Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
Νέα μέτρα «προσαρμογής» ενόψει

Κυβέρνηση και ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή νέων μέτρων με πρόσχημα την ταχύτερη προσαρμογή του ελλείμματος. Από το 2006 τα νέα μέτρα λέει ο Γ. Αλογοσκούφης. Θέμα της κυβέρνησης αν θα επιβάλλει φόρους ή θα περικόψει δαπάνες, λέει ο Χ. Αλμούνια

Κυβέρνηση και διευθυντήριο των Βρυξελλών, καλλιεργούν συστηματικά το έδαφος, για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Το θέμα αυτό, τέθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια, με την επίκληση της ανάγκης ταχύτερης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη - ο οποίος μέχρι πρόσφατα διακήρυττε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων - να αναδιπλωθεί δημόσια, όπως έκανε και με το άλλο θέμα, της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης από την πλευρά της ΕΕ. Ετσι με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων το 2006, πάντα στα πλαίσια της στρατηγικής της... ήπιας προσαρμογής. Και ενώ η ιστορία της «δημοσιονομικής απογραφής», όπως δείχνουν τα πράγματα έχει ακόμα μέλλον, και ενώ συνεχίζονται οι ανούσιες αντιπαραθέσεις των δύο μεγάλων κόμματων της ολιγαρχίας, γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο, ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι τα σπασμένα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια, ήταν υπέρ το δέον κατηγορηματικός στο θέμα της επιβολής νέων μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην υπαγωγή της Ελλάδας στη διαδικασία των διατάξεων περί υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «θα συζητηθούν προτάσεις στην Κομισιόν - σ.σ. για την Ελλάδα - στο τέλος Δεκέμβρη. Εγώ θα προτείνω ότι τα μέτρα που ζητήσαμε από τις ελληνικές Αρχές για την προσαρμογή του δημοσίου χρέους δεν ήταν ως τώρα επαρκή. Αν το Συμβούλιο εγκρίνει αυτή τη θέση, πιθανότατα τον Γενάρη του 2005, θα πρέπει μετά να συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσαρμογής». Για να προσθέσει ότι το μέγεθος της προσαρμογής - της μείωσης δηλαδή του ελλείμματος - είναι τεράστιο, και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια. Σε ερώτηση για το περιεχόμενο των μέτρων προσαρμογής απάντησε: «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει πώς να προσαρμόσει το έλλειμμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγές στο φορολογικό, ή αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. Οι κρατικές Αρχές αποφασίζουν».

Οι θέσεις Αλμούνια επιβεβαιώθηκαν αυτή τη φορά και από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, όταν στο παρελθόν ετίθετο θέμα λήψης νέων μέτρων, ήταν απόλυτα αρνητικός. Χτες όμως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την ενημέρωση των οικονομικών συντακτών για τα αποτελέσματα της συνόδου ΕΚΟΦΙΝ στις 6 - 7 Δεκέμβρη, ο υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να ομολογήσει το αυτονόητο. Οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί νέα μέτρα.

«Υπάρχουν αμφιβολίες, είπε, για το ύψος της απαιτούμενης προσαρμογής από την πλευρά της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αν υιοθετηθούν οι απόψεις της Επιτροπής και όχι του κράτους - μέλους, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προσαρμογή το 2006. Ολα θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή». Για να προσθέσει στη συνέχεια την προσήλωση της κυβέρνησής του στη στρατηγική της ήπιας προσαρμογής... Η δεύτερη ομολογία του υπουργού ήταν ότι τελικά η Ελλάδα παραπέμπεται στις προδικαστικές διαδικασίες στα πλαίσια του περιβόητου άρθρου 104/9, με λίγα δηλαδή λόγια, τίθεται υπό καθεστώς εποπτείας από την ΕΕ και υποχρεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλει «εκθέσεις προσαρμογής» στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ