Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενα φόρουμ για το μοίρασμα της αγοράς

Τη σύσταση και λειτουργία ενός φόρουμ για τις επικοινωνίες, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης,παρουσία εκπροσώπων δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι 21 εκπρόσωποι στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί και συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συνέντευξης, με δεδομένο το στρατηγικό χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, έθεσαν τις βάσεις για τη νέα στρατηγική του κράτους και του κεφαλαίου για τον έλεγχο και την "ανάπτυξη" της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Βέβαια, όσο και αν αυτό καμουφλάρεται κάτω από βαρύγδουπους τίτλους περί "Εθνικού Προγράμματος Επικοινωνιών", το γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό γίνεται με δεδομένη την αποδοχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της πολιτικής που εκπορεύεται από τα υπερεθνικά κέντρα, η αναφορά στο "εθνικό" επιδιώκει να συγκαλύψει τα πραγματικά συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια του ντόπιου κεφαλαίου αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με τις πλάτες του κράτους να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στο διεθνή ανταγωνισμό. Αλλωστε, η ίδια η σύνθεση του φόρουμ είναι μια ακόμα σαφής ένδειξη ποιων τα συμφέροντα επιχειρείται να εξυπηρετηθούν και μέσα από το συγκεκριμένο όργανο. Η συμμετοχή σ' αυτό εκπροσώπων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας όπως PANAFON, TELESTET, των βιομηχανιών όπως INTRACOM, SIEMENS αλλά και του ΣΕΒ, αποδεικνύει ποιοι πραγματικά σχεδιάζουν και σε όφελος τίνος τη διαβόητη "κοινωνία των πληροφοριών". Αλλά και η κατεύθυνση που δίνουν στις εργασιακές σχέσεις που σχεδιάζουν δεν μπορούσε να είναι διαφορετική. Οπως απροκάλυπτα ομολογούν, "η τηλε-εργασία μεταβάλλει την κλασική κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη διάρκεια του 24ωρου". Πώς όμως; Απαντούν αποκαλυπτικά: Με "συμβόλαια που θα στηρίζονται όχι στο κλασικό οκτάωρο, αλλά σε μια συμφωνημένη ετήσια ποσότητα εργασίας...".

Ταυτόχρονα, μετά την πράγματι νέα κατάσταση που δημιουργεί τόσο η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών, αλλά και η διεθνής (στα πλαίσια της ΠΟΕ) και περιφερειακή (τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης) απελευθέρωση, η ίδρυση ενός τέτοιου οργάνου κρίνεται από τους ενδιαφερόμενους "αναγκαία". Πολύ περισσότερο που, όπως ομολογείται, τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αλλά και αρχές όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, φαίνεται να αδυνατούν να "ρυθμίσουν" τις έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στους μεγάλους "παίκτες" της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Στη σημερινή φάση χρειάζεται ένα MODUS VIVENTI. Το φόρουμ θα είναι το τραπέζι που θα επιχειρείται να λύνονται οι όποιες "διαφορές" και θα μπαίνουν οι "κανόνες" του παιχνιδιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ