάρος των εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ Α. Καζάκος,τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση της αγοράς καταργεί τις ρυθμίσεις προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε υφυπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι δείκτες του χρηματιστηρίου δεν μπορούν να δίνουν επιχειρήματα για την ορθότητα μιας πολιτικής.

Οι εκδηλώσεις του ΕΚΘ συνεχίζονται σήμερα με μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα της ΕΡΤ-3, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΕΚΘ.

Ποιοι δε θέλουν το 35ωρο

Αντικείμενο διαπόμπευσης έχει καταντήσει το αίτημα για 35ωρο, από εργοδότες, κυβέρνηση, αλλά και τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν το αίτημα, έτσι όπως το οραματίζονται και το διεκδικούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται σε αυτό σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να νομοθετηθεί, γιατί θα ήταν "καταστροφικό" για την Ελλάδα και ότι η οποιασδήποτε μορφής εφαρμογή του θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο "κοινωνικού διαλόγου" και συμφωνιών μεταξύ εργαζομένων - εργοδοτών... Μετά από όλα αυτά, δέχεται ότι... κάποτε και γενικά, η μείωση των ωρών εργασίας, μπορεί να είναι θετικό μέτρο.

Πολύ πιο συγκεκριμένοι είναι οι εργοδότες. Χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, τόνιζε σε άρθρο του στην "Εξουσία" ότι "ο ΣΕΒ είναι αντίθετος στη μείωση των ωρών εργασίας και στην καθιέρωση του 35ωρου, επειδή εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην απασχόληση"...

Η ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, δέχεται ότι οι αλλαγές στο χρόνο εργασίας πρέπει να προέλθουν μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η κυβέρνηση να θέσει απλώς κάποιο "πλαίσιο"... Ειδικότερα, βλέπει τη σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας σε μια τριετία, ώσπου να φτάσουμε στο 35ωρο και παράλληλα να στηριχτούν φορολογικά επιχειρήσεις "εντάσεως εργασίας" για να αντεπεξέλθουν στο κόστος τους. Δέχεται επίσης τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου - με βάση το...35ωρο. Οι θέσεις αυτές είναι φανερό ότι αντιστρατεύονται το πραγματικό αίτημα για νομοθετικά κατοχυρωμένο 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, γενικής εφαρμογής, με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εμπαιγμού συνέχεια στο ΜΙΝΙΟΝ

Συνέχεια στο άσχημο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ εδώ και μήνες, έδωσε χτες το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας,το οποίο ανέβαλλε την έκδοση απόφασης σχετικά με την αίτηση της επιχείρησης για ένταξή της στο άρθρο 44 του Νόμου 1892 για το διακανονισμό των χρεών της, μιας αίτησης που είχε εκδικαστεί στις 17 Μαρτίου, αναζωπυρώνοντας τότε τις ελπίδες των εργαζομένων ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί και οι ίδιοι να εργάζονται.

Μετά από δύο περίπου μήνες κι ενώ οι εργαζόμενοι περίμεναν εναγωνίως από μέρα σε μέρα την έγκριση της αίτησης από το δικαστήριο, το τελευταίο εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την έκδοση της απόφασης έως ότου κάποιος τρίτος εγγυηθεί ότι θα καταβληθούν στο ακέραιο τα ποσά που οφείλει η επιχείρηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα παραμένουν από τις αρχές του χρόνου απλήρωτοι, ενώ μόλις πρόσφατα κατάφεραν να πάρουν οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ. Σήμερα πραγματοποιούν έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν την εξέλιξη αυτή και να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους, ενώ το σωματείο με ανακοίνωσή του διαμήνυσε προς την κυβέρνηση και τους επίδοξους αγοραστές ότι δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει το κατάστημα χωρίς τους εργαζόμενους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ"
Επιδιώκεται ποινικοποίηση της απεργίας

Εκδικάζεται σήμερα προσφυγή της εταιρίας, με την οποία ζητά να κηρυχτεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -Στα δικαστήρια οδηγεί σήμερα τους εργαζόμενους η επιχείρηση ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κηρυχτεί η απεργία τους καταχρηστική και παράνομη. Οι απεργοί, που ζητούν την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης για το '98, αντιμετωπίζουν, εδώ και 25 μέρες που διαρκεί η απεργία, την αδιάλλακτη και αντεργατική στάση της εταιρίας των Αφών Γεωργιάδη. Σήμερα το πρωί που θα συζητηθεί στα δικαστήρια η προσφυγή κατά των εργαζομένων αναμένεται να συγκεντρωθούν πολλοί συνάδελφοί τους, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

"Η εργοδοσία για να κάμψει το ηθικό μας, μας σέρνει στα δικαστήρια επιδιώκοντας να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία μας με ψεύδη. Ακόμη και αν αύριο το δικαστήριο βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, εμείς δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα, ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί, διότι στο πλευρό μας έχουμε αλληλέγγυα την Ομοσπονδία μας, το Εργατικό Κέντρο και άλλα αδελφά σωματεία", μας δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Σπ. Ράλλης.

"Αύριο στο δικαστήριο θα μας υπερασπιστούν συνάδελφοι εργαζόμενοι", συνεχίζει. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια αυτών των κυρίων, οι οποίοι στο όνομα του Μάαστριχτ, του ΕΥΡΩ κλπ., προσπαθούν να μας φέρουν αιώνες πίσω".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ