Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Η μετοχοποίηση είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους, στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου επιχειρήσεων της ΔΕΠ - με πρώτο βήμα τη μετοχοποίηση του 25% - εξέφρασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, μέσω της εισόδου του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο πετρελαιοειδών κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Διυλιστήρια και τις Χημικές Βιομηχανίες. Οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης και της πολιτικής των μετοχοποιήσεων, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τόσο στην εθνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, όσο και στην απασχόληση. Ενάντια σε αυτή την πολιτική, πρότειναν την ανάγκη ενίσχυσης ενός δυναμικού κερδοφόρου δημόσιου τομέα πετρελαίου, με αναβαθμισμένο το ρυθμιστικό και παρεμβατικό του ρόλο στο πετρελαϊκό κύκλωμα και στην εθνική οικονομία και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι οι ίδιοι θα αντισταθούν στην υλοποίηση των σχεδίων της. Υπόσχεση, ότι οι εργαζόμενοι θα βρουν στους αγώνες τους πλήρη συμπαράσταση από το ΚΚΕ, έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Ν. Μπατιστάτος,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προωθεί μια πολιτική που υποβαθμίζει όλο και περισσότερο το δημόσιο τομέα, παραδίδοντας τις δραστηριότητές του στην απευθείας εξάρτηση από τις πολυεθνικές.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η Μετοχοποίηση της ΔΕΠ είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή της, οι εργαζόμενοι έκαναν σαφές ότι, με το εγχείρημα αυτό απορυθμίζεται ακόμη περισσότερο η σημερινή παρεμβατική και ρυθμιστική δυνατότητα του δημόσιου τομέα πετρελαίου και μελλοντικά θα υπάρξει ανατροπή όχι μόνο στην παραγωγική, εμπορική και κατ' επέκταση στην οικονομική ισορροπία στο πετρελαϊκό κύκλωμα, αλλά θα ανατραπεί και ο κοινωνικός ρόλος αυτού. Οσο για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι ακόμη και αυτή η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης που επιβάλουν οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού και απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς, συνθήκες, οι οποίες καθιστούν απαραίτητη από πολλές απόψεις την ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση τη θυσιάζει στο στόχο της μετοχοποίησης, με αποτέλεσμα να επέλθει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου και με αρνητικές επιπτώσεις στο προσωπικό του Ομίλου. Ηδη, σύμφωνα με τη μελέτη για την αναδιάρθρωση του διεθνούς συμβούλου προβλέπεται μείωση του προσωπικού, κατά 30%, ενώ αυτό δείχνουν και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ιδιωτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Μόνο από το κλείσιμο 4 μονάδων από τα χημικά της ΕΚΟ που προβλέπει η αναδιάρθρωση του Ομίλου θα προκύψουν 200 περίπου απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οι οικονομίες κλίμακας, που επιτάσσει ο ανταγωνισμός,που η κυβέρνηση ασπάζεται από τη μια θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και από την άλλη δε θα αφήσουν κανένα περιθώριο για τη δημιουργία νέων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός για θέματα εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας που παραβρέθηκε στη χτεσινή ημερίδα, στην ομιλία του, εμμέσως, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει μείωση προσωπικού. Χαρακτηριστικά και προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η μείωση της απασχόλησης είναι η μία πλευρά, αλλά υπάρχει και η άλλη, που είναι να αναπτυχθεί ο τομέας και σε άλλες αγορές".

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή μερίδα μετατράπηκε και σε αρένα ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης. Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠ και μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Δασκαλάκη, ο οποίος τάχθηκε βεβαίως υπέρ της μετοχοποίησης, πλην όμως έκανε λόγο για μετοχοποίηση - ξεπούλημα και επέκρινε την κυβέρνηση για το νέο σχήμα του Ομίλου, προβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει τον όμιλο σε μείωση των μεριδίων που κατέχει στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών. Στις επιθέσεις του Μ. Δασκαλάκη, τοποθετήθηκε αφήνοντας τα απαραίτητα υπονοούμενα για τη δράση του ως στελέχους της Διοίκησης της ΔΕΠ και βέβαια υπερασπιζόμενος την "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΠ Μ. Βακιρλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ