Πέμπτη 12 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός στα νοσοκομεία
  • ΕΙΝΑΠ: Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία την ερχόμενη βδομάδα και 24ωρη απεργία στις 18.2.1998
  • ΠΟΕΔΗΝ: Τετράωρη στάση εργασίας στις 25.2.1998

Αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία την ερχόμενη εβδομάδα (16 - 20 Φλεβάρη 1998) και 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Την ημέρα της απεργίας θα γίνει Γενική Συνέλευση των γιατρών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που έχουν γνωστοποιηθεί στους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τις 21/1/1998, με Εξώδικη Δήλωση, με την οποία ενημερώθηκαν ότι οι γιατροί θα διεκδικήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Επισημαίνει ότι λογικές ποσοστών στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπεδίου δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την ΕΙΝΑΠ. "Οι πραγματικές ανάγκες σε εφημερεύοντες γιατρούς των νοσοκομείων, θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα Επιστημονικά Τμήματα, τις Επιστημονικές Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, στη βάση κάλυψης των πραγματικών υγειονομικών αναγκών και έξω από επικίνδυνες λογιστικές επιταγές", σημειώνει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, διεκδικεί να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα, που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Κινητοποιήσεις αποφάσισε και το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που συνεδρίασε χτες. Αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (10.30 πμ - 2.30 μμ) στις 25 Φλεβάρη 1998 και την ώρα της στάσης πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα και παράσταση των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής: Μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2,5% που δίνει η εισοδηματική πολιτική, διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος και επιδόματος τροφής, επαναφορά του ανθυγιεινού επιδόματος, προσλήψεις, να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στην Πρόνοια και να μην υποβαθμιστούν ορισμένες κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Υγειονομική Πρωτοβουλία") συμφώνησε με την κυβέρνηση που θέλει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων. Η δε ΠΑΣΚΕ έθεσε θέμα ειδικού υγειονομικού μισθολογίου, ενώ επιχείρησε να αποκρύψει τις ευθύνες της για την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα της ΠΑΣΚΕ, καθώς και τα σχέδια της κυβέρνησης στην Πρόνοια, για δημιουργία εθνικού συστήματος εθελοντισμού και φιλανθρωπίας. Η ΔΕΥ πρότεινε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και την Πρόνοια: Μεταξύ των προτάσεων της ΔΕΥ ήταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, αυξήσεις 25%, αποσύνδεση του μισθού από το επίδομα παραγωγικότητας, λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και χορήγηση κινήτρων στα βαριά και επικίνδυνα επαγγέλματα, διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΔΕΥ πρότεινε την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας.

Κινητοποιήσειςσε "Ασκληπιείο" και "Δρομοκαϊτειο"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στο "Ασκληπιείο" της Βούλας αποφάσισε να κάνει σήμερα τρίωρη στάση εργασίας (7.30 - 10.30 πμ). Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της δικής τους προσφοράς αλλά και του Νοσοκομείου γενικότερα.

Ηδη στο "Ασκληπιείο" και οι γιατροί κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις ελλείψεις κτιριακής υποδομής και προσωπικού, όσο και για την παράνομη παρακράτηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους από τις εφημερίες, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Η αποχή θα διαρκέσει έως αύριο.

Επί μία ώρα (10.30 - 11.30 πμ), θα κλείσουν σήμερα συμβολικά την Ιερά Οδό στο ύψος του "Δρομοκαϊτειου" οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα τη "λευκή απεργία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ