Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΕΣΠΕΡΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Συντονισμένος αγώνας σε όλη τη χώρα

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο, οι αγρότες της Πελοποννήσου ετοιμάζονται για τη συνέχιση του αγώνα τους αν δε δοθούν ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις.

Χτες στο Αίγιο μέλη της ΣΕΑ έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασαν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών εσπεριδοειδών. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Κώστας Κερκουλάς,εκπροσωπώντας τους ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς εσπεριδοειδών όλης της χώρας, παρουσίασε ένα κοινό ψήφισμα που υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας,Αρτας,Ζακύνθου,Ηλείας,Κέρκυρας,Πρέβεζας και Σάμου και των Συντονιστικών Επιτροπών Αιγιάλειας,Ηρακλείου,Λακωνίας,Λέσβου,Μεσσηνίας και Χανίων, περιοχές στις οποίες οι αγρότες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Στο ψήφισμα αναφέρεται πως οι παραγωγοί λαδιού και εσπεριδοειδών βρίσκονται σε απόγνωση. Οι λόγοι που οδηγούν τους ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο είναι: το πάγωμα των τιμών παρέμβασης της ΕΕ για μια δεκαετία, ο ετεροχρονισμός της παρέμβασης από τις αρχές Νοέμβρη του χρόνου συγκομιδής στις αρχές Ιούλη του επόμενου χρόνου και η χαμηλή ποσόστωση των 1,35 εκατομμυρίων τόνων για όλη την ΕΕ, καθώς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που μειώνουν δραστικά τις επιδοτήσεις.

Αντίστοιχα, βασικές αιτίες του αδιεξόδου για τα εσπεριδοειδή θεωρούνται: η δραστική μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων που επέβαλε η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να εκτοπίζονται από τις διεθνείς αγορές και να μένουν απούλητα, η μείωση και κατάργηση των δασμών εισαγωγής χυμών από τρίτες χώρες που είχε αποτέλεσμα να κατακλυστεί η ΕΕ και η χώρα μας από ξένους χυμούς την ώρα που τα ελληνικά πορτοκάλια σαπίζουν στα δέντρα και οι ποσοστώσεις στις εξαγωγές, αλλά και στις ποσότητες των χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών, σε συνδυασμό με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, δεν επιτρέπουν τη διάθεση της ντόπιας παραγωγής.

Τι διεκδικούν

Ο Κ. Κερκουλάς σημείωσε πως η κατάσταση χειροτερεύει καθώς υπάρχει μείωση κατά 36% της επιδότησης για κάθε κιλό λεμόνια που πάει προς τρίτες χώρες από την ΕΕ και μείωση κατά 21% του τονάζ των εξαγωγών προς τρίτες χώρες. Αντέκρουσε τις κατηγορίες του υπουργού Γεωργίας, πως ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών βλάπτει τους παραγωγούς λαδιού και εσπεριδοειδών και παρουσίασε τις προτάσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στο κοινό ψήφισμα.

Οι παραγωγοί λαδιού και εσπεριδοειδών διεκδικούν:

  • Αμεση κοινοτική παρέμβαση για το λάδι με τιμή 1.000 δραχμές ανά κιλό για τον "άσσο" (οξύτητα 0-1)
  • Να μην εφαρμοστούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να καταβληθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και μη αποδοχή από την κυβέρνηση του νέου κανονισμού που καταργεί την παρέμβαση και δίνει τις επιδοτήσεις ανά δέντρο.
  • Ενίσχυση των εξαγωγών εσπεριδοειδών και κατάργηση των εξαγωγικών ποσοστώσεων προς τρίτες χώρες, για να μη χαθούν οι λίγες διεθνείς αγορές και να πουληθούν τα εσπεριδοειδή σε ικανοποιητικές τιμές.
  • Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή χυμών εσπεριδοειδών από τις αθρόες εισαγωγές που κάνουν η ΔΕΛΤΑ, η ΦΑΓΕ, η 3Ε κ.ά. και να ενισχυθεί η αρχή της κοινοτικής προτίμησης.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, για να δοθούν όλες οι επιδοτήσεις για όλες τις ποσότητες που θα χυμοποιηθούν.
  • Να αλλάξει ριζικά ο νέος κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά.

Κοντά σ' αυτά και ευθυγραμμισμένοι με τα αιτήματα των υπόλοιπων αγροτών οι παραγωγοί λαδιού και εσπεριδοειδών ζητούν:

- Να σταματήσουν οι δίκες και καταδίκες των αγροτών.

- Να γίνει δίκαιη ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

- Να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000".

- Να ξεκινήσει άμεσα το επισιτιστικό πρόβλημα και να διπλασιαστούν οι ποσότητες.

- Να διασφαλιστεί η πληρωμή των παραγωγών από τις αυθαιρεσίες των εμπορομεσαζόντων και βιομηχάνων.

Ολα τα παραπάνω, θα τεθούν σήμερα από τον Κ. Κερκουλά στο κυβερνητικό κλιμάκιο. Οι παραγωγοί εκτιμούν πως πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του μέλους της ΣΕ Αιγιάλειας πως "η κυβέρνηση έχει λύσεις. Αν δε θελήσει να τις δώσει, τότε η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική της".

Αιγιάλεια

Οι αγρότες της Αιγιάλειας είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Ετσι προγραμματίζουν συγκέντρωση αύριο, Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου και κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου. Συνέχεια των κινητοποιήσεών τους θα δοθεί τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη με συγκέντρωση και παράταξη μηχανημάτων στην Εθνική οδό στον κόμβο Μεγανίτη. Την Τετάρτη, στις 18 Φλεβάρη, μέρα που θα διεξαχθεί η δίκη 22 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα γίνει συγκέντρωση αγροτών έξω από τα δικαστήρια. Τέλος, την Παρασκευή 20 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας θα γίνει παναιγιάλεια συγκέντρωση με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής.

Σπάρτη

Στη Λακωνία, χτες, πολλές εκατοντάδες αγρότες με περισσότερα από 100 τρακτέρ πραγματοποίησαν μεγάλο και δυναμικό συλλαλητήριο. Συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του Ευρώτα και απέκλεισαν για δύο ώρες την κυκλοφορία στο δρόμο Σπάρτης - Τρίπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων της Λακωνίας. Κατόπιν έκαναν πορεία με τα τρακτέρ μέσα στους δρόμους της Σπάρτης, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας προς την κυβέρνηση. Στη συνέχεια επέστρεψαν και παρέταξαν τα τρακτέρ στη γέφυρα του Ευρώτα στο δρόμο, όπου και παραμένουν, αναμένοντας τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, για να καθορίσουν την αγωνιστική τους πορεία.

Ηλεία

Στην Ηλεία συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στο ύψος της Ανδραβίδας, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους κατά μήκος του δρόμου, εμποδίζοντας καθημερινά την κυκλοφορία για κάποιες ώρες.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο οι αγρότες, κλιμακώνοντας τη δράση τους, πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. συλλαλητήριο. Θα ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους από τη θέση Λούμπα, θα περάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξουν στη Νομαρχία Ζακύνθου. Οπως αναφέρει η ΣΕΑ, με ανακοίνωσή της, εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση από τον κοινό εκπρόσωπο των ελαιοπαραγωγικών και εσπεριδοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά οι αγρότες συνεδριάζουν, για να σχεδιάσουν τον αγώνα τους, αδιαφορώντας για τις λογής λογής πυροσβεστικές κινήσεις αποπροσανατολισμού, που επιχειρούν κυβερνητικά στελέχη. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε δελτίο Τύπου που διένειμε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Καλαφάτης, ο οποίος ισχυρίζεται πως έθεσε το πρόβλημα των αγροτών στον διοικητή του ΕΛΓΑ και καλεί τους αγρότες να κάνουν υπομονή, καθώς τα προβλήματά τους θα έχουν λυθεί μέχρι το... Πάσχα. Οι αγρότες καταδίκασαν αυτούς τους θεατρινισμούς και προσανατολίζονται σε διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Λέσβο

Στη Λέσβο προετοιμάζεται εντατικά το παλλαϊκό συλλαλητήριο που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Μυτιλήνη. Για το λόγο αυτό, μετά τη χτεσινή σύσκεψη που έκανε η ΣΕΑ, αποφασίστηκε να γίνει, σήμερα στις 5 το απόγευμα, συνάντηση με τους φορείς του νησιού στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης. Κι αυτό, για να ενημερωθούν οι φορείς των εργαζομένων και του νησιού γενικότερα και να συζητήσουν τους τρόπους συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο. Παράλληλα, κλιμάκια της Συντονιστικής Επιτροπής πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά του νησιού, καλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νησιού θα πραγματοποιηθεί παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο στις 23 του Φλεβάρη. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές στήριξης του συλλαλητηρίου, μία στην κεντρική Κέρκυρα και δύο στη νότια, οι οποίες πραγματοποιούν περιοδείες με το ΔΣ της ΟΑΣ, στα χωριά καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων(2005-10-25 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα στη «Λάρσο»(2002-02-02 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της σύσκεψης(2001-12-02 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους τομείς(2000-02-20 00:00:00.0)
Εξανεμίζεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών(1999-08-19 00:00:00.0)
Κοροϊδίες Τζουμάκα(1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ