ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανυποχώρητοι
  • Σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο
  • Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι αγρότες, αν δε δοθούν συγκεκριμένες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους
  • Εκλεισε πάλι χτες η Εθνική οδός, για να γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις στα μπλόκα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Κι ενώ δεκάδες μπλόκα με τρακτέρ έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής οδού και σε επαρχιακούς κόμβους σε όλη τη χώρα, σήμερα το μεσημέρι γίνεται η συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα, όπου θα τεθούν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως αν δε δοθούν συγκεκριμένες και θετικές λύσεις στα προβλήματα, ο αγώνας θα κλιμακωθεί και για ό,τι ακολουθήσει υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση. Εχει, επίσης, τονίσει πως κάθε απόφασή της υπαγορεύεται από τη θέληση του αγροτικού κόσμου και στηρίζεται στις γνώμες και προτάσεις των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τα αγροτικά αιτήματα, τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι δίκαια και πολλά από αυτά επείγοντα, αφού αφορούν ουσιαστικά στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γνωρίζει ακόμα ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με όσα και ό,τι μέσα διαθέτουν, για να επιβάλουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Προκαλεί, όμως, τον αγροτικό κόσμο επιμένοντας στην αυστηρή τήρηση των καταστροφικών αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ - όπως επανέλαβε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός - και στην τακτική αποπροσανατολισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί ο υπουργός Γεωργίας, αναμασώντας χιλιοειπωμένα "επιχειρήματα" περί δήθεν τεραστίου κόστους των αιτημάτων που θέτουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.

Σήμερα οι ξωμάχοι της Θεσσαλία συμπληρώνουν 11 συνεχή μερόνυχτα στα μπλόκα της εθνικής οδού Αθήνας - θεσσαλονίκης. Μαζί με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας - από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη - που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν συνέχιση του εμπαιγμού από την κυβέρνηση.

Στις μέρες που πέρασαν απέδειξαν, με τη μαζικότητα, το δυναμισμό και την καλή οργάνωση της πάλης τους, πως έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, τις οποίες αντλούν από την αρραγή ενότητά τους και την πολύμορφη και πολύπλευρη συμπαράσταση και συμπαράταξη των άλλων εργαζομένων, του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουν δε ότι ο αγώνας τους θα είναι πολύμορφος και μακρόχρονος, μέχρι να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Δίωρο κλείσιμο

Χτες ο αγώνας των αγροτών της Θεσσαλίας συνεχίστηκε με κλείσιμο της Εθνικής οδού με τρακτέρ για ένα δίωρο (3 με 5μ.μ.) όπου έγιναν ενημερωτικές συνελεύσεις και το ίδιο διάστημα στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ" δόθηκε συναυλία από το δημοτικό συγκρότημα του Βασίλη Νταράλα.Στη διάρκεια του αποκλεισμού του δρόμου στο μπλόκο του Συκουρίου κτηνοτρόφοι της Λάρισας, άδειασαν δεκάδες κιλά γάλατος στο οδόστρωμα σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. "Αυτό θα γίνεται καθημερινά, τόνισε αμέσως μετά ο Αποστόλης Μωραϊτης πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Λάρισας, ώστε να εκφραστεί η συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και να αναδειχτούν και τα μεγάλα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Οι χαμηλές τιμές στο γάλα και οι ποσοστώσεις οδηγούν την αγελαδοτροφία στην καταστροφή. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να δώσει λύσεις. Γιατί δεν είναι δυνατόν να πουλάει ο αγελαδοτρόφος το γάλα 100 - 110 δραχμές το κιλό και ο καταναλωτής να το αγοράζει 340 δραχμές".

Στη "Βιοκαρπέτ" οι συγκεντρωμένοι αγρότες χόρεψαν υπό τους ήχους του κλαρίνου και των κορναρισμάτων των τρακτέρ και το κέφι έφτιαξε ακόμα περισσότερο από την ανακοίνωση ότι κι άλλα τρακτέρ ξεκίνησαν από χωριά της Καρδίτσας, για να προστεθούν στο μπλόκο. Μαζί με τους αγρότες στη "Βιοκαρπέτ" βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος. "Είμαστε εδώ, δήλωσε το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μήτσος Θανασόπουλος, για να συμπαρασταθούμε στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός, γιατί η πρώτη ύλη για την κλωστοϋφαντουργία παράγεται από τους αγρότες. Και όταν έχουν οι αγρότες άμεσο πρόβλημα έχουμε και εμείς οι εργαζόμενοι".

"Σέκλιζα HOTEL"!

Στα μπλόκα της οδού Βόλου, του κόμβου Συκουρίου και της "Βιοκαρπέτ" τα τρακτέρ έχουν "ριζώσει" για τα καλά. Κατά εκατοντάδες "κρέμονται" σαν τσαμπιά κι απ' τις δυο κατευθύνσεις της εθνικής.

Τη μέρα, οι αγρότες μοιράζουν την προκήρυξη της Πανθεσσαλικής στους διερχόμενους οδηγούς, σχολιάζουν τα νέα, φτιάχνουν φαγητό, δείχνουν στους νεοφερμένους συναδέλφους τους που ν' αφήσουν τα τρακτέρ τους. Η πειθαρχία και η οργανωτικότητα που τους διακρίνει είναι ενδεικτικές του κλίματος στα μπλόκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα των τρακτέρ από τα Τρίκαλα την πρώτη μέρα της κινητοποίησης, στις 2 του Φλεβάρη, όταν "εισέβαλαν" στην οδό Βόλου στη Λάρισα: οι αγρότες έβλεπαν μόνο τα χέρια των μελών της ΠΑΣΕ για το πού θα παρκάρουν τα τρακτέρ τους, δίνοντας στους τροχονόμους την ευκαιρία να κάνουν άνετα τη δουλιά τους με τα ΙΧ.

Το βράδυ ανήκει στις ομάδες περιφρούρησης, τα φιλικά πειράγματα - "τολμηρά" ορισμένες φορές για τα αυτιά των "πρωτευουσιάνων", αλλά με μια αρχέγονη, θαρρείς, αγνότητα, που μόνο κακοπροαίρετους θα προκαλούσαν - τις διηγήσεις από τους μεγαλύτερους, το τσίπουρο για να ζεστάνει την ψυχή. Οι συζητήσεις φουντώνουν στα καταλύματα σαν τη φωτιά στις ξυλόσομπες και τις ψησταριές που έχουν φέρει μαζί τους. Οι άνθρωποι του κάμπου ήρθαν για να μείνουν. Κι όλα δείχνουν να το εννοούν.

Ζωή μοιρασμένη

Η ζωή που άφησαν πίσω στο χωριό οι αγρότες συνεχίζεται συγχρονισμένη στον ρυθμό της κινητοποίησης. Στα "μετόπισθεν" οι αγρότισσες λειτουργούν... σαν "λόχος διοικήσεως", αφού η υλική υποστήριξη των μπλόκων εξαρτάται από αυτές, ενώ συγχρόνως, υποχρεώσεις όπως τα παιδιά και το νοικοκυριό δεν είναι και τόσο... "αλληλέγγυες" με το αγροτικό κίνημα και δεν... "απεργούν".

Στο μπλόκο της οδού Βόλου συναντήσαμε τη Λίνα Δημητριάδη,μια νέα κοπέλα που δηλώνει αγρότισσα εκπέμποντας αυτοπεποίθηση και περηφάνια που σε καθηλώνει. Είναι από το Ομορφοχώρι Λάρισας και η ίδια δικαιολογεί πλήρως το όνομα αυτό. Ο άντρας της στα μπλόκα. Η ζωή της αυτές τις μέρες μοιράζεται στο χωριό και τα μπλόκα.

Η Λίνα, εκτός από αγρότισσα είναι και μητέρα. Εχει μια κόρη στο γυμνάσιο και μια μικρότερη μόλις πέντε χρόνων. Τα βγάζει πέρα με τα τεύτλα, τα μπαμπάκια, τα στάρια, την οικογένειά της και τώρα δίνει το δικό της "παρών" στα μπλόκα.

"Στο χωράφι οδηγάω τρακτέρ, στο δρόμο όχι", μας λέει χαμογελώντας. "Οι γυναίκες έρχονται στα μπλόκα για συμπαράσταση" προσθέτει. Μας λέει πως στα χωριά υπάρχουν και άνθρωποι που δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά "όλοι έχουν συναίσθηση της κατάστασης και των προβλημάτων", αφού "σε όλες τις καλλιέργειες υπάρχουν προβλήματα".

Η γιαγιά της οικογένειας προσφέρει κι αυτή τις δικές της υπηρεσίες στον αγώνα, κρατώντας τα παιδιά όταν η Λίνα είναι στα μπλόκα. "Πηγαινοέρχομαι. Το ευτύχημα είναι πως είμαστε κοντά με το χωριό και πως έχω βοήθεια".

Από τα δικαστήρια στα μπλόκα

Τα αγροτοδικεία έχουν εξοργίσει τους αγρότες. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει την απευθείας σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός της δίκης τριάντα αγροτών στη Λάρισα με τους συναδέλφους τους στα μπλόκα!

Οι αρμοστές των Βρυξελλών όμως δε σταματούν στους αγρότες. Την ημέρα του συλλαλητηρίου συμπαράστασης στη Λάρισα έγινε και η δίκη του προέδρου και του αντιπροέδρου του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας επειδή απέκλεισαν την Εθνική Τράπεζα ζητώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου "Ρόκα". Οι συνδικαλιστές μηνύθηκαν με την - πολύ γνωστή στους αγρότες - κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" και καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλακή επειδή "τόλμησαν" να διεκδικήσουν το ψωμί τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκανε και νουθεσίες (!) για το πώς να διεξάγουν τον αγώνα τους. Αλλη μια απόδειξη, πως τα συμφέροντα των εργατών και των αγροτών είναι κοινά.

Οι αγρότες πάντως δεν πτοούνται. "Φεύγουμε από τα δικαστήρια κι ερχόμαστε στα μπλόκα" λέει ο Χρήστος Μαυρογιάννης."Ετσι κι αλλιώς φυλακή είμαι μια ζωή", προσθέτει ο Νίκος Αβραμίδης."Αμα θέλουν ας πάνε στην Αγροτική Τράπεζα να δουν τις καρτέλες που χρωστάμε" εξηγεί. "Τα καύσιμα πάνω, τα λιπάσματα πάνω, αλλά αυτοί δε σκέφτηκαν εμάς. Μόνο για τις αυξήσεις στους βουλευτές σκέφτονται. Για τον αγρότη και τον συνταξιούχο που τον πλακώνουν στο ξύλο δεν έχουν λεφτά", λέει οργισμένος.

Εκτός όμως από οργή, οι αγρότες διαθέτουν και άφθονο, πηγαίο, πολυδιάστατο χιούμορ. Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", σε μία από τις πλατφόρμες των τρακτέρ που έχουν μετατραπεί σε καταλύματα με στρώματα και σόμπες, μια επιγραφή ενημερώνει για τον τόπο προέλευσης του τρακτέρ... με ιδιαίτερο τρόπο: "Σέκλιζα HOTEL"!

ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Μεγάλο συλλαλητήριο στον Ορχομενό

"Στη σημερινή συνάντηση με την κυβερνητική επιτροπή δεν πάμε "για να πιούμε καφέ", αλλά περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις, οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν". Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ως προσκεκλημένος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών της Επαρχίας Λιβαδειάς, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ Γιάννης Παττάκης,στο μαζικότερο και μαχητικότερο συλλαλητήριο αγροτών που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην επαρχία της Λιβαδειάς.

Από νωρίς το πρωί αγρότες από τα χωριά της περιοχής Ορχομενού κατέφθαναν στην πόλη και στάθμευαν γύρω από την κεντρική πλατεία με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα. Στις 11 το πρωί που άρχισε το συλλαλητήριο "η πλατεία ήταν γεμάτη". Με το σύνθημα "αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" υποδέχτηκαν οι Βοιωτοί αγρότες στο βήμα τον Γ. Παττάκη. Ο τελευταίος αφού μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των Θεσσαλών αγροτών, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθημερινά οξύνονται σαν απόρροια της αντιαγροτικής πολιτικής που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και υλοποιούν οι υποτακτικές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής σε παναγροτικό ξεσηκωμό για να μην ξεκληριστούν από τα χωριά τους.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Στ. Σφυρής,καθώς και ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Γκιζίμης,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στους αγρότες.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς ενίσχυσαν χτες με περισσότερα τρακτέρ τα υπάρχοντα "μπλόκα" σε Υψηλάντη, Ορχομενό, Κάστρο και Πυρί Θήβας,ενώ νέο μέτωπο άνοιξαν και στο Ρωμαίικο.Πολλά είναι τα ψηφίσματα συμπαράστασης κι ανάμεσά τους της προσωρινής διοίκησης των ΕΒΕ Λιβαδειάς, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ορχομενού κλπ.

Στη Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα οι αγρότες της επαρχίας Δομοκού κρατούσαν σταθερά το "πόστο" τους στο Δρούγο, όπου έχουν παραταγμένα εδώ και 9 μέρες εκατοντάδες τρακτέρ. Ενώ οι αγρότες της Λαμίας, που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στον Εθνικό δρόμο Αθήνας - Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης, έκλεισαν το δρόμο για μια ώρα χτες. Παραταγμένα μένουν και τα τρακτέρ στην κωμόπολη της Αμφίκλειας, περιμένοντας το "πράσινο φως" για κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών.

Καθαρός λόγος

"O αγρότης αντέχει! Στο κρύο και στη ζέστη". Ετσι απλά εκφράστηκε μπροστά στην κάμερα ο αγρότης που βγήκε ξανά στο δρόμο. Ηρεμος, αποφασισμένος, με τη στολή εκστρατείας και σιγουριά στο βλέμμα. Σιγουριά για τον εαυτό του, ότι αυτός θα παλέψει γιατί αντέχει και στο κρύο και στη ζέστη.

Το ξέρει και το λέει με λόγια που διατηρούν το νόημά τους. Το νόημα του αγώνα, της κινητοποίησης, της επιμονής στις διεκδικήσεις.

Ο λόγος του έχει καθαρότητα και συνέπεια και μια προειδοποίηση: Αντέχει ο αγρότης και στο κρύο και στη ζέστη. Μ' αυτά τα λόγια θα πείσει και κείνους που παραμυθιάζονται και τον θέλουν τσιφλικά και μεγαλοεισοδηματία που περνάει των ώρα του χαρτοπαίζοντας.

Αντέχει στο κρύο και τη ζέστη και "θα μείνει εκεί - είπε ένας άλλος - μέχρι το καλοκαίρι". Κι αν πάρουμε μία μία τις αχνισμένες λέξεις τους, κάνουμε μια διακήρυξη να τη μοιράσουμε στους δύσπιστους.

Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ