ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Γυναίκες εργάτριες σε μεροκάματα τρόμου...

Δύο αποκαλυπτικά περιστατικά παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ»

Σε αναλώσιμο είδος έχει μετατρέψει τους εργαζόμενους και σε παγίδες θανάτου τους χώρους δουλιάς το κεφάλαιο και η πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά του. Η εργατική τάξη πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της αύξησης των κερδών της εργοδοσίας. Τα δύο σοβαρά περιστατικά που αναδεικνύει σήμερα ο «Ρ», όπου δυο γυναίκες, μια καθαρίστρια και μια καμαριέρα, κάηκαν την ώρα του μεροκάματου από επικίνδυνα χημικά, φέρνουν στην επιφάνεια, για μια ακόμα φορά, τη σοβαρή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το καθεστώς ασυδοσίας που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική για το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλά και τους ιδιαίτερους κινδύνους που εγκυμονεί για τις γυναίκες η πλήρης απουσία μέτρων προστασίας, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τη φύση συγκεκριμένων επαγγελμάτων που είναι πιο επιβαρυντικά για τον οργανισμό των γυναικών.

Οι δύο εργαζόμενες δεν είναι οι πρώτες που πληρώνουν την έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Γιατί τα μέτρα κοστίζουν ακριβά και η εργοδοσία προσπαθεί να τα αποφύγει. Μετατρέπει καθημερινά την αγωνία για το μεροκάματο σε αγωνία για την ίδια τη ζωή. Οι δύο εργαζόμενες, δυστυχώς, δε θα είναι και οι τελευταίες που σακατεύονται. Το επιβεβαιώνουν τα εκατοντάδες, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά, περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στους τόπους δουλιάς.

Ο μόνος που μπορεί να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, ο μόνος που μπορεί να προστατέψει τη ζωή στο μεροκάματο, είναι η ίδια η εργατική τάξη με την πάλη της. Με τη συσπείρωσή της στα ταξικά συνδικάτα. Με τον προσανατολισμένο αγώνας της ενάντια στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αλλά και με την πολιτική καταδίκη των κομμάτων εκείνων που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου δημιουργούν το κατάλληλο «θερμοκήπιο» για το βάθεμα της εκμετάλλευσης, μέσα στο οποίο ευδοκιμούν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

«ΕΒΓΑ»
Δεν είδε και δεν άκουσε για τον τραυματισμό καθαρίστριας

Τρία χρόνια μετά το έγκαυμα στο πόδι δεν έχει βρει ακόμα το δίκιο της

Το πιο αδίστακτο πρόσωπό της δείχνει η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΕΒΓΑ» απέναντι στην εργαζόμενη - καθαρίστρια Μαρία Φακιώλα, που σακατεύτηκε στο πόδι της την ώρα του μεροκάματου, για να απολυθεί λίγες μέρες μετά. Επί τρία συνεχόμενα χρόνια τρέχει στους γιατρούς και στα νοσοκομεία.

Η Μαρία Φακιώλα εργαζόταν στην «ΕΒΓΑ» από το 1998 μέχρι και το 2004 ως εποχιακή (Γενάρη έως Οκτώβρη), ως ανειδίκευτη εργάτρια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν καθαρίστρια. Οπως και όσες ήταν στον τομέα της καθαριότητας, δούλευε σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, καθώς καθημερινά έρχονταν σε επαφή με καυστικά υγρά. Στις 14 του Ιούνη του 2004 και με εντολή του προϊσταμένου της, πήγε να καθαρίσει ένα χώρο μέσα στην παραγωγή. Μόλις επιχείρησε να αδειάσει το καθαριστικό στον κουβά, το μπιτόνι έσκασε και όλο το καυστικό υγρό έπεσε πάνω στο πόδι της. Οπως η ίδια περιγράφει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τρύπησε το παντελόνι, αλλά και το πόδι της.

Η Μ. Φακιώλα πήγε αμέσως στο γραφείο προσωπικού και ενημέρωσε για το ατύχημα. Λίγο πριν είχε περάσει και από το χημείο της «ΕΒΓΑ», όπου της υπέδειξαν να πάει στο νοσοκομείο. Η εργαζόμενη πήγε στο Κρατικό Νίκαιας. Της χορήγησαν τρεις μέρες άδεια και στη συνέχεια πήγε στο ΙΚΑ, που της χορήγησε μια βδομάδα, μετά τη λήξη της οποίας έπρεπε να ξαναπεράσει από επιτροπή για να της ανανεωθεί. Στις 22 του Ιούνη, οπότε και έληγε η πρώτη άδειά της, η εργαζόμενη δέχεται από το γραφείο προσωπικού τηλεφώνημα με το οποίο της ανακοινώνεται η απόλυση.

Κλειστές πόρτες παντού

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα αρχίζει η μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς η επιχείρηση όχι μόνο δεν είχε δηλώσει το εργατικό ατύχημα, αλλά αρνιόταν να το κάνει. Στις αρχές Σεπτέμβρη του 2005, η εργαζόμενη άρχισε να έχει σοβαρές ενοχλήσεις στο πόδι και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο τραυματισμός της εξελίσσεται σε κακοήθεια, με αποτέλεσμα η Μ. Φακιώλα να κάνει επέμβαση ένα μήνα μετά, οπότε και της τοποθετήθηκε μπαλονάκι στο πόδι για να καθαριστεί και να κάνει δεύτερη επέμβαση, λίγο αργότερα.

Η εργαζόμενη από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δηλώσει στο ΙΚΑ Κεραμεικού (όπου υπάγεται η επιχείρηση) το ατύχημα, αλλά δεν της το έκανε δεκτό γιατί απαιτούνταν βεβαίωση από τον εργοδότη (η «ΕΒΓΑ» αρνιόταν πεισματικά να τη δώσει) και μόνο μετά από ένα χρόνο (οπότε και έληγε η προθεσμία για να δηλωθεί το ατύχημα) αποδέχτηκαν την καταγραφή. Ωστόσο, η εργαζόμενη έπρεπε να περάσει από επιτροπή.

Η Μ. Φακιώλα περνάει επιτροπή το Γενάρη του 2006, έχοντας όλα τα δικαιολογητικά αλλά και μάρτυρα, όπως απαιτούνταν. Η επιτροπή του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα, καθώς, όπως ανέφερε, δεν προέκυπτε από πουθενά το εργατικό ατύχημα! Το ΙΚΑ αποδέχτηκε μόνο την καταγγελία που αφορούσε στην ειδικότητα, ότι δηλαδή η Μ. Φακιώλα και άλλη μια ακόμα εργαζόμενη που προσέφυγε, εργάζονταν στην «ΕΒΓΑ» ως καθαρίστριες. Η «ΕΒΓΑ» βέβαια έχει κάνει ένσταση για το θέμα.

Από κοντά και το σωματείο...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η στάση του σωματείου της «ΕΒΓΑ». Οπως κατήγγειλε η εργαζόμενη, την ώρα του ατυχήματος συναντήθηκε με τον Φραγκίσκο Τζοάνο, μέλος της διοίκησης τότε, ο οποίος την είδε λίγα λεπτά μετά το ατύχημα και μάλιστα της δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα επέμβει. Στην αγωγή όμως που έχει καταθέσει η εργαζόμενη ενάντια στην επιχείρηση, καλώντας ως μάρτυρα υπεράσπισης τον εν λόγω συνδικαλιστή, αυτός κάνει πως δε γνωρίζει τίποτα! Αλλο ένα δείγμα του τι σημαίνει εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η αγωγή της εργαζόμενης κατά της «ΕΒΓΑ» εκδικάζεται, μετά από αναβολή, το Δεκέμβρη του 2007.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΓΚΑΛΑΞΙ»
Κάηκε σε όλο το σώμα από δραστικό οξύ

Εμφανή τα σημάδια από τα εγκαύματα στο σώμα της καμαριέρας που τραυματίστηκε στο «Γκάλαξι»
Εμφανή τα σημάδια από τα εγκαύματα στο σώμα της καμαριέρας που τραυματίστηκε στο «Γκάλαξι»
«Λιποθύμησα δύο φορές. Φώναζα συνεχώς βοήθεια, καιγόμουν». Αυτές ήταν οι πρώτες φράσεις που βγήκαν από το στόμα της καμαριέρας Σταυρούλας Μπάσια, η οποία πριν από μια βδομάδα κάηκε από ιδιαίτερα επικίνδυνο χημικό, όταν και χωρίς να είναι στα καθήκοντά της, προσπάθησε να ξεβουλώσει το νεροχύτη του μπαρ στο ξενοδοχείο «Γκάλαξι», όπου εργάζεται.

Η εργαζόμενη νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό» με εγκαύματα στο πρόσωπο, στο λαιμό στο στήθος, στην κοιλιά, στο χέρι και στα πόδια. Σοκαρισμένη από το ατύχημα και με τον πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, μας περιέγραψε τις συνθήκες του ατυχήματος. Πριν μια βδομάδα, ημέρα Σάββατο, το πρωί κλήθηκε να ξεβουλώσει το νεροχύτη του μπαρ στο ξενοδοχείο. Οπως είπε, ήταν τέτοια η μυρωδιά του χημικού και στην προσπάθειά της να βουλώσει τη μύτη της με μια χαρτοπετσέτα έπεσε το χημικό από το χέρι της και πετάχτηκε πάνω της. Η ρόμπα της κάηκε αμέσως. «Δε σκέφτηκα κανέναν ούτε διευθυντές, ούτε τίποτα, είπε. Εβγαλα αμέσως της ρόμπα και έμεινα με τα εσώρουχα. Δεν ήξερα τι να κάνω και έριχνα πάνω μου συνεχώς νερό για να ηρεμήσω».

Μάλιστα, όπως δήλωσαν άλλοι συνάδελφοί της στην ίδια, τα σημεία όπου έπεσε το χημικό (πάτωμα, νεροχύτη, κ.λπ.) μαύρισαν, σαν να κάηκαν! Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η εργαζόμενη καλείται να καθαρίσει, αφού αποτελεί «πάγιο καθήκον» η καθαριότητα, πέρα από τα καθήκοντα της καμαριέρας.

Οπως τονίζουν και τα ταξικά σωματεία του κλάδου, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της εργαζόμενης, η άρνηση των ξενοδόχων να προχωρήσει η σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές και τουριστικές επιχειρήσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την πολυαπασχόληση, την εντατικοποίηση της δουλιάς, λόγω έλλειψης προσωπικού, που σε συνδυασμό με την παντελή ανυπαρξία μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, στοιχίζει καθημερινά την υγεία και πολύ συχνά τη ζωή των εργαζομένων αλλά και των πελατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ