ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
Νέα μέτρα «προσαρμογής» ενόψει

Κυβέρνηση και ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή νέων μέτρων με πρόσχημα την ταχύτερη προσαρμογή του ελλείμματος. Από το 2006 τα νέα μέτρα λέει ο Γ. Αλογοσκούφης. Θέμα της κυβέρνησης αν θα επιβάλλει φόρους ή θα περικόψει δαπάνες, λέει ο Χ. Αλμούνια

Κυβέρνηση και διευθυντήριο των Βρυξελλών, καλλιεργούν συστηματικά το έδαφος, για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Το θέμα αυτό, τέθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, με την επίκληση της ανάγκης ταχύτερης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη - ο οποίος μέχρι πρόσφατα διακήρυττε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων - να αναδιπλωθεί δημόσια, όπως έκανε και με το άλλο θέμα, της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης από την πλευρά της ΕΕ. Ετσι με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων το 2006, πάντα στα πλαίσια της στρατηγικής της... ήπιας προσαρμογής. Και ενώ η ιστορία της «δημοσιονομικής απογραφής», όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ακόμα μέλλον, και ενώ συνεχίζονται οι ανούσιες αντιπαραθέσεις των δύο μεγάλων κόμματων της ολιγαρχίας, γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο, ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι τα σπασμένα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ήταν υπέρ το δέον κατηγορηματικός στο θέμα της επιβολής νέων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην υπαγωγή της Ελλάδας στη διαδικασία των διατάξεων περί υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «θα συζητηθούν προτάσεις στην Κομισιόν - σ.σ. για την Ελλάδα - στο τέλος Δεκέμβρη. Εγώ θα προτείνω ότι τα μέτρα που ζητήσαμε από τις ελληνικές Αρχές για την προσαρμογή του δημοσίου χρέους δεν ήταν ως τώρα επαρκή. Αν το Συμβούλιο εγκρίνει αυτή τη θέση, πιθανότατα τον Γενάρη του 2005, θα πρέπει μετά να συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσαρμογής». Για να προσθέσει ότι το μέγεθος της προσαρμογής - της μείωσης δηλαδή του ελλείμματος - είναι τεράστιο, και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια. Σε ερώτηση για το περιεχόμενο των μέτρων προσαρμογής απάντησε: «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πώς να προσαρμόσει το έλλειμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγές στο φορολογικό, ή αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. Οι κρατικές Αρχές αποφασίζουν».

Οι θέσεις Αλμούνια επιβεβαιώθηκαν αυτή τη φορά και από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, όταν στο παρελθόν ετίθετο θέμα λήψης νέων μέτρων, ήταν απόλυτα αρνητικός. Χτες όμως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την ενημέρωση των οικονομικών συντακτών για τα αποτελέσματα της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ στις 6 - 7 Δεκέμβρη, ο υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να ομολογήσει το αυτονόητο. Οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί νέα μέτρα.

«Υπάρχουν αμφιβολίες, είπε, για το ύψος της απαιτούμενης προσαρμογής από την πλευρά της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αν υιοθετηθούν οι απόψεις της Επιτροπής και όχι του κράτους - μέλους, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προσαρμογή το 2006. Ολα θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή». Για να προσθέσει στη συνέχεια την προσήλωση της κυβέρνησής του στη στρατηγική της ήπιας προσαρμογής... Η δεύτερη ομολογία του υπουργού ήταν ότι τελικά η Ελλάδα παραπέμπεται στις προδικαστικές διαδικασίες στα πλαίσια του περιβόητου άρθρου 104/9, με λίγα δηλαδή λόγια, τίθεται υπό καθεστώς εποπτείας από την ΕΕ και υποχρεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλει «εκθέσεις προσαρμογής» στις Βρυξέλλες.

ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Διεργασίες παραπλάνησης

Η μεταβολή της τιμής των υγρών καυσίμων ήταν το αντικείμενο της χτεσινοβραδινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους των εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, νομιμοποίησε για άλλη μια φορά την υφιστάμενη πρακτική της υπέρογκης λιανικής τιμολόγησης των υγρών καυσίμων, αφού σύνδεσε τις τιμές τους με την πορεία της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου. Στη βάση αυτή ζήτησε μείωση των τιμών επικαλούμενος την πτώση των διεθνών τιμών που παρατηρείται τελευταία.

Ωστόσο οι εταιρίες τον είχαν προλάβει πρόσφατα προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις επειδή και οι νέες προμήθειές τους υποτίθεται ότι έγιναν... την περίοδο κορύφωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου! Με λίγα λόγια, οι εταιρίες εφαρμόζουν την αρχή της αύξησης των τιμών ανεξάρτητα από την πορεία τους διεθνώς και απλώς εκμεταλλεύονται ευκαιριακά τον «ντόρο» της διεθνούς αύξησης για να μη δίνουν εξηγήσεις. Σ' αυτή την πρακτική έχουν και την κυβερνητική στήριξη, αφού και χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδειξαν «υπευθυνότητα» το προηγούμενο διάστημα και οι καταναλωτές «απόλαυσαν χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών». Στην πράξη αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 40% με θερμοκρασίες πάνω από...20 βαθμούς κελσίου.

Εξάλλου η λογική που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης νομιμοποιεί από τώρα τις επόμενες μεγάλες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, καθώς οι διεθνείς τιμές ξαναρχίζουν την άνοδο μετά από μια περίοδο μικρής κάμψης...

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)
Συστάσεις για την αγορά ασφαλών πουλερικών και κρεάτων

Την προσοχή των καταναλωτών στις συνθήκες συντήρησης και διάθεσης όταν αγοράζουν τρόφιμα, πολύ περισσότερο μη τυποποιημένα, εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), εν όψει των αυξημένων αγορών τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Φορέας επισημαίνει ότι το ίδιο σημαντική με τη συντήρηση των τροφίμων στο κατάστημα είναι και η διαχείρισή τους στο σπίτι, δηλαδή το μαγείρεμα, η συντήρηση κλπ. Μεταξύ άλλων, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν πουλερικά και κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια ή είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Επίσης, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και τα άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα.

Οσον αφορά στην προμήθεια πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η σφαγή ζώντων πουλερικών απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός πτηνοσφαγείων. Ολων των ειδών τα πουλερικά πρέπει να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρική επιθεώρηση και να φέρουν την ενδεδειγμένη σήμανση καταλληλότητας. Το αντίθετο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα για τις γαλοπούλες υπενθυμίζεται ότι:

  • Διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
  • Οι νωπές πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 - 4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχεμένους και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με μορφή σφραγίδας είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης τοποθετημένο κατάλληλα πάνω στο κρέας). Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18 βαθμούς ή και χαμηλότερη. Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης.
  • Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων με ενδείξεις «ελευθέρας βοσκής» ή «βιολογικής εκτροφής», πρέπει να συνοδεύονται και από το ειδικό κατά περίπτωση σήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια κρεάτων, ζώων κτηνοτροφίας ο ΕΦΕΤ επισημαίνει:

  • Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 - 5 βαθμούς Κελσίου.
  • Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
  • Ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες καταλληλότητας με αναφορά στον κωδικό του εγκεκριμένου σφαγείου και με χρώμα λαμπρό κυανό (τιρκουάζ).
  • Με το ίδιο χρώμα σφραγίζονται και τα σφάγια ζώων από χώρες της ΕΕ που σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία. Σ' αυτά τίθεται και ορθογώνια σφραγίδα που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης.
  • Στην περίπτωση των σφαγίων βοοειδών θα πρέπει πέρα από τη σφραγίδα καταλληλότητας να συνοδεύονται και από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επάνω στο σφάγιο. Σ' αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο κωδικός αναγνώρισης του ζώου, ημερομηνία σφαγής, χώρα γέννησης, χώρα εκτροφής και χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγήκανε στην Ελλάδα θα αναγράφεται στην ετικέτα χώρα καταγωγής Ελλάδα και η ετικέτα θα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε του ουρανού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ