ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Απώλεια ιστορικού στελέχους του Πορτογαλικού ΚΚ

Για την απώλεια του Σέρζιο Βιλαρίγκες, ιστορικού στελέχους του Πορτογαλικού ΚΚ, η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο αδελφό κόμμα. Σε αυτό σημειώνεται: «Με μεγάλη συγκίνηση μάθαμε για την απώλεια του συντρόφου Σέρζιο Βιλαρίγκες, που πέθανε στις 8 Φλεβάρη σε ηλικία 92 ετών, ιστορικού στελέχους του Πορτογαλικού ΚΚ και σημαντικής μορφής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Ο Σέρζιο Βιλαρίγκες γνωστός για την ιδιαίτερη συνεισφορά του στην αναδιοργάνωση του Πορτογαλικού ΚΚ τη δεκαετία του '40, και την 32χρονη παράνομη δράση του μέχρι την Επανάσταση των Γαριφάλλων, υπήρξε επί σχεδόν 3 δεκαετίες υπεύθυνος για την "Αβάντε" και τις διεθνείς σχέσεις του Πορτογαλικού ΚΚ.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε έναν από τους 152 αντιφασίστες - στη μεγάλη τους πλειοψηφία κομμουνιστές - που πρώτοι εγκαινίασαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ταράφαλ. Οπως απέτυχε αυτό "το στρατόπεδο του αργού θανάτου" να διασώσει το μισητό φασιστικό καθεστώς στη χώρα σας, έτσι θα αποτύχει η σύγχρονη αντικομμουνιστική επίθεση της νέας τάξης να διαιωνίσει το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Παρακαλούμε μεταβιβάστε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και τα μέλη του Πορτογαλικού ΚΚ».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Αρχισε η εθνικοποίηση των ορυχείων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την εθνικοποίηση του ορυχείου στο Βίντο στην κεντρική επαρχία του Ορούρο που ανήκε μέχρι χτες στην ελβετική εταιρεία «Glencore International AG» ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση Εβο Μοράλες, στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει από την 1η Μάη του 2006, όταν με Προεδρικό Διάταγμα εθνικοποίησε τον ενεργειακό τομέα και ειδικά το φυσικό αέριο.

Η εθνικοποίηση των ορυχείων, ένας ακόμη νευραλγικός τομέας της οικονομίας της Βολιβίας, ήταν ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Μοράλες, αλλά η εθνικοποίησή τους που ήταν προγραμματισμένη για τις 31 Οκτώβρη του 2006 αναβλήθηκε για τους πρώτους μήνες του 2007. «Η αποστολή εξετελέσθη» δήλωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, κατά την ομιλία του στο Ορούρο, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόγραμμα εθνικοποίησης των ορυχείων αλλά και άλλων τομέων προς όφελος του λαού της Βολιβίας, είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος αυτός θα έχει δυσκολίες ως προς την εφαρμογή του. Ηδη στις εγκαταστάσεις του ορυχείου εστάλησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις για την περιφρούρηση της εθνικοποιημένης εταιρείας, ενώ εντολές δόθηκαν και σε 25 τεχνολόγους να αρχίσουν το σχεδιασμό της παραγωγής.

H «βαριεστιμάρα» τού να μη φοβάσαι το αύριο

Με αφορμή ένα σημείο για τη ΓΛΔ

Διαβάζοντας τη σελίδα «Copy & Paste» του κ. Πανούτσου στο «Πρώτο Θέμα» της 4/2/2007 για την Ανατολική Γερμανία, πέρα από τα φαιδρά για τους συνοροφύλακες στο Βερολίνο, που όπως είναι γνωστό δεν ήταν ένα σύνορο μόνο μεταξύ δύο κρατών, αλλά και μεταξύ δύο κοινωνικών συστημάτων, αναρωτήθηκα αν πραγματικά είδε όσα μας εξιστόρησε, ή αν η μνήμη του έχει τόσο ξεθωριάσει, όπως άλλωστε και ο ίδιος τόσο θα ήθελε, όπως έγραψε.

Είχα την τύχη να ζήσω 7 χρόνια στην πρωτεύουσα της ΓΛΔ, και σε αντίθεση με τον κ. Πανούτσο, η ανάμνησή της μου έχει μείνει πολύ ζωντανή.

Χαρακτήρισε την Ανατολική Γερμανία σαν «τη χώρα της ατελείωτης βαριεστιμάρας», γιατί «ο πολίτης στα 18 του μπορούσε να μαντέψει το τέλος της ζωής του».

Πράγματι, οι μαθητές στα 15 τους είχαν κατασταλάξει για το επάγγελμα που θα ακολουθούσαν, οι φοιτητές γνώριζαν τουλάχιστον δυο χρόνια πριν αποφοιτήσουν πού θα εργαστούν, τα νέα ζευγάρια ήξεραν ότι το αν κάνουν παιδιά, δε θα τους εμπόδιζε ούτε να σπουδάσουν, ούτε να κάνουν καριέρα. Το σοσιαλιστικό κράτος έκανε ό,τι μπορούσε, σε συνθήκες αντίξοες, για να μη λείψει ειδικά στη νέα γενιά τίποτε: παιδικά επιδόματα, άτοκα δάνεια για τις νέες οικογένειες, χιλιάδες αθλητικοί σύλλογοι και αμέτρητα πολιτιστικά σύνολα.

Για τον κ. Πανούτσο όλα αυτά ήταν βαρετά.

Ηταν πράγματι «βαρετό» να παραμένουν οι τιμές στα είδη διατροφής, στα ενοίκια, στις συγκοινωνίες επί δεκαετίες κολλημένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Ηταν «βαρετό» με μια συμβολική εισφορά να έχεις μια από τις καλύτερες ιατροφαρμακευτικές περιθάλψεις του κόσμου.

Ηταν «βαρετό» να μπορείς να αποφασίζεις εσύ για τα ζητήματα του εργοστασίου σου, της συνοικίας σου, του σχολείου σου.

Τώρα η ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν είναι καθόλου «βαρετή». Οι νέοι ζουν στην πλειοψηφία τους με την αβεβαιότητα του αν θα βρουν μετά το σχολείο μια θέση σε κάποια επαγγελματική σχολή, για το αν το πτυχίο που θα πάρουν από το πανεπιστήμιο, που τώρα αρχίζουν να το μοσχοπληρώνουν, θα τους εξασφαλίσει κάποια σταθερή δουλιά.

Οι πολίτες της δεν μπορούν πια «να μαντέψουν το τέλος της ζωής τους». Δεν ξέρουν αν θα δουλεύουν ως τα 70 τους για να πάρουν μια σύνταξη, που μόλις θα φτάνει για να ζήσουν όσα χρόνια τους απομένουν. Ή αν θα απολυθούν στα 50 τους και θα ζουν με το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας, αφού αναγκαστούν να εξανεμίσουν τις καταθέσεις τους, να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους και να μετακομίσουν σε μικρότερο διαμέρισμα, όπως έχει γίνει ήδη με δεκάδες χιλιάδες.

Πολλοί απ' αυτούς, και από τους αμέτρητους εκείνους που ζουν με το φόβο να μην έρθουν στη θέση των πρώτων, θα προτιμούσαν τη «βαριεστιμάρα» της σιγουριάς για το αύριο από τη «συναρπαστικότητα» της ανασφάλειας για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.


Δημήτρης Αμπατιέλος

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρατική η εταιρία Ηλεκτρισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Δημόσιο αγαθό» πλέον είναι και επισήμως η εταιρία ηλεκτρισμού Electricidad de Caracas ιδιοκτησίας μέχρι χτες της πολυεθνικής με έδρα τις ΗΠΑ, «AES Corp.» μετά την επίσημη υπογραφή της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο των εθνικοποιήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Τσάβες, με προτεραιότητες τον ενεργειακό τομέα - ήδη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εθνικοποίησης του ζώνης του Ορινόκο - της ηλεκτρικής εταιρίας τροφοδότησης της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας που ήταν σε χέρια ιδιωτών από το 1885 και της εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση Τσάβες, στόχος όλων των εθνικοποιήσεων είναι νευραλγικές για την οικονομία εταιρείες να περάσουν στο δημόσιο τομέα ώστε να τεθούν τα θεμέλια της αλλαγής των οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων παραγωγής στην πορεία προς το «σοσιαλισμό».

Σύμφωνα με το ΑΒΝ, η συμφωνία υπογράφτηκε χθες στο Καράκας και ο πρόεδρος της «AES Corp.» Πολ Χανράχαμ, υπέγραψε τη μεταβίβαση του 82,14% των μετοχών έναντι 739.260.000 δολαρίων. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τη συμφωνίας υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος Χόρχε Ροντρίγκες και ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Ραφαέλ Ραμίρες. Πάντως, οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τις μετοχές.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στις δηλώσεις Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του αντιδραστικού Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε για τις δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο, όπου κατηγόρησε τους βουλευτές του «Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου» ότι είναι «αντάρτες και τρομοκράτες ντυμένοι με πολιτικά», πραγματοποίησαν χθες οπαδοί του Πόλου, αλλά και μέλη κοινωνικών και λαϊκών οργανώσεων, τόσο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όσο και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας.

Δηλώσεις που τις χαρακτήρισαν ως «απειλή θανάτου», δεδομένης της «πολιτικής» των δολοφονικών επιθέσεων που γίνονται ενάντια σε μέλη και στελέχη του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος ή ανθρώπους που θεωρούνται ότι «στηρίζουν το αντάρτικο κίνημα» από «αγνώστους» ή «ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς». Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Τελεσούρ», από τη στιγμή που ο Ουρίμπε έκανε τις εμπρηστικές και ιταμές αυτές δηλώσεις, βουλευτές, στελέχη του Πόλου και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν, ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ, αλλά και στελέχη διαφόρων οργανώσεων έχουν δεχτεί απειλητικά μηνύματα, είτε μέσω απλού ταχυδρομείου, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω τηλεφώνων.

Βουλευτές του Δημοκρατικού Πόλου, που σημειωτέον έχουν ήδη καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Προέδρου Ουρίμπε, δήλωσαν ότι στόχος των χθεσινών διαδηλώσεων ήταν η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να εκφραστεί δυναμικά η αντίθεση στην πολιτική αυτή του Ουρίμπε. Οσο για τις δηλώσεις, θεωρούν ότι αφ' ενός αποτελούν αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο ανάμειξης στελεχών και βουλευτών του κύκλου του Προέδρου με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και αφ' ετέρου εντάσσονται στο γνωστό σχέδιο του «βρώμικου πολέμου» ενάντια στο λαϊκό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ