Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΕ
Η Ασία χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των ΗΠΑ

Η μείωση της αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων είναι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) οι γενεσιουργές αιτίες των λεγόμενων «δίδυμων ελλειμμάτων» στην οικονομία των ΗΠΑ. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 5,75% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2004 από 1% το 1990. Ελλειμματικό είναι και το δημοσιονομικό ισοζύγιο (ελλείμματα προϋπολογισμού) που διαμορφώνεται στο 4,3% του ΑΕΠ.

Πίσω από αυτή την «επιφανειακή» προσέγγιση διαφαίνονται τα χαρακτηριστικά των στρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ, οι οποίες, με δόλωμα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κυρίως των ασιατικών κρατών, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και βέβαια από την άποψη της εξαγωγής αμερικανικών κεφαλαίων και άμεσων επενδύσεων (τα οποία η έκθεση της ΕΤΕ αφήνει έξω από την προβληματική της) έχει σημασία να τονιστεί το γεγονός ότι τα «δίδυμα ελλείμματα» χρηματοδοτούνται πρώτα και κύρια από τα ασιατικά κράτη και οικονομίες, «χώρο» στον οποίο έχουν διεισδύσει και παράγουν «φτηνά» εμπορεύματα τα αμερικανικά μονοπώλια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας τα ασιατικά κράτη και οικονομίες εξαναγκάζονται να χρηματοδοτούν τα εξωτερικά ελλείμματα των ΗΠΑ (με αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετοχών χρεογράφων εταιριών κλπ.) στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την ανατίμηση των εθνικών νομισμάτων τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών τους (δηλαδή σε μεγάλο βαθμό εμπορευμάτων για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων).

Στη δίνη της συγκεκριμένης κατάστασης βρίσκονται οι οικονομίες της ΕΕ (που παρ' όλα αυτά επιμένει στη διατήρηση αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου). Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν πως για να μειωθεί το εξωτερικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2008 και «εφόσον οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για να διατηρήσουν τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους σταθερές τότε το ευρώ προβλέπουμε να ανατιμηθεί στα 1,45 δολάρια». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εξαγωγών σε όφελος άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ