ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Ποινικοποίηση των αγώνων

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Μέτρα για την προστασία των καρκινοπαθών ζητούν οι εργαζόμενοι στον Αγιο Σάββα αλλά οι κινητοποιήσεις τους κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές αντί να κριθεί ως τέτοια η πολιτική του κράτους
Μέτρα για την προστασία των καρκινοπαθών ζητούν οι εργαζόμενοι στον Αγιο Σάββα αλλά οι κινητοποιήσεις τους κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές αντί να κριθεί ως τέτοια η πολιτική του κράτους
Στην απαγόρευση κάθε απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιούσαν για τρεις βδομάδες διεκδικώντας τη βελτίωση της λειτουργίας του νοσοκομείου, αλλά και των εργασιακών συνθηκών.

Σύμφωνα με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους χτες, οι στάσεις εργασίας, αλλά και... οι 48ωρες απεργίες που είχαν προειδοποιήσει πως θα κάνουν (!) κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές «για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου» και πρέπει να σταματήσουν. Μάλιστα, κάθε μέρα παραβίασης της απόφασης επισύρει 200.000 δραχμές πρόστιμο για κάθε μέλος του ΔΣ του συλλόγου!

Την προσφυγή κατά του συλλόγου των εργαζομένων κατέθεσε η πλειοψηφία του ΔΣ του νοσοκομείου (τρεις ψήφοι υπέρ, δυο κατά) την Παρασκευή 2-3-2001 - καθ' υπόδειξη του υπουργείου Υγείας - ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις είναι παράνομες, αφού δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση, η οποία πήρε την απόφαση για στάσεις εργασίας (!) και γιατί... πλήττεται το κοινωνικό σύνολο.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κρίθηκαν παράνομες παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ακόμα και ο μάρτυρας κατηγορίας, προσωπάρχης του «Αγιου Σάββα» Χρ. Αγαπητός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στοχεύουν στην επίλυση υπαρκτών προβλημάτων του Νοσοκομείου.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων ήταν η πρόσληψη προσωπικού, η οποία έχει οδηγήσει στη δημιουργία λίστας αναμονής 750 ασθενών, σε μεγάλες καθυστερήσεις στις εργαστηριακές εξετάσεις και στην υπερεντατικοποίηση μέχρις εξαντλήσεως των εργαζομένων. Επίσης, διεκδικούσαν τη βελτίωση των αποδοχών τους.

«Η απόφαση αυτή είναι όπως αναμενόταν διατεταγμένη υπηρεσία», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Π. Κουτσουμπός, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» αναφερόμενος στην απόφαση.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κάνουν σήμερα γενική συνέλευση.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Απ' την εγκατάλειψη στην αναστολή λειτουργίας

Την αναστολή της λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος από αίμα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν εξασφαλίστηκαν οι προδιαγραφές που έθεσε ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο παραδιδόταν το πλάσμα και γινόταν εισαγωγή της λευκωματίνης - μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στα εγκαύματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις εγχειρήσεων.

Η απόφαση για αναστολή αποτελεί την κατάληξη της αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας, που εδώ και μια πενταετία έφραζε στην κυριολεξία τ' αυτιά του στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των υπευθύνων του Κέντρου να παρθούν μέτρα βελτίωσης για τη συλλογή και την ασφαλή - σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις - αποστολή του πλάσματος στην Ελβετία. Μάλιστα, αυτή η βελτίωση δεν απαιτούσε και πολλά πράγματα: Χρειαζόταν να διασφαλίζει το πλάσμα φρέσκο και τη μεταφορά του με κοντέινερ και όχι με αεροπλάνα ή με άλλα μέσα.

Ομως, η κυβέρνηση εδώ και μια πενταετία παραπέμπει στην ανέγερση του Εθνικού Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος στο Τατόι, που εντάχτηκε στο Β΄ Πακέτο Ντελόρ και μέχρι τώρα έγινε μόνο η θεμελίωση.

Την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου ανακοίνωσε χτες η υφυπουργός Υγείας, Χρ. Σπυράκη, σε σύσκεψη με τους γιατρούς διευθυντές και τους προϊσταμένους της νοσηλευτικής υπηρεσίας των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που είχε ως θέμα «τα νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την επάρκεια του αίματος», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν τα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα προκειμένου να εναρμονιστεί - εκ των υστέρων δηλαδή - με τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων τεχνικών προδιαγραφών, που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τον εργαστηριακό έλεγχο και τη διακίνηση του αίματος και των προϊόντων του.

Το Κέντρο μετά από πολυετή προσφορά κλείνει προσωρινά, λέει το υπουργείο. Ομως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...
Το Κέντρο μετά από πολυετή προσφορά κλείνει προσωρινά, λέει το υπουργείο. Ομως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...
Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

  • Με αφορμή την προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγία για τα ασταθή προϊόντα αίματος (ερυθρά αιμοπετάλια, πλάσμα) που προορίζονται για μετάγγιση, καθώς και τις τροποποιήσεις παλαιότερης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από βιομηχανική επεξεργασία από το πλάσμα, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
  • Εν αναμονή της σύναψης συμβολαίου μεταξύ της χώρας μας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κλασματοποίησης και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο υπό κατασκευή Εθνικό Κέντρο Παραγώγων Πλάσματος αναστέλλεται προσωρινά η συγκέντρωση πλάσματος (που προορίζεται για κλασματοποίηση) στο ΠΓΝ Νικαίας. Επίσης, αχρηστεύεται, βάσει πρωτοκόλλου, μέρος του ήδη αποθηκευμένου πλάσματος.

Η Χρ. Σπυράκη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τόνισε ότι δε θα προκύψει καμία ανεπάρκεια παραγώγων πλάσματος για τις ανάγκες των ασθενών, καθώς αυτές θα καλυφθούν με τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα κι αν χρειαστεί με νέες προμήθειες.

Ομως, στο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την απογοήτευση που εξέφρασαν ορισμένοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Κέντρο με μεγάλη ιστορία

Το Κέντρο Παραγώγων Αίματος - όπως και η αιμοδοσία - έχει παρουσία πάνω από 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Σ' αυτό συγκεντρωνόταν το πλάσμα - που αποτελεί παράγωγο του αίματος - και στελνόταν στην Ελβετία. Πριν τέσσερα χρόνια το Κέντρο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ύπαρξης και το κράτησαν στην κυριολεξία με τα δόντια οι εργαζόμενοι με τους υπεύθυνούς του.

Κάθε χρόνο έφευγαν για την Ελβετία 160.000 ασκοί με πλάσμα. Απ' την Ελβετία γίνεται εισαγωγή 100.000 φιαλιδίων λευκωματίνης αξίας 3,5 δισ. δραχμών. Τα έξοδα για τα 50.000 φιαλίδια λευκωματίνης - δηλαδή 1,75 δισ. το χρόνο - καλύπτονταν απ' το πλάσμα που εξαγόταν στην Ελβετία. Με άλλα λόγια, τα τελευταία πέντε χρόνια το Κέντρο εξασφάλισε στο κράτος - και μάλιστα σε συνάλλαγμα - «κέρδη» 8,75 δισ. δρχ.

Εντούτοις, όμως, ούτε το Κέντρο στο Κρατικό της Νίκαιας εναρμονίστηκε με τις υποδείξεις του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού ούτε και το Εθνικό Κέντρο στο Τατόι κτίστηκε.

Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός διέκοψε τη σύμβαση ανταλλαγής πλάσματος με λευκωματίνη στις 8.11.2001 και από τότε μέχρι σήμερα καταστράφηκαν 20.000 ασκοί με πλάσμα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτοκριτική χωρίς αντίκρισμα

Παραδοχές του υπουργού για την πολιτική λιτότητας στον τομέα της Υγείας, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, που συσσωρεύει προβλήματα τα οποία τώρα τα αντιμετωπίζει ως τείχος αξεπέραστο

Με διάθεση αυτοκριτικής, για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, για τη βάναυση μεταχείριση του τομέα της Υγείας, προσπάθησε να εμφανιστεί ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας την περασμένη Κυριακή στη μεταμεσονύκτια εκπομπή «Ανατροπή».

Βέβαια, οι όποιες αλήθειες που παραδέχτηκε ο υπουργός -χωρίς να χρησιμοποιήσει παλιότερες εκφράσεις περί «υπερσπατάλης» στα νοσοκομεία- ήταν ένα ακόμα άλλοθι για την προώθηση του αντι-ΕΣΥ νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, καθώς και των άλλων νομοθετημάτων που θα τον ακολουθήσουν. Επειτα, οι όποιες παραδοχές φαίνεται ότι είχαν στόχο τη βελτίωση της άτεγκτης εικόνας που παρουσίασε ο υπουργός την περασμένη Τετάρτη (7.3.2001) όταν στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη δραματική περίπτωση του μικρού Παναγιώτη απαντούσε μονότονα: «Αλλη ερώτηση! Αλλη ερώτηση!».

Απαντώντας στο ζήτημα για τα χρέη των νοσοκομείων, που ήδη ξεπερνούν τα 250 δισ. δραχμές -εκ των οποίων τα 140 δισ. είναι για φάρμακα- ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Σας λέω ότι τα νοσοκομεία δεν είναι μια διαδικασία που παράγει χρήμα, αλλά υπηρεσίες. Εχουμε να διαθέσουμε για την Υγεία, 3,5 τρισ. δραχμές -ένα μυθικό ποσό- αλλά αυτή τη στιγμή, αντί να πάνε στους πραγματικούς αποδέχτες έχουν -ακριβώς λόγω του αδιοίκητου του συστήματος- αναπτυχθεί διάφορα συστήματα που λεηλατούν το σύστημα. Το πρώτο θέμα είναι ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να πληρώσουν τα νοσοκομεία. Το δημόσιο ως ασφαλιστικός οργανισμός θα πρέπει να πληρώνει τα νοσοκομεία για να μπορούν να εξοφλούν τους προμηθευτές τους, είτε είναι φαρμακευτικές εταιρίες είτε είναι διάφορες εταιρίες που προμηθεύουν κλπ. Οταν μιλάμε για δημοσιονομικό ορθολογισμό θα πρέπει να ξέρουμε ότι διαθέτουμε αυτά και αυτά πηγαίνουν εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω του συστήματος υγείας χωρίς να καλύπτονται οι σχετικές δαπάνες, αυτό είναι καθαρό».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός δέχτηκε την ερώτηση «ποιος δεν καλύπτει τις δαπάνες;»...

Ιδού και η απάντησή του: «Υπάρχει ένα σύστημα εμπεδωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Το έκανα και εγώ ως υπουργός Οικονομικών. Πρώτα κάνω κριτική στον εαυτό μου γιατί υπάρχει ένα γενικότερο θέμα: Προσπαθούμε όταν καθορίζουμε προτεραιότητες να πούμε ότι χρειάζονται 100 δισ., βάζουμε 50 δισ. και άσε τα 50 δισ., θα τα βρούμε αργότερα. Ετσι μαζεύονται. Γίνονται τείχος, γρανίτης μπροστά όταν θα έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσουμε...».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μια από τις βασικές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. «Εγώ παίρνω και τις ευθύνες μου, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Εγώ έχω κάνει και υπουργός Οικονομικών. Θυμάμαι ερχόταν ο κ. Κρεμαστινός και στη συνέχεια ο κ. Πεπονής και μου ζητούσαν απεγνωσμένα προσλήψεις και βεβαίως τότε που εγώ διαχειριζόμουνα μια χώρα σε βαθιά δημοσιονομική κρίση, βεβαίως έδινα περιορισμένες πιστώσεις. Θέλω να πω να μην τα ρίχνουμε σε έναν μόνο, υπάρχει μια διαδρομή σε αυτή την ιστορία, αλλά δεν είναι το θέμα του προσωπικού μόνο».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι το 2001 θα γίνουν 5.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία και ότι θα ζητήσει πιστώσεις για άλλες τόσες το 2002. Ωστόσο, και αυτές τις εξαγγελίες τις ενέταξε στις νέες δομές διοίκησης που «θα ελέγχουν, θα κοστολογούν αποδόσεις και θα επιβάλλουν ποινές και να επιβραβεύουν όταν γίνεται μια προσπάθεια» και θα τα ανατρέψει όλα -όπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος καταθέτοντας την προσωπική του εγγύηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Απορύθμιση λόγω ελλείψεων προσωπικού

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται με τα μεγάλα κενά στις θέσεις προσωπικού που παρατηρείται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να υπάρχουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για το νοσηλευτικό, κύρια, προσωπικό με ανάλογες συνέπειες στις παρεχόμενες φροντίδες υγείας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε πολλά τμήματα καλείται μια νοσηλεύτρια να φροντίσει μέχρι και 40 ασθενείς. Μάλιστα στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας αναλογούν τέσσερις νοσηλεύτριες σε 14 ασθενείς- οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η μονάδα εγκαυμάτων, που ήδη είναι έτοιμη από άποψη εξοπλισμού να λειτουργήσει, καθυστερεί λόγω ακριβώς της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα το εργασιακό σωματείο του νοσοκομείου «Παπανικολάου» απευθυνόμενο στη διοίκηση του νοσοκομείου επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην υγεία τόσο των νοσηλευτών, αλλά κυρίως των αρρώστων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατον ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες και μιλούν για εξουθένωσή τους, αφού εργάζονται χωρίς ρεπό για πολλές μέρες, δύσκολα ωράρια-πολλά απογευματινά και νυχτερινά- και χωρίς ελεύθερο Σαββατοκύριακο μέχρι και δύο μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) καλύπτει μόνο δύο τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα, όταν αυτοί χρειαστεί να μεταφέρουν ασθενή σε άλλο κτίριο, εντός του χώρου του νοσοκομείου, να μένουν τα επείγοντα χωρίς τραυματιοφορέα.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων, μάλιστα, ξεχείλισε όταν η διοίκηση, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα, ανάγκασε νοσηλεύτριες με αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα υγείας να αναλάβουν κάλυψη επειγόντων περιστατικών (εφημερίες). Ακόμη, η διοίκηση, αντιδρώντας στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των νοσηλευτών, δεν ενέκρινε, μάλλον για παραδειγματισμό τους, τις εκπαιδευτικές άδειες για την παρακολούθηση νοσηλευτικής ημερίδας.

Η κατάσταση αυτή, φυσικά, δεν εξοργίζει μόνο το προσωπικό του παραπάνω νοσοκομείου αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που γνωρίζουν, πολλοί από άμεση εμπειρία, πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί, όταν χρειαστεί, ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής φροντίδας. Μάλιστα, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ενώ υπάρχουν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την ανάπτυξη της μονάδας, δεν είναι σε λειτουργία λόγω της έλλειψης προσωπικού όλα τα κρεβάτια που βρίσκονται σ' αυτή. Παράλληλα, η έτοιμη από πλευράς χώρων και εξοπλισμού μονάδα εγκαυμάτων που αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων δεν εγκαινιάζεται, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς θα μπορούσαν να περιθάλπονται σ' αυτή να χρειάζεται να στέλνονται στην Αθήνα.

Το δις εξαμαρτείν

Την περασμένη Τετάρτη (7.3.2001) στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος άτεγκτος απέναντι στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για την τραγική κατάληξη του μικρού Παναγιώτη απ' τη Μυτιλήνη. Ο,τι κι αν ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι, ο υπουργός το προσπερνούσε με την απάντηση: «Αλλη ερώτηση! Αλλη ερώτηση!».

Αυτή η άτεγκτη στάση ήταν μια όψη της ίδιας αλγεινής εικόνας που έδωσε η - παριστάμενη και μειδιώσα στη συνέντευξη Τύπου - υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, που όταν ρωτήθηκε στη Βουλή για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη, δήλωσε άγνοια.

Ο υπουργός έφυγε φανερά ενοχλημένος απ' τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ενώ η ενόχλησή του επιτάθηκε απ' τις μεταδόσεις ηλεκτρονικών μέσων αμέσως μετά τη συνάντηση.

Αυτό ήταν το πρώτο ατόπημα του υπουργού.

Το δεύτερο ατόπημα του υπουργού ήρθε την Κυριακή το βράδυ με την παρουσία του σε εκπομπή του «Μέγκα». Εκεί ο Αλ. Παπαδόπουλος στην προσπάθειά του να ανατρέψει την άτεγκτη εικόνα που έφτασε στα σπίτια σε όλη την επικράτεια, επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ στο υπουργείο Υγείας γιατί του έκαναν - κατά την έκφρασή του - «απρεπείς, αναιδέστατες και ιταμότατες» ερωτήσεις.

Κι όταν ρωτήθηκε να επαναλάβει μια «απρεπή ερώτηση», είπε ότι οι δημοσιογράφοι ούρλιαζαν με έναν «ηθοποιίστικο τρόπο».

Ο «Ρ» έγραψε ευθαρσώς ότι το όλο θέμα εξελίχτηκε, όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αλ. Παπαδόπουλος, σε ένα τηλε-σόου, καθώς δεν έγινε αναφορά στον πυρήνα του προβλήματος: Οτι δηλαδή το κράτος θα έπρεπε να είχε αναλάβει το κόστος της ελπίδας παιδιών σαν τον Παναγιώτη.

Η διαπίστωση περί τηλε-σόου (στο οποίο οδήγησε και η άρνηση απαντήσεων) δεν εμπόδισε τον υπουργό να απαντά σε ερωτήσεις και να τις διαβαθμίζει. Μάλιστα ενώ θεωρούσε το θέμα με το μικρό Παναγιώτη λήξαν, την Κυριακή δήλωσε ότι συνεχίζεται η έρευνα και έδωσε διαφορετική απάντηση για την κατάληξη των χρημάτων του λογαριασμού από εκείνη που είχε ανακοινώσει εγγράφως.

Οτι δηλαδή σκέφτεται να κάνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε όσους έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία, να πάρουν πίσω τα χρήματα που κατέθεσαν για τον άτυχο Παναγιώτη και όσα περισσέψουν να κατατεθούν σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ η πρώτη απόφαση έλεγε ότι όλα θα πάνε σε κοινωφελή ιδρύματα.

Το δις εξαμαρτείν επί ταυτώ ουκ ανδρός σοφού, έλεγαν οι αρχαίοι.

Δυστυχώς όμως η εκσυγχρονιστική πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγεί στο πολλάκις εξαμαρτείν επί ταυτώ...


Γ. Μ.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Μετέωροι οι εργαζόμενοι

Μετέωροι εδώ και πέντε χρόνια εξακολουθούν να είναι οι εργαζόμενοι - κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες και οικογενειακοί βοηθοί - του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που η κυβέρνηση διαφημίζει σαν ολοκληρωμένο κοινωνικό πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι που θα αναλάβουν το κύριο βάρος, εξακολουθούν να εργάζονται υπό συνθήκες ανασφάλειας. Ολοι τους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών κι αφού δεν έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δε δικαιούνται άδειες, επιδόματα, αυξήσεις, ενώ δεν εξασφαλίζουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» υπογραμμίζει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν είναι δυνατό να δοθεί ολοκληρωμένα σε μόνιμη βάση, μέσα από προγράμματα στα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται και παρέρχονται.

«Η μη αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων σε μόνιμη βάση των ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα, δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων και θα δημιουργήσει περισσότερα στο μέλλον αν δε δοθεί άμεση λύση», τονίζει το σωματείο και καλεί τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να φτιάξουν το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο που θα κατοχυρώνει τους εργαζόμενους ή διαφορετικά, μέχρι τη θεσμοθέτηση του προγράμματος, να ενταχθούν οι ήδη υπηρετούντες σε όσα προβλέπει ο νόμος 2839/2000 και να μονιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ.

Αγωνιστική υπεράσπιση της Πρόνοιας

Σήμερα στις 11 π.μ. η πορεία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας

Με πορεία σήμερα στις 11 π.μ στο υπουργείο Υγείας, απεργίες και στάσεις εργασίας συνεχίζουν για τρίτη συνεχή βδομάδα οι εργαζόμενοι στους φορείς της Πρόνοιας τις κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση της Πρόνοιας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

«Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της Πρόνοιας. Θέλουμε την αναβάθμισή της», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΠΙΚΠΑ και τονίζει ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, είναι τεράστιες.

«Ζητάμε να παραμείνει η Πρόνοια κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας προς την ασθενέστερη μερίδα πολιτών της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται, επίσης, ότι ο νόμος 2646/98 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αφού αποδείχτηκε ανεφάρμοστος στην πράξη, με αποτέλεσμα τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια να παραμένουν μετέωροι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται συνεχώς.

Οι εργαζόμενοι των φορέων ζητούν ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να στηρίζεται στις προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων στην Πρόνοια, αφού «είναι οι άνθρωποι που έχουν την εμπειρία και τη γνώση και προτείνουν πράγματα που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν». Διεκδικούν, επίσης, την οικονομική εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας.

Οι υπάλληλοι του ΠΙΚΠΑ συνεχίζουν τις 24ωρες συνεχόμενες απεργίες, ενώ οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» πραγματοποιούν στάση εργασίας σήμερα από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και από τις 3 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. για την απογευματινή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ