Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εξετάσεις και ιδεολογική χειραγώγηση

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας η υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που καθορίζει τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που δικαιούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακοινωθεί η απόφαση και η προκήρυξη για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη ή το πρώτο δεκαήμερο του Μάη.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί θα εξετάζονται σε δύο θεματικές ενότητες, από τις οποίες η πρώτη θα αφορά το γνωστικό αντικείμενο και η δεύτερη τη διδακτική μεθοδολογία και ειδική διδακτική του γνωστικού του αντικειμένου και σε "γενικά παιδαγωγικά θέματα".

Σχολιάζοντας την εξεταστέα ύλη, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στέκονταν ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξέτασης στη διδακτική μεθοδολογία για την οποία οι προπτυχιακές σπουδές δεν παρέχουν γνώσεις. Παράλληλα επισήμαναν το γεγονός ότι γύρω από το ζήτημα της παιδαγωγικής υπάρχουν διάφορες "σχολές" και κατευθύνσεις με ιδιαίτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κάτι που όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά αποτελεί και τη "γοητεία" της παιδαγωγικής επιστήμης. Η εξέταση σε αυτά τα θέματα, τόνιζαν εκπρόσωποι της ΔΕΕ, οδηγεί και σε ιδεολογικό έλεγχο των εκπαιδευτικών. "Προβάλλει για μια ακόμα φορά η ανάγκη για διατήρηση της επετηρίδας διορισμού, τόνιζαν, που είναι το μόνο αδιάβλητο σύστημα. Και φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου τύπου ιδεολογικά χειραγωγημένου εκπαιδευτικού, από την πρόσληψή του ακόμα και στη συνέχεια με την "αξιολόγησή" του".

Ακολουθούν οι πίνακες με τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία θα εξεταστούν οι εκπαιδευτικοί ανά κλάδο:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ