Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ
Εστειλαν το αγωνιστικό μήνυμά τους

Εκφράστηκε η πλήρης συμπαράσταση της ΠΑΣΥ

Συνέχισαν και χτες για τρίτη μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του Νομού Σερρών που είχαν στήσει μπλόκα με τα μηχανήματά τους στην Εθνική Οδό Σερρών - Προμαχώνα, ενώ όλη μέρα κατέφθαναν για ενίσχυση αγρότες με τα τρακτέρ τους από όλα τα σημεία του νομού. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, η οποία με ποικίλους τρόπους ασκούσε πίεση για να αποσυρθούν οι αγρότες από το δρόμο.

Χτες τους αγρότες επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ με επικεφαλής το μέλος της γραμματείας της Βαγγέλη Μπούτα και δήλωσαν την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Από τη μεριά τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εξέφραζαν την αγανάκτησή τους για τις απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματά τους. Ο υφυπουργός Αλ. Κοντός για την καταστροφική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί μετέθεσε τις ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία ή ισχυρίστηκε - πράγμα που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγρότες - ότι δικαιώθηκαν πολλά αιτήματά τους, όπως το πετρέλαιο, η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, η ρύθμιση των επιτοκίων κλπ. Οσον αφορά όμως τις αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ για το βαμβάκι, το ρύζι και τα τεύτλα που καταστράφηκαν πέρσι από το πράσινο σκουλήκι, όπως και για το πρόβλημα της υγρασίας στο βαμβάκι, ο υφυπουργός μετέθεσε τις ευθύνες στους προκατόχους του ή και στο δυσμενή κανονισμό για το βαμβάκι.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υφυπουργού Αλ. Κοντού, ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, που βρισκόταν στον Προμαχώνα μαζί με τους αγρότες, δήλωσε:

«Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι το συνολικό ποσοστό των κοινοτικών ενισχύσεων έχει υπερδιπλασιαστεί. Πέρσι, επειδή η συνολική παραγωγή ήταν μικρότερη, οι εμπορικές τιμές των προϊόντων ήταν καλύτερες και οι επιδοτήσεις για να συμπληρωθεί η διαφορά στο εισόδημα ήταν εκ των πραγμάτων μικρότερες. Φέτος που υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, όχι μόνο στο βαμβάκι, έχουμε χαμηλότερες τιμές και οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες. Λόγω των χαμηλών τιμών, η ΕΕ έστειλε περισσότερα χρήματα, όμως αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση, που είναι πολύ δυσάρεστη για όλα τα αγροτικά προϊόντα και το σύνολο των αγροτών της χώρας».

Αργά χτες το απόγευμα μετά από απόφαση της συντονιστικής τους επιτροπής οι αγρότες των Σερρών αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, δηλώνοντας ότι μετά τις συναντήσεις που θα έχουν με τους εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συσκεφθούν για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Σε κάθε περίπτωση, έλεγαν, θα συνεχίσουν μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ