Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοροϊδίες Τζουμάκα

Για να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και λαδιού, ανακοίνωσε χτες ότι πρότεινε έξι μέτρα στην Κομισιόν!

Να αποπροσανατολίσει τους παραγωγούς εσπεριδοειδών και τους ελαιοπαραγωγούς επιχειρεί για άλλη μια φορά ο υπουργός Γεωργίας. Χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τις ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ανακοίνωσε ότι πρότεινε στην Κομισιόν την έγκριση έξι μέτρων για να λυθούν υποτίθεται τα προβλήματα. Μόνο που τα προτεινόμενα αυτά μέτρα, είναι καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα και ακόμα αν τα αποδεχτούν οι Βρυξέλλες, πράγμα που φαίνεται απίθανο, δεν πρόκειται να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των παραγωγών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός πρότεινε τρία μέτρα για τα εσπεριδοειδή στο πακέτο τιμών 1998/99: Εθνική ποσόστωση, εγγυημένη τιμή στον παραγωγό και μείωση της συνυπευθυνότητας. Επίσης στη Διαχειριστική Επιτροπή θα τεθεί θέμα αύξησης των εξαγωγικών επιδοτήσεων από 40 σε 80 ECU. Για το λάδι ο Τζουμάκας γνωστοποίησε... ότι oι υπηρεσίες της ΕΕ προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να δοθεί παρέμβαση στα τέλη Μαρτίου και ότι ο τρόπος υλοποίησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης των 30.000 τόνων θα εγκριθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής στις 25 Φλεβάρη.

Ομως:

  • Η καθιέρωση εθνικής ποσόστωσης στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια δε λύνει το πρόβλημα αφού πάλι οι παραγωγοί θα πληρώνουν υψηλά πρόστιμα και επιπλέον πρόκειται για μοίρασμα της μιζέριας, που επιβάλλουν οι ποσοστώσεις της ΕΕ. Πράγμα που ισχύει επίσης και για το λάδι.
  • Για την καθιέρωση εγγυημένης τιμής στον παραγωγό και τη μείωση της συνυπευθυνότητας, το ερώτημα είναι ποιους πάει να κοροϊδέψει ο υπουργός Γεωργίας. Τους βαμβακοπαραγωγούς που έθεσαν το ίδιο αίτημα και τους είπε ότι αυτό είναι σχιζοφρενικό και δε θα το δεχτεί η ΕΕ, ή τους παραγωγούς εσπεριδοειδών για να τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες;
  • Οσον αφορά το λάδι, πάλι δε λύνεται κανένα πρόβλημα και τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας γίνονται για να μην ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα έβγαζαν τους ελαιοπαραγωγούς από το αδιέξοδο και θα έβαζαν φραγμό στους εκβιασμούς των εμπόρων - βιομηχάνων που εξώθησαν τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Η υλοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων σημαίνει ότι οι Ομάδες Παραγωγών που θα αναλάβουν αυτό το έργο, θα πάρουν 17 δραχμές το κιλό για έξοδα αποθήκευσης για ένα τρίμηνο και οι παραγωγοί θα πάρουν κατά τον Οκτώβρη την τιμή παρέμβασης, που είναι 584 δραχμές το κιλό για τον "άσο" και 546 δραχμές για το "τριάρι". Οι ίδιες εξευτελιστικές τιμές θα δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς κατά τα τέλη Ιούλη, αν τελικά ξεκινήσει η παρέμβαση τέλη Μάρτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ