Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποκρισία και πολιτικαντισμός

Τεχνητό κλίμα ευφορίας προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με στόχο να προωθηθούν τάχα τα προβλήματα των αγροτών που σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται στους δρόμους.

Και η συνάντηση, όμως, αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των αγροτών και δημιουργίας ψευδαισθήσεων ότι κάτι μπορεί να γίνει στο μέλλον, γι' αυτό χρειάζεται υπομονή και σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Εντάσσεται στην προσπάθεια να φανεί και η κυβέρνηση σύμμαχος των αγροτών που δίνει τάχα τη μάχη στην ΕΕ για την ελληνική γεωργία, ενώ και η ίδια είναι αντίθετη με τα αιτήματά τους.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά απορρέουν από τα αιτήματα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ, που δεν έχουν σχέση με τα αιτήματα των αγροτών και που δεν τους λύνουν κανένα πρόβλημα.

Βαμβάκι

Στο βαμβάκι η κυβέρνηση δε ζητάει να καταργηθεί ούτε να αυξηθεί η ποσόστωση των 782.000 τόνων και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για να δοθεί ολόκληρη η επιδότηση και η ελάχιστη τιμή που ζητούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι τον Εβρο. Δε ζητάει να αλλάξει στο σύνολό του ο κανονισμός του βαμβακιού που περιθωριοποιεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας. Αλλά, τα αιτήματά της περιορίζονται στο ύψος της προκαταβολής που παίρνουν οι βαμβακοπαραγωγοί, όταν πουλάνε το προϊόν τους, στην αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων και στο μοίρασμα κατά περιοχή της μίζερης ποσόστωσης.

Αυτά, όμως, τα αιτήματα ακόμα και αν υλοποιηθούν δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών και δε δημιουργούν καλύτερη προοπτική για την καλλιέργεια. Είναι καθαρά διαχειριστικά και, το μοίρασμα της ποσόστωσης κατά περιοχή, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να το αξιοποιεί ρουσφετολογικά και διασπαστικά.

Λάδι

Στο λάδι η κυβέρνηση δε ζητάει να καταργηθεί η ποσόστωση των 1.350.000 τόνων σε ολόκληρη την ΕΕ, που η υπέρβασή της μειώνει αυτόματα και δραστικά τις επιδοτήσεις και τις τιμές παρέμβασης 3% κάθε χρόνο. Δε ζητάει να αυξηθεί η τιμή παρέμβασης που τα τελευταία χρόνια μειώνεται κάθε χρόνο και έχει φτάσει στο εξευτελιστικό ύψος των 584 δραχμών ανά κιλό για τον ΑΣΣΟ και με πληρωμή τον Οκτώβρη, που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις κερδοσκοπίας των εμπορομεσαζόντων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών. Δε ζητάει να λειτουργεί η παρέμβαση μαζί με τη συγκομιδή του προϊόντος και όχι τον Ιούλη του επόμενου χρόνου, για να υπάρχει πραγματική προστασία του προϊόντος. Δε ζητάει να μην εφαρμοστεί η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που περιορίζει τις εξαγωγές από 140,5 χιλιάδες τόνους σε 115 χιλιάδες τόνους, για να αποσυμφορηθεί η αγορά. Αλλά το μοναδικό αίτημα της κυβέρνησης, που και αυτό δε γίνεται αποδεκτό είναι η λειτουργία της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, σύμφωνα με την οποία μπορεί άμεσα να συγκεντρωθούν 30.000 τόνοι λάδι με τις εξευτελιστικές τιμές παρέμβασης και τους απαράδεκτους όρους πληρωμής.

Ρύζι

Στο ρύζι η κυβέρνηση συμφωνεί με τη χαμηλή ποσόστωση των 249 χιλιάδων στρεμμάτων και τα εξαπλάσια πρόστιμα συνυπευθυνότητας που μηδένισαν τη στρεμματική επιδότηση που δόθηκε σαν αντιστάθμισμα για τις δραστικές μειώσεις των τιμών.

Δε λέει κουβέντα για αθρόες εισαγωγές της Ολλανδίας από τις Αντίλλες σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Το μοναδικό της αίτημα, με περιβαλλοντικές προφάσεις, είναι να μοιραστεί αυτή η χαμηλή ποσόστωση σε δύο περιοχές της χώρας, με στόχο να χτυπηθεί η καλλιέργεια στις περιοχές που το ρύζι αποτελεί βασικό προϊόν.

Εσπεριδοειδή

Για τα εσπεριδοειδή, η κυβέρνηση στη συνάντηση αυτή δε διατύπωσε κανένα αίτημα και πολύ περισσότερο δε ζήτησε την αλλαγή του νέου κανονισμού, που από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του έδειξε τις καταστροφικές του συνέπειες, που θα ενταθούν με την ολοκλήρωσή του.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις αθρόες εισαγωγές χυμών πορτοκαλιών στις χώρες της ΕΕ, αλλά και στη χώρα μας, σε βάρος της εγχώριας παραγωγής που σαπίζει αμάζευτη στα δέντρα.

Είναι ικανοποιημένη από τη μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια των διεθνών αγορών, που έχουν απομείνει κύρια των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται το μέλλον της καλλιέργειας.

Είναι ικανοποιημένη από τη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων και τις εξευτελιστικές τιμές, που σε ορισμένες περιοχές ανέρχονται στο αστρονομικό ύψος μερικών ...δεκαρών το κιλό.

Τεύτλα, σταφίδα, ντομάτα

Κανένα αίτημα δε διατύπωσε η κυβέρνηση και για τα υπόλοιπα προϊόντα που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα όπως σταφίδα, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, αιγοπροβατοτροφία κ.ά., παρά μόνο, και για την τιμή των όπλων, επανέφερε το αίτημα για μικρή αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα, που για άλλη μια φορά αντιμετωπίστηκε με εκφυλιστικό και περιφρονητικό τρόπο από την ΕΕ.

Και ενώ δεν πρόβαλε κανένα ουσιαστικό αίτημα των αγροτών, δε διστάζει να επικαλείται το πρόγραμμα σύγκλισης, τη στενότητα του προϋπολογισμού και τους κινδύνους της δραχμής, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Λες και οι αγρότες συντάξανε το πρόγραμμα σύγκλισης και τον προϋπολογισμό. Λες και οι αγρότες κερδοσκοπούν στο χρηματιστήριο σε βάρος της δραχμής.

Οι πραγματικοί στόχοι

Η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την ΕΕ και η άρνησή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών δείχνουν ξεκάθαρα ποια συμφέροντα εξυπηρετεί και ποιοι είναι οι πραγματικοί της στόχοι για τη γεωργία και τους αγρότες. Να αυξηθούν τα κέρδη των πολυεθνικών τροφίμων και η αισχροκέρδεια των εμπορομεσαζόντων. Να συρρικνωθεί η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα. Να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να γίνουν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες.

Αυτούς τους στόχους δεν μπορεί να τους συγκαλύψει η κυβέρνηση όσο θέατρο και αν παίζει ο υπουργός Γεωργίας στην ΕΕ. Γιατί οι αγρότες τόσα χρόνια στα μπλόκα, εκτός των άλλων, έμαθαν να ξεχωρίζουν τους φίλους από τους εχθρούς, έμαθαν να διακρίνουν την υποκρισία και τον πολιτικαντισμό.

Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ