Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικά φαινόμενα φαυλότητας και σήψης

Εικόνα υψίστης τραγικότητας και συνάμα φαυλότητας. Ο πλανητάρχης Κλίντον στέκεται αγέρωχος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κοιτάζει ευθέως, με σκληρό βλέμμα, τους φακούς και με φωνή παλλόμενη από πολεμικό μένος και ηθική αγανάκτηση, απειλεί το Ιράκ. Θα κινητοποιήσει τις τεράστιες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, για να συντρίψει αυτή τη μικρή χώρα, σαν τίμιος υπερασπιστής του καλού και του δικαίου!...

Την τέτοια στάση του μπροστά στα μέσα ενημέρωσης τού τη συνέστησαν οι επιτελείς και σύμβουλοί του. Γιατί; Εδώ προκύπτει η αβυσσαλέα φαυλότητα. Γιατί έτσι θα εκέρδιζε πόντους η τρωθείσα δημοτικότητά του. Η αμερικανική κοινωνία θα έβλεπε, ότι έχει λεβέντη Πρόεδρο, και θα του συγχωρούσε τα σεξουαλικά ρεζιλίκια του. Οπερ και εγένετο!

Δηλαδή, εν συμπεράσματι, η πολεμική κινητοποίηση της υπερδύναμης κατά της αδύναμης χώρας, συνδέεται και με τον επιλήψιμο βίο του Προέδρου και ηγέτη της! Οποία φαυλότητα και αθλιότητα! Οποία αποφορά σήψης!

Σ' αυτό το σημείο προκύπτει αναγκαίος ο σχολιασμός των θέσεων, που διατύπωσαν μερικοί, σχετικά με τον σκανδαλώδη βίο του αξιοτίμου κυρίου Κλίντον. Είπαν οι εν λόγω κύριοι, μεταξύ των οποίων και πνευματικοί άνθρωποι, καθηγητικού κύρους, ότι δεν έπρεπε, εν ονόματι ενός νοσηρού πουριτανισμού, να υπάρξει έλεγχος και δυσμενής ή ειρωνική κρίση, για τον ιδιωτικό βίο του Αμερικανού Προέδρου. Και δεν έπρεπε, γιατί και ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως όλοι οι άνθρωποι, δικαιούται να έχει το απαραβίαστο του ιδιωτικού βίου του.

Ετσι, λοιπόν; Ωστε και ένας κοτζάμ Πρόεδρος, ένας πανίσχυρος ηγέτης της μόνης υπερδύναμης, έχει το δικαίωμα να κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει, ακόμη και τα αίσχιστα, στην ιδιωτική του ζωή; Να, όμως, το αποτέλεσμα: Λόγω της τόσο υψηλής θέσης του, φθάνει στο σημείο, ή μάλλον εξαναγκάζεται, να κηρύξει ακόμα και πόλεμο, για να καλύψει τα αποκαλυφθέντα, από σκοπιμότητα ή κατά μοιραίο τρόπο, επιλήψιμα του ιδιωτικού βίου του!

Τώρα, τι λένε οι αναλαβόντες να υπερασπιστούν την ιδιωτική ζωή του κυρίου Κλίντον;

Αλλ' ας αφήσουμε αυτούς κι ας δούμε, τι λέει επ' αυτού του μεγάλου και λίαν ενδεικτικού θέματος, η ιστορία. Σε μια εκτενή βιογραφία του θρυλικού επαναστάτη Σπάρτακου, γραμμένη από Αμερικανό συγγραφέα, διάβασα, ποια ήταν η αφορμή της εξέγερσης των μονομάχων του ρωμαϊκού στίβου, της οποίας εξέγερσης ηγήθη ο από τη Θράκη ήρωας.

Ο Σπάρτακος εμονομάχησε με έναν συνάδελφό του. Και τον νίκησε. Κι ενώ τον είχε μπροστά του, πεσμένο καταγής, κάτω από τη λόγχη του, περίμενε να του δοθεί από τις κερκίδες του Κολοσσαίου το σύνθημα του κοινού, να μην τον εκτελέσει. Να του χαρίσει τη ζωή.

Αυτός ήταν ο κανόνας. Οι ηττημένοι να μη φονεύονται, όχι από φιλανθρωπική διάθεση του θηριώδους ρωμαϊκού κοινού, αλλά για να μην εξοντώνονται και λιγοστεύουν οι πολύτιμοι για το βάρβαρο θέαμα μονομάχοι. Δηλαδή, για λόγους οικονομικούς.

Στη σκηνή, που ανέφερα, ο κανόνας δεν ετηρήθη. Μεταξύ των θεατών ήταν και ένας μέγας και πολύς Ρωμαίος τιτλούχος. Καθόταν, μπροστά, με τον ερωμένο του. Με ένα νεαρό κίναιδο. Κι αυτός ο αχρείος νεαρός ήθελε, να δει, να τρέξει αίμα. Κι εζήτησε από τον πανίσχυρο εραστή του, να παρασύρει, με το κύρος του, το κοινό, να ζητήσει από τον Σπάρτακο, να εκτελέσει τον ηττημένο αντίπαλό του. Και όντως παρεσύρθη το κοινό κι εζήτησε την εκτέλεση.

Ο Σπάρτακος, όταν είδε να του ζητούν να γίνει φονιάς του συναδέλφου του, αγανάκτησε. Δεν υπάκουσε. Εριξε κατά γης τη λόγχη του, εγύρισε στο χώρο, όπου έμεναν οι μονομάχοι, και τους ξεσήκωσε. Η ανάμιξη των σεξουαλικών αχρειοτήτων της σαπισμένης κοινωνίας του ρωμαϊκού ιμπέριουμ, είχε τότε σαν συνέπεια την έναρξη της ηρωικής και παλυαίμακτης εξέγερσης των δούλων.

Κάτι παρόμοιο διαγράφεται και σήμερα. Ενας από τους λόγους της ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, φαίνεται να είναι και η ανάμιξη των σεξουαλιστικών επιδόσεων του κυρίου Κλίντον στην πολιτική και τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτός ο παραλληλισμός μάς κάνει να σκεφθούμε πολλά. Τόσα πολλά!...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ