Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σέκλιζα HOTEL"!

Στα μπλόκα της οδού Βόλου, του κόμβου Συκουρίου και της "Βιοκαρπέτ" τα τρακτέρ έχουν "ριζώσει" για τα καλά. Κατά εκατοντάδες "κρέμονται" σαν τσαμπιά κι απ' τις δυο κατευθύνσεις της εθνικής.

Τη μέρα, οι αγρότες μοιράζουν την προκήρυξη της Πανθεσσαλικής στους διερχόμενους οδηγούς, σχολιάζουν τα νέα, φτιάχνουν φαγητό, δείχνουν στους νεοφερμένους συναδέλφους τους που ν' αφήσουν τα τρακτέρ τους. Η πειθαρχία και η οργανωτικότητα που τους διακρίνει είναι ενδεικτικές του κλίματος στα μπλόκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα των τρακτέρ από τα Τρίκαλα την πρώτη μέρα της κινητοποίησης, στις 2 του Φλεβάρη, όταν "εισέβαλαν" στην οδό Βόλου στη Λάρισα: οι αγρότες έβλεπαν μόνο τα χέρια των μελών της ΠΑΣΕ για το πού θα παρκάρουν τα τρακτέρ τους, δίνοντας στους τροχονόμους την ευκαιρία να κάνουν άνετα τη δουλιά τους με τα ΙΧ.

Το βράδυ ανήκει στις ομάδες περιφρούρησης, τα φιλικά πειράγματα - "τολμηρά" ορισμένες φορές για τα αυτιά των "πρωτευουσιάνων", αλλά με μια αρχέγονη, θαρρείς, αγνότητα, που μόνο κακοπροαίρετους θα προκαλούσαν - τις διηγήσεις από τους μεγαλύτερους, το τσίπουρο για να ζεστάνει την ψυχή. Οι συζητήσεις φουντώνουν στα καταλύματα σαν τη φωτιά στις ξυλόσομπες και τις ψησταριές που έχουν φέρει μαζί τους. Οι άνθρωποι του κάμπου ήρθαν για να μείνουν. Κι όλα δείχνουν να το εννοούν.

Ζωή μοιρασμένη

Η ζωή που άφησαν πίσω στο χωριό οι αγρότες συνεχίζεται συγχρονισμένη στον ρυθμό της κινητοποίησης. Στα "μετόπισθεν" οι αγρότισσες λειτουργούν... σαν "λόχος διοικήσεως", αφού η υλική υποστήριξη των μπλόκων εξαρτάται από αυτές, ενώ συγχρόνως, υποχρεώσεις όπως τα παιδιά και το νοικοκυριό δεν είναι και τόσο... "αλληλέγγυες" με το αγροτικό κίνημα και δεν... "απεργούν".

Στο μπλόκο της οδού Βόλου συναντήσαμε τη Λίνα Δημητριάδη,μια νέα κοπέλα που δηλώνει αγρότισσα εκπέμποντας αυτοπεποίθηση και περηφάνια που σε καθηλώνει. Είναι από το Ομορφοχώρι Λάρισας και η ίδια δικαιολογεί πλήρως το όνομα αυτό. Ο άντρας της στα μπλόκα. Η ζωή της αυτές τις μέρες μοιράζεται στο χωριό και τα μπλόκα.

Η Λίνα, εκτός από αγρότισσα είναι και μητέρα. Εχει μια κόρη στο γυμνάσιο και μια μικρότερη μόλις πέντε χρόνων. Τα βγάζει πέρα με τα τεύτλα, τα μπαμπάκια, τα στάρια, την οικογένειά της και τώρα δίνει το δικό της "παρών" στα μπλόκα.

"Στο χωράφι οδηγάω τρακτέρ, στο δρόμο όχι", μας λέει χαμογελώντας. "Οι γυναίκες έρχονται στα μπλόκα για συμπαράσταση" προσθέτει. Μας λέει πως στα χωριά υπάρχουν και άνθρωποι που δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αλλά "όλοι έχουν συναίσθηση της κατάστασης και των προβλημάτων", αφού "σε όλες τις καλλιέργειες υπάρχουν προβλήματα".

Η γιαγιά της οικογένειας προσφέρει κι αυτή τις δικές της υπηρεσίες στον αγώνα, κρατώντας τα παιδιά όταν η Λίνα είναι στα μπλόκα. "Πηγαινοέρχομαι. Το ευτύχημα είναι πως είμαστε κοντά με το χωριό και πως έχω βοήθεια".

Από τα δικαστήρια στα μπλόκα

Τα αγροτοδικεία έχουν εξοργίσει τους αγρότες. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει την απευθείας σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός της δίκης τριάντα αγροτών στη Λάρισα με τους συναδέλφους τους στα μπλόκα!

Οι αρμοστές των Βρυξελλών όμως δε σταματούν στους αγρότες. Την ημέρα του συλλαλητηρίου συμπαράστασης στη Λάρισα έγινε και η δίκη του προέδρου και του αντιπροέδρου του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας επειδή απέκλεισαν την Εθνική Τράπεζα ζητώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου "Ρόκα". Οι συνδικαλιστές μηνύθηκαν με την - πολύ γνωστή στους αγρότες - κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών" και καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλακή επειδή "τόλμησαν" να διεκδικήσουν το ψωμί τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκανε και νουθεσίες (!) για το πώς να διεξάγουν τον αγώνα τους. Αλλη μια απόδειξη, πως τα συμφέροντα των εργατών και των αγροτών είναι κοινά.

Οι αγρότες πάντως δεν πτοούνται. "Φεύγουμε από τα δικαστήρια κι ερχόμαστε στα μπλόκα" λέει ο Χρήστος Μαυρογιάννης."Ετσι κι αλλιώς φυλακή είμαι μια ζωή", προσθέτει ο Νίκος Αβραμίδης."Αμα θέλουν ας πάνε στην Αγροτική Τράπεζα να δουν τις καρτέλες που χρωστάμε" εξηγεί. "Τα καύσιμα πάνω, τα λιπάσματα πάνω, αλλά αυτοί δε σκέφτηκαν εμάς. Μόνο για τις αυξήσεις στους βουλευτές σκέφτονται. Για τον αγρότη και τον συνταξιούχο που τον πλακώνουν στο ξύλο δεν έχουν λεφτά", λέει οργισμένος.

Εκτός όμως από οργή, οι αγρότες διαθέτουν και άφθονο, πηγαίο, πολυδιάστατο χιούμορ. Στο μπλόκο της "Βιοκαρπέτ", σε μία από τις πλατφόρμες των τρακτέρ που έχουν μετατραπεί σε καταλύματα με στρώματα και σόμπες, μια επιγραφή ενημερώνει για τον τόπο προέλευσης του τρακτέρ... με ιδιαίτερο τρόπο: "Σέκλιζα HOTEL"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηταν εκεί, με τους αγρότες (1999-02-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικός ενθουσιασμός (1999-02-11 00:00:00.0)
Οι "φρουροί των μπλόκων" έδωσαν την εντολή (1998-02-14 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΕΣ (1998-02-11 00:00:00.0)
Ισχυρό μέτωπο αγώνα (1998-02-05 00:00:00.0)
Ακλόνητοι στα μπλόκα μέχρι τη νίκη (1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ