Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Απορύθμιση λόγω ελλείψεων προσωπικού

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται με τα μεγάλα κενά στις θέσεις προσωπικού που παρατηρείται ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να υπάρχουν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για το νοσηλευτικό, κύρια, προσωπικό με ανάλογες συνέπειες στις παρεχόμενες φροντίδες υγείας. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι σε πολλά τμήματα καλείται μια νοσηλεύτρια να φροντίσει μέχρι και 40 ασθενείς. Μάλιστα στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας αναλογούν τέσσερις νοσηλεύτριες σε 14 ασθενείς- οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η μονάδα εγκαυμάτων, που ήδη είναι έτοιμη από άποψη εξοπλισμού να λειτουργήσει, καθυστερεί λόγω ακριβώς της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα το εργασιακό σωματείο του νοσοκομείου «Παπανικολάου» απευθυνόμενο στη διοίκηση του νοσοκομείου επισήμανε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην υγεία τόσο των νοσηλευτών, αλλά κυρίως των αρρώστων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι αδύνατον ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους κάτω από αυτές τις συνθήκες και μιλούν για εξουθένωσή τους, αφού εργάζονται χωρίς ρεπό για πολλές μέρες, δύσκολα ωράρια-πολλά απογευματινά και νυχτερινά- και χωρίς ελεύθερο Σαββατοκύριακο μέχρι και δύο μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) καλύπτει μόνο δύο τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα, όταν αυτοί χρειαστεί να μεταφέρουν ασθενή σε άλλο κτίριο, εντός του χώρου του νοσοκομείου, να μένουν τα επείγοντα χωρίς τραυματιοφορέα.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων, μάλιστα, ξεχείλισε όταν η διοίκηση, προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα, ανάγκασε νοσηλεύτριες με αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα υγείας να αναλάβουν κάλυψη επειγόντων περιστατικών (εφημερίες). Ακόμη, η διοίκηση, αντιδρώντας στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των νοσηλευτών, δεν ενέκρινε, μάλλον για παραδειγματισμό τους, τις εκπαιδευτικές άδειες για την παρακολούθηση νοσηλευτικής ημερίδας.

Η κατάσταση αυτή, φυσικά, δεν εξοργίζει μόνο το προσωπικό του παραπάνω νοσοκομείου αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που γνωρίζουν, πολλοί από άμεση εμπειρία, πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί, όταν χρειαστεί, ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής φροντίδας. Μάλιστα, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ενώ υπάρχουν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι για την ανάπτυξη της μονάδας, δεν είναι σε λειτουργία λόγω της έλλειψης προσωπικού όλα τα κρεβάτια που βρίσκονται σ' αυτή. Παράλληλα, η έτοιμη από πλευράς χώρων και εξοπλισμού μονάδα εγκαυμάτων που αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων δεν εγκαινιάζεται, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς θα μπορούσαν να περιθάλπονται σ' αυτή να χρειάζεται να στέλνονται στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λειτουργούν 500 χρειάζονται πάνω από 2.000! (2008-01-24 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο! (2007-06-08 00:00:00.0)
Συνεχίζουν γιατροί και εργαζόμενοι (2003-10-15 00:00:00.0)
Στάση εργασίας την Πέμπτη (2003-09-30 00:00:00.0)
Πορεία υποβάθμισης! (2002-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ