Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)
Συστάσεις για την αγορά ασφαλών πουλερικών και κρεάτων

Την προσοχή των καταναλωτών στις συνθήκες συντήρησης και διάθεσης όταν αγοράζουν τρόφιμα, πολύ περισσότερο μη τυποποιημένα, εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), εν όψει των αυξημένων αγορών τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Φορέας επισημαίνει ότι το ίδιο σημαντική με τη συντήρηση των τροφίμων στο κατάστημα είναι και η διαχείρισή τους στο σπίτι, δηλαδή το μαγείρεμα, η συντήρηση κλπ. Μεταξύ άλλων, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν πουλερικά και κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια ή είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Επίσης, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και τα άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα.

Οσον αφορά στην προμήθεια πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η σφαγή ζώντων πουλερικών απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός πτηνοσφαγείων. Ολων των ειδών τα πουλερικά πρέπει να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρική επιθεώρηση και να φέρουν την ενδεδειγμένη σήμανση καταλληλότητας. Το αντίθετο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα για τις γαλοπούλες υπενθυμίζεται ότι:

  • Διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
  • Οι νωπές πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 - 4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχεμένους και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με μορφή σφραγίδας είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης τοποθετημένο κατάλληλα πάνω στο κρέας). Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18 βαθμούς ή και χαμηλότερη. Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης.
  • Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων με ενδείξεις «ελευθέρας βοσκής» ή «βιολογικής εκτροφής», πρέπει να συνοδεύονται και από το ειδικό κατά περίπτωση σήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια κρεάτων, ζώων κτηνοτροφίας ο ΕΦΕΤ επισημαίνει:

  • Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 - 5 βαθμούς Κελσίου.
  • Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
  • Ζώα που έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες καταλληλότητας με αναφορά στον κωδικό του εγκεκριμένου σφαγείου και με χρώμα λαμπρό κυανό (τιρκουάζ).
  • Με το ίδιο χρώμα σφραγίζονται και τα σφάγια ζώων από χώρες της ΕΕ που σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία. Σ' αυτά τίθεται και ορθογώνια σφραγίδα που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης.
  • Στην περίπτωση των σφαγίων βοοειδών θα πρέπει πέρα από τη σφραγίδα καταλληλότητας να συνοδεύονται και από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επάνω στο σφάγιο. Σ' αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο κωδικός αναγνώρισης του ζώου, ημερομηνία σφαγής, χώρα γέννησης, χώρα εκτροφής και χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγήκανε στην Ελλάδα θα αναγράφεται στην ετικέτα χώρα καταγωγής Ελλάδα και η ετικέτα θα έχει πλαίσιο χρώματος μπλε του ουρανού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ