ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Θα τον δικάσει η Ιταλία;

ΡΩΜΗ.-

Δύο εξελίξεις δίνουν μάλλον οριστικά διαφορετική, από εκείνη που ανέμενε ο ίδιος, τροπή στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρώτη, η ανάκρισή του στη Ρώμη από Γάλλο δικαστή. Και δεύτερη, η χθεσινή δήλωση Ντίνι περί "πιθανής δίκης στην Ιταλία".

Η ελπίδα του Οτσαλάν ήταν πρωτίστως να "πολιτικοποιηθεί" το Κουρδικό, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμμένουν στη νομική (ακριβέστερα: νομικίστικη) διάσταση του ζητήματος. Χθες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δικαστής Ζαν Φρανσουά Ρικάρ δοκίμασε να ανακρίνει τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) περί καταγγελιών "βίαιης απόσπασης χρημάτων υπέρ του ΡΚΚ" από τέσσερις Τούρκους Κούρδους που δικάζονται σε γαλλικό έδαφος. Ο (Ιταλός) δικηγόρος του Οτσαλάν, Λουίτζι Σαρατσένι, είπε πάντως ότι ο "Απο" αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, λέγοντας μόνο ότι αρνείται "κάθε κατηγορία κατά του ΡΚΚ" και ότι "η Οργάνωσή του δε χρησιμοποιεί τις μεθόδους που της αποδίδουν".

Το ΡΚΚ αντέδρασε. Με ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χθες, καταδίκασε την ανάκριση του ηγέτη του από Γάλλο δικαστή στη Ρώμη, με το σχόλιο ότι πρόκειται για "απόπειρα υπονόμευσης του διαλόγου που αποσκοπεί στην εξεύρεση πολιτικής λύσης". Η ανάκριση του Οτσαλάν "από Γάλλο δικαστή, για τον οποίο όλα δείχνουν ότι εργάζεται σε συνεννόηση με το τουρκικό κράτος, είναι μία κατευθυνόμενη ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα", ανέφερε η ανακοίνωση.

Πλην όμως, το ΡΚΚ μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για τη δεύτερη εξέλιξη, δηλαδή τη χθεσινή δήλωση ενός όλο και περισσότερο αισθανόμενου "άβολα" υπουργού Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, του Λαμπέρτο Ντίνι. (Σημειωτέον, οι ιταλικές επιχειρήσεις έχουν χάσει κατά συντηρητικές εκτιμήσεις πάνω από 200 εκατ. δολάρια από το τουρκικό μποϊκοτάζ ιταλικών προϊόντων, λόγω της κρίσης. )

Ο Ντίνι λοιπόν δήλωσε ότι είναι πολύ περισσότερο πιθανό πλέον ο Οτσαλάν να δικαστεί από τις ιταλικές αρχές. "Προσπαθεί να ξεπεράσει τη φιλολογία της έκδοσης", σχολίασε ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στη Ρώμη, αφού "η Ιταλία έχει φορτωθεί για τα καλά αυτήν την αμφιλεγόμενη φιγούρα".

Η Ιταλία ενδέχεται να δικάσει τον Οτσαλάν βάσει της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπέγραψε για την τρομοκρατία το 1977 και του άρθρου 7, που προβλέπει ότι ένα καταζητούμενο άτομο δικάζεται στη χώρα που συνελήφθη. Σε περίπτωση που το ιταλικό Εφετείο ζητήσει ποινική δίωξή του, τότε θα πρέπει ν' αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο Ντίνι φέρεται δηλώσας ότι η δίκη του Οτσαλάν στη Ρώμη είναι η "πιθανότερη" υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα, δήλωσε συναφώς πως "παρότι υπάρχει κίνδυνος η Ρώμη να γίνει κέντρο αντιπαράθεσης των Κούρδων και των "Γκρίζων Λύκων"", είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, αλλά ταυτόχρονα και να απελαθεί, γιατί το τελευταίο θα ήταν μια "αποτυχία" της ιταλικής κυβέρνησης (!).

Ο Ντίνι δεν παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα "θα εξετάσει τον κίνδυνο" τρομοκρατικών ενεργειών σε περίπτωση που γίνει η δίκη στη Ρώμη...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Οι φοιτητές "δεν ξεχνούν" τον Σουχάρτο

Ασταμάτητες φαίνεται πως είναι οι μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα σε μεγάλες πόλεις της Ινδονησίας με κεντρικό αίτημα την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη και την παραίτηση του Προέδρου Χαμπίμπι

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Σουραμπάγια, Μπαντούνγκ, Μπογκόρ και Τζακάρτα ήταν τα χτεσινά επίκεντρα μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων. Οι φωνές για την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη με ένα μακροσκελές κατηγορητήριο αυξάνουν, εντείνοντας τις πιέσεις και στην κυβέρνηση του Ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι.

Πεδίο συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών ήταν τα νότια προάστια της Τζακάρτας, λίγα μέτρα μακριά από την κατοικία του πρώην προέδρου Σουχάρτο. Τουλάχιστον 31 φοιτητές συνελήφθησαν και τουλάχιστον 17 τραυματίστηκαν. Ολα άρχισαν, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να αναχαιτίσουν την πορεία των φοιτητών που είχε ως κεντρικό σύνθημα την παραπομπή του Σουχάρτο σε δίκη και την παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου Χαμπίμπι. Αλλες πέντε διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας, όπου σημειώθηκαν και εκεί επεισόδια μικρότερης έκτασης. Πάνω από 1.000 φοιτητές διαδήλωσαν κοντά στο υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως δοκίμασαν τα γκλομπς των αστυνομικών.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ινδονησίας με μαζικότερη εκείνη στην πόλη Σουραμπάγια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Προέδρου Χαμπίμπι επιχειρεί να εκτονώσει το μένος των φοιτητών, δρομολογώντας εισαγγελικές έρευνες σχετικά με τα πλούτη του πρώην Προέδρου. Ο Σουχάρτο ανακρίθηκε χτες στα γραφεία του εισαγγελέα, Αντι Μοχάμαντ Γκαλίπ, στο κέντρο της Τζακάρτας, όπου άκουσε τους δικαστικούς να του υπογραμμίζουν πως εάν δε συνεργαστεί μαζί τους θα αντιμετωπίσει σύντομα το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι κινήσεις του μόνον μέσα στους χώρους της πολυτελούς έπαυλής του. Ο ίδιος πάντως ο Σουχάρτο, βγαίνοντας μετά από δύο ώρες από το γραφείο του ανακριτή δήλωσε, χαμογελώντας στους δημοσιογράφους πως απάντησε "με ειλικρίνεια" σε κάθε ερώτηση πράγμα, που όπως είπε, θα εξακολουθεί "εφόσον απαιτηθεί".

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις ειλικρινείς προθέσεις του Προέδρου Χαμπίμπι και πολλοί περισσότεροι αυτοί που απαισιοδοξούν για το ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτών των ανακρίσεων. Αλλωστε, το ζήτημα δεν είναι μόνον ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν τα αμύθητα πλούτη της οικογένειας Σουχάρτο, αλλά και οι μαζικές παραβιάσεις πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ινδονήσιων, καθώς και οι πολιτικές ευθύνες του πολύχρονου καθεστώτος οικογενειοκρατίας και πολλαπλούς διαφθοράς...

ΗΠΑ - ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
"Ακήρυχτος πόλεμος"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Η τύχη του Προέδρου Κλίντον φαίνεται ότι κρέμεται από τα χέρια ολίγων "μετριοπαθών" ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που είναι αναποφάσιστοι, αφού η πλειονότητα των γερουσιαστών και των δύο κομμάτων έχει ταχθεί πλέον ανοιχτά υπέρ ή κατά της παραπομπής και της καθαίρεσης.

Σε αυτό ακριβώς το μικρό τμήμα των ρεπουμπλικανών απευθύνθηκε χτες η υπερασπιστική ομάδα του Κλίντον, όταν κάλεσε ως μάρτυρα υπεράσπισης τον ρεπουμπλικανό πρώην γερουσιαστή Γουίλιαμ Γουέλντ,ο οποίος πρότεινε να εξευρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα φέρεται ότι πρότεινε και μία "συμφωνία - πέντε σημείων" στη διαδικασία της καθαίρεσης, προκειμένου να προστατευτεί η "αξιοπρέπεια της χώρας". "Το πιο ενδεδειγμένο και πρέπον αποτέλεσμα της διαδικασίας πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό από την απομάκρυνση αυτού του προσώπου από την Προεδρία", τόνισε ο Γουέλντ απευθυνόμενος προς αυτούς που ενδεχομένως έχουν βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του "ακήρυχτου και υπόγειου πολέμου" των κοντσέρνς που διοικούν τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη.

Ενδεικτικό του πολέμου αυτού είναι το προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Congress Daily", η οποία καλύπτει θέματα που αφορούν στο Κογκρέσο. Το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στους Ρεπουμπλικάνους, έκανε μια "χαρτογράφηση" των δυνάμεων μέσα στη Γερουσία. Σύμφωνα με αυτό, 12 μέχρι 20 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ενδέχεται να ψηφίσουν κατά της παραπομπής του Κλίντον ενώ 8 - 12 Δημοκρατικοί μπορεί να ψηφίσουν υπέρ. Ομως τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικάνοι και 15 Δημοκρατικοί παραμένουν αναποφάσιστοι. Η "χαρτογράφηση" αυτή δείχνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 228 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι 206 των Δημοκρατικών, δηλαδή μια μικρή πλειοψηφία που μπορεί εύκολα να ανατραπεί, αφού ο μοναδικός ανεξάρτητος βουλευτής στις ψηφοφορίες τάσσεται συνήθως με την πλευρά των Δημοκρατικών.

Το τι μέλλει γενέσθαι για τον Κλίντον θα το μάθουμε οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου. Ημερομηνία όπου ενδέχεται να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την πρόταση παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της αποπομπής από το προεδρικό αξίωμα, όπως είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Σώματος, Νιούτ Γκίνγκριτς.Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια να εισηγηθεί στο Σώμα την έναρξη της διαδικασίας, θα πρέπει να αποφανθεί μέχρι την Παρασκευή ή το Σάββατο αν είναι βάσιμες οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Κλίντον - παρεμπόδιση Δικαιοσύνης, κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία - όσον αφορά το ρόλο του στο "σκάνδαλο Λεβίσκι". Στη συνέχεια, αρμόδιος για να ορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας από την ολομέλεια του Σώματος είναι ο Γκίνγκριτς.

Απο τις χτεσινές συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία

Από τις χτεσινές συγκρούσεις των φοιτητών με την Αστυνομία

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στο κύμα απολύσεων

ΣΕΟΥΛ.-

Μαζική διαδήλωση έκαναν χτες στη Σεούλ και σε άλλες νοτιοκορεάτικες πόλεις χιλιάδες εργαζόμενοι σε βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση κολοσσιαίων εταιριών να προβούν σε μαζικές απολύσεις για να καταπολεμηθεί η οικονομική κρίση.

"Ορισμένοι πολιτικοί και κολοσσοί επιχειρήσεων συνεργάζονται για να στραγγαλίσουν τους εργαζόμενους. Δε θα τους το επιτρέψουμε", υπογράμμισε σε σημείο της ομιλίας του σε πλήθος συγκεντρωμένων ο Κιμ Γιν - Σοκ, εκπρόσωπος συνδικαλιστικής οργάνωσης εργατών στη βιομηχανία "ΣΑΜΣΟΥΝΓΚ". Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο Κιμ Ντάε - Γιουνγκ να παραιτηθεί.

Πολλές χιλιάδες εργάτες, που εργάζονται σε πέντε βιομηχανικές μονάδες της εταιρίας "Νταεβού Ηλεκτρόνικς", έκαναν πορείες διαμαρτυρίας, όχι μόνο, στη Σεούλ, αλλά και σε άλλες πέντε πόλεις της Νότιας Κορέας.

Περίπου πέντε βιομηχανικοί κολοσσοί, που απασχολούν περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, ανακοίνωσαν ότι θα απολύσουν 170.000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ