Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Διεργασίες παραπλάνησης

Η μεταβολή της τιμής των υγρών καυσίμων ήταν το αντικείμενο της χτεσινοβραδινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους των εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, νομιμοποίησε για άλλη μια φορά την υφιστάμενη πρακτική της υπέρογκης λιανικής τιμολόγησης των υγρών καυσίμων, αφού σύνδεσε τις τιμές τους με την πορεία της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου. Στη βάση αυτή ζήτησε μείωση των τιμών επικαλούμενος την πτώση των διεθνών τιμών που παρατηρείται τελευταία.

Ωστόσο οι εταιρίες τον είχαν προλάβει πρόσφατα προαναγγέλλοντας νέες αυξήσεις επειδή και οι νέες προμήθειές τους υποτίθεται ότι έγιναν... την περίοδο κορύφωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου! Με λίγα λόγια, οι εταιρίες εφαρμόζουν την αρχή της αύξησης των τιμών ανεξάρτητα από την πορεία τους διεθνώς και απλώς εκμεταλλεύονται ευκαιριακά τον «ντόρο» της διεθνούς αύξησης για να μη δίνουν εξηγήσεις. Σ' αυτή την πρακτική έχουν και την κυβερνητική στήριξη, αφού και χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς έδειξαν «υπευθυνότητα» το προηγούμενο διάστημα και οι καταναλωτές «απόλαυσαν χαμηλότερες αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών». Στην πράξη αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 40% με θερμοκρασίες πάνω από...20 βαθμούς κελσίου.

Εξάλλου η λογική που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης νομιμοποιεί από τώρα τις επόμενες μεγάλες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, καθώς οι διεθνείς τιμές ξαναρχίζουν την άνοδο μετά από μια περίοδο μικρής κάμψης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ